Advertentie
sociaal / Nieuws

Online marktplaats voor arbeidsgehandicapten

Vandaag wordt een online platform gelanceerd waar bedrijven sociaal ondernemers kunnen vinden, die mensen met een fikse afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen. Hiermee kunnen bedrijven die wel willen meedingen naar opdrachten bij gemeenten, maar niet zelf kunnen voldoen aan de gemeentelijke eisen ten aanzien van social return, alsnog meedoen aan een aanbesteding.

14 januari 2016

Ook organisaties die sociaal willen inkopen, kunnen terecht op deze online markt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. De gemeente Utrecht lanceert deze Social Impact Market samen met de bedenker ervan; de Social Impact Factory. Dit doen zij vanmiddag op een bijeenkomst voor gemeenten, leveranciers en sociaal ondernemers in Utrecht.
 

Werktoeleiding

Bij grote aanbestedingen stellen veel gemeenten de eis dat de ‘biedende’ partij vijf procent van de opdrachtsom aan social return besteedt. Het gaat dan veelal om werktoeleiding van mensen die bijvoorbeeld (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. ‘Gemeenten en leveranciers merken dat het lastig is om die werkplekken in de eigen organisatie in te vullen’, vertelt Anouk Harmsen van de Social Impact Factory. Aan de andere kant zijn er sociaal ondernemers die juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen.


Testen software

Harmsen haalt een voorbeeld aanvan een bedrijf dat voor het testen van software bij voorkeur autisten inzet. En bij de Koekjesfabriek in Utrecht worden medewerkers met een aangeboren verstandelijke beperking ingezet voor het maken en verkopen van koekjes. De Social Impact Factory legt onder meer verbinding met leveranciers van de gemeente Utrecht die met de inkopen bij de Koekfabriek hun social return kunnen invullen. ‘Zo kunnen bedrijven op een hele ondernemende manier echt social impact bedrijven.’ Volgens Harmsen zijn dit slechts een paar voorbeelden van de mogelijkheden.


Sociaal ondernemers

Als een bedrijf, dat bij een gemeente een opdracht in de wacht wil slepen, geen of onvoldoende mogelijkheid heeft aan de gemeentelijke eisen ten aanzien van werktoeleiding te voldoen, kan de opdracht op de online marktplaats worden gezet. Het bedrijf kan op de site ook zelf zoeken in het aanbod van sociaal ondernemers. Vraag en aanbod worden op www.market.socialimpactfactory.com bij elkaar gebracht. ‘Door in te kopen bij een voor social return aangemerkte onderneming op de Social Impact Market, kunnen bedrijven hun social return verplichting invullen’, aldus Harmsen.


Landelijke interesse

Utrecht is de eerste gemeente die de online marktplaats inzet om het sociaal ondernemerschap in Utrecht te stimuleren. Later deze maand volgen de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen. Gezien de landelijke interesse zullen komend jaar ook andere gemeenten aanhaken, verwacht Harmsen. Voor de gemeente Zaanstad wordt een verkenning uitgevoerd van de spelers en de mogelijkheden. Daarnaast hebben nog tien andere gemeenten interesse getoond.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie