Advertentie
sociaal / Nieuws

Noorden pakt Bulgaarse vrouwenhandel aan

Groningen en Friesland gaan samen de strijd aan met Bulgaarse vrouwenhandelaren die prostituees uit hun land in Nederland uitbuiten en misleiden. De Bulgaarse criminelen nemen vaak een groot deel van de inkomsten van de vrouwen in beslag.

06 november 2008

Driekwart afstaan
Volgens officier van justitie Oebele Brouwer is van zeker 150 Bulgaarse vrouwen bekend dat zij afgelopen twee jaar in het noorden als prostituee werkzaam waren. Brouwer: 'De vrouwen, sommige zelfs afgestudeerd als arts, verpleegkundige of lerares, wordt voorgehouden dat ze hier in Nederland als prostituee grote sommen geld kunnen verdienen, waarmee ze hun gezin in Bulgarije kunnen onderhouden. In de praktijk moeten ze een groot deel, soms tot driekwart, afstaan aan Bulgaarse criminelen.'

Agenten naar Bulgarije
Justitie en politie in het Noorden willen met de twee ton onder andere Nederlandse politiemensen en preventiemedewerkers naar Bulgarije sturen. Die moeten de vrouwen vertellen wat hen in Nederland te wachten staat. Ook zijn er plannen om Bulgaarse agenten tijdelijk naar het Noorden te halen om de vrouwen te begeleiden bij hun aangifte en terugkeer naar hun vaderland. Mogelijk wordt er ook een documentaire gemaakt die Bulgaarse vrouwen moet wijzen op de gevaren en misleidende beloftes.

Samenwerkende organisaties
Het gaat om een proefproject van twee jaar waarvoor vanuit Den Haag twee ton beschikbaar is gesteld. De politie werkt nauw samen met organisaties als Slachtofferhulp, de GGZ, gemeenten en woningbouwverenigingen.

Lees ook:
Ook Utrecht pakt prostitutie nu keihard aan (31/10/2008)
Uitzendbureau en gemeente helpen ex-prostituees (18/07/2008)

 

 

 

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie