Advertentie
sociaal / Nieuws

Bleker laat Europese miljoenen voor voedselhulp liggen

Het CDA in het Europarlement proberen staatssecretaris Henk Bleker over te halen toch de miljoenen voor voedselhulp aan de allerarmsten aan te nemen.

06 februari 2012

Het CDA verhoogt de druk op CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om alsnog gebruik te maken van Europese steun voor voedselhulp aan armen. Zowel de delegatie in het Europees Parlement als de fractie in de Tweede Kamer wil dat de christendemocratische partijgenoot overstag gaat.

Morele overwegingen
Het kan niet zijn dat we uit morele overwegingen enkele miljoenen euro's op de Europese plank laten liggen, stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange maandag. Het Europees Parlement stemt binnenkort in met een nieuw voorstel uit Brussel voor voedselhulp aan de armste EU-burgers. Voor dit jaar gaat het om 113 miljoen euro.

Taak van lidstaat

De regering in Den Haag vindt het verstrekken van voedselhulp een taak van de lidstaten zelf. De Lange wijst erop dat de voedselbanken het geld goed kunnen gebruiken, ,,nu zo veel mensen worden getroffen door de economische crisis en steeds vaker op voedselhulp zijn aangewezen''.

Verzet

Ondanks verzet van Nederland besloten de meeste EU-ministers van Landbouw vorig jaar om zeker nog tot eind 2013 voedselhulp aan de minstbedeelde Europeanen te verstrekken. Oorspronkelijk ging het bij de hulp om het uitdelen van landbouwoverschotten, maar inmiddels bestaat veruit het grootste deel uit financiële steun. Voor de jaren na 2013 moet Brussel nog met een voorstel komen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
De regering in Den Haag vindt het verstrekken van voedselhulp een taak van de lidstaten zelf. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat Den Haag voor 2012 dan beschikbaar stelt voor voedselhulp. Weet iemand dat?
gerrie
Waarom is de voedselproductie dan nog aan quotering gebonden. Wat een krom beleid allemaal
Sjoerd Visser
NL pretendeert vooral naar buiten toe dat men een hulpvaardig land is. Maar de inwoners in nood die in NL wonen laat men in nood en wil daar het liefst NIET helpen door dat voortdurende ontmoedigingsbeleid.
Advertentie