Advertentie
sociaal / Nieuws

Mogelijk voor miljoenen met pgb's gefraudeerd

De zorginstelling Me Care uit Nieuwegein had namens 46 cliënten pgb's aangevraagd, maar dit geld zou niet goed besteed zijn.

22 januari 2015

Zorginstelling Me Care uit Nieuwegein heeft mogelijk voor 2 miljoen euro gefraudeerd met pgb's (persoonsgebonden budget) van cliënten. Zorgverzekeraar Achmea heeft donderdag berichtgeving daarover van RTV Utrecht bevestigd.

Oud-cliënten moeten terugbetalen

Een woordvoerster van Achmea meldt dat er momenteel een vermoeden van fraude is door de instelling die zich bezighield met onder meer probleemjongeren. De zorginstelling had namens 46 cliënten pgb's aangevraagd, maar dit geld zou niet goed besteed zijn. De oud-cliënten van de zorginstelling moeten de pgb's nu terugbetalen aan het zorgkantoor, liet de zegsvrouw weten. De omroep meldt dat de gemeente Nieuwegein al sinds 2012 op de hoogte was van de onregelmatigheden.

Onderzoek door openbaar ministerie

Volgens Achmea loopt er een onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar de zaak. Mensen die zorg nodig hebben kunnen aanspraak maken op een persoonsgebonden budget. Zij kunnen de aanvraag hiervan aan een instelling overlaten. Sinds 1 januari lopen de zorgaanvragen van pgb's via gemeenten. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Verzorgingsstaat kan je beter Fraudestaat noemen.
PM Anguita
Vreemd. Een zorgkantoor dat fraudeert en de cliënten moeten het geld terugbetalen?
August Biels / gewezen ambtenaar
Dat is geen fraude, dat is creatief omgaan met veranderende marktomstandigheden. Dat willen we toch?
Eerlijke Burger / Belasting betaler
Als blijkt dat er mee gefraudeerd is,verkoopt de directeur gewoon z,n huis.

Niks creatief boekhouden,gewoon eerlijk zijn,en deze meneer op z,n kop zetten,en uitschudden,tot er geen euro meer uit z,n zakken valt.

Hij mag een paar jaartjes naar de voedselbank.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Die zorgkantoren zijn vaak toch al een probleem. Zij voeren uit en houden toezicht, en als je weet dat een zorgkantoor fraudeert kun je dat nergens melden.

Er zijn met grote regelmaat zorgkantoren die hun clienten uitleggen hoe ze de omschrijving op de aanvraag moeten opstellen zodat ze PGB kunnen krijgen voor zaken die niet vanuit een PGB betaalt mogen worden. Op deze manier stromen er miljoenen euro's aan onterecht betaalde zorggelden weg, terwijl mensen die het echt nodig hebben te horen krijgen dat de pot leeg is. Als de overheid wil bezuinigen op zorg, kunnen ze het beste het toezicht op de PGB's verscherpen. Daar verdient de overheid heel veel geld mee terug!
Rommel
BB laat 2 belangrijke details uit het bericht van RTV Utrecht weg. 1. Dat er naast zorgfraude ook omvangrijke bijstandsfraude is geconstateerd en 2. Dat het vooral om Roma's gaat. Dat laatste verklaart waarschijnlijk ook waarom de gemeente niet ingrijpt, hoewel ze al jaren van het misbruik op de hoogte is.
R0ma / docent maatschappijleer
Fraude! Met gratis geld! Je verwacht het niet .....
groenrechts / ambtelijk voorzitter
@Door Marieke op 23 januari 2015 09:14

Nee, we moeten gewoon stoppen met het rondpompen van belastinggeld.
Ria Huisman / directeur
De overheid creeert toch deze mogelijkheden.

Pgb is helemaal niet zaligmakend naast de terugbetaling die deze personen moeten gaan doen komt 1 jaar later ook nog de Belasting om de hoek kijken.

Pgb is gewoon een hele stom bedachte regeling waarbij niet met overige wetten is rekening gehouden.

Het koker denken is nog lang niet gestopt in Nederland.

Geld terughalen bij frauderende.
Advertentie