of 59232 LinkedIn

Meer mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in de WW

Het criterium voor vrijwilligerswerk is niet langer of er verdringing van betaald werk plaatsvindt ergens in Nederland, maar bij de betreffende organisatie, heeft minister Asscher laten weten.

De regels voor vrijwilligerswerk door mensen met een WW-uitkering worden ruimer. WW’ers mogen als vrijwilligers aan de slag bij bijvoorbeeld sportverenigingen of festivals, als de taken die zij daar gaan uitvoeren nu ook al door vrijwilligers worden gedaan.

Elders in het land
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Op dit moment geldt dat UWV een WW-gerechtigde kan korten op zijn uitkering als het vrijwilligerswerk dat hij doet ergens anders in het land door een betaalde kracht wordt gedaan.

Geen verdringing
Iemand met een WW-uitkering mag vrijwilligerswerk doen zolang dat niet leidt tot verdringing van betaald werk. Dat blijft het uitgangspunt. Maar in de toekomst toetst het UWV niet meer of er sprake is van verdringing op landelijk niveau, maar wordt naar de organisatie gekeken waar het vrijwilligerswerk wordt verricht.

Onbetaalde barman
Zo zijn er sportclubs waar de barman betaald wordt én er zijn sportclubs waar die plek altijd al wordt ingenomen door een vrijwilliger. Daar houdt UWV in de toekomst rekening mee, zo schrijft de minister in zijn brief. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar ingaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
@hoekstra, is niet zo. Denk hierbij aan de voorlees-/overblijfmoeders, inderdaad de vrijwilligers op en rond de voetbal- en hockeyvelden. De dieren- en tuinverzorgers bij kinderboerderijen en speelplaatsen. De vrijwilligers die de bejaarden helpen met hun boodschappen en de krant voorlezen (niet schoonmaken/verplegen!) en zo zijn er nog veel meer omgevingen die eenvoudig weg nooit het geld hebben voor aanstelling of inhuur maar waar er toch (leuk/interessant/nuttig) werk ligt. Daarnaast vind ik het verstandig om degenen die een uitkering ontvangen deel uit laten maken van de maatschappij en niet hun tijd te laten verslapen. Ook deze groep moet haar inbreng blijven behouden. Je kunt immers - ook voor een toekomstig sollicitatiegesprek - beter aan de slag gebleven zijn. En ja, er zijn ook mensen die gedurende hun uitkeringstijd een eigen internetbedrijfje opzetten, zwart erbij werken en dus aan de slag zijn, maar persoonlijk vind ik dat wanneer je een uitkering ontvangt en je dus officieel geen tijdsbesteding hebt, je tijd mag investeren aan taken die voorliggen.
Door hoekstra (adviseur) op
Zie hier de wonderlijke spagaat van 'laat ze maar wat doen voor hun centen zolang het maar niet iets is waar ik mijn geld mee verdien'. Holland op z'n smalst. Alles is verdringing op de arbeidsmarkt, per definitie want de arbeidsmarkt is een verdringingsmarkt.