Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma: mantelzorg is ook tegenprestatie

Mantelzorg voor een familielid is ook een tegenprestatie die mensen in de bijstand mogen doen, vindt staatssecretaris Jetta Klijnsma.

16 december 2013

Bijstandsgerechtigden mogen als tegenprestatie ook zorgen voor een ziek familielid of kennis. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat maandag gezegd bij de behandeling van de nieuwe bijstandsregels in de Tweede Kamer.

Zelf voorkeur aangeven
Volgens de nieuwe, strengere regels moeten bijstandsgerechtigden straks iets terugdoen voor de uitkering die ze krijgen. Maar ze mogen daarbij zelf een voorkeur aangeven, onderstreepte Klijnsma. Mantelzorg hoort daar wat haar betreft zonder meer bij.

Erg ver
Ze nodigde de Kamer min of meer uit een motie in te dienen om dat nog eens duidelijk te maken. Maar volgens haar kan mantelzorg ook nu al op basis van het wetsvoorstel. Een flink deel van de Kamer vindt de nieuwe bijstandsregels van Klijnsma op onderdelen wel erg ver gaan. De staatssecretaris zei dat ze helder in de wet heeft willen vastleggen wat de rechten en plichten van bijstandsgerechtigden zijn, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ze benadrukte dat ook in de toekomst sprake blijft van ruimte voor de gemeenten bij de uitvoering.
Zoekperiode
Klijnsma probeerde ook de zorgen bij de Kamer weg te nemen over de zogeheten zoekperiode. Iemand krijgt voortaan pas bijstand wanneer hij 4 weken naar werk heeft gezocht, staat in de nieuwe wet. Volgens de staatssecretaris betekent dat niet dat bijstandsgerechtigden aan hun lot worden overgelaten. Als de aanvrager van een uitkering geen geld meer heeft om van te leven, kan de gemeente meteen een voorschot verstrekken. Klijnsma zei dat enkele weken terug ook al in reactie op een motie van PvdA en ChristenUnie, maar de ongerustheid bij de Kamer bleek nog niet verdwenen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JJMoes
Mevrouw Klijnsma heeft het dus ECHT NIET begrepen hoe een zieke straks aan zijn zorg moet komen. Een voordeel, de pil van Drion zit nog in het pakket als de huisarts de medewerking overleeft.
Louis
"De staatssecretaris zei dat ze helder in de wet heeft willen vastleggen wat de rechten en plichten van bijstandsgerechtigden zijn, zodat iedereen weet waar hij aan toe is."



In het EVRM (art. 4) , dat boven de Nederlandse wet staat, is al glashelder vastgelegd dat verplichte of gedwongen arbeid verboden is. De staatssecretaris lijkt echter nog steeds niet te weten waar zij aan toe is. Evenmin als de Kamerleden, die en masse verzuimen haar daarop te attenderen.
Pierre
En kan een bijstandsgerechtigde dan om "humanitaire" reden de sociale dienst verzoeken om de sollicitatieplicht op te schorten? Omdat zijn familie anders geen hulp meer heeft?

En mijn ouders hebben dan gewoon pech gehad omdat ik toevallig wel werk heb?
Mijn ouders komen gewoon op de wachtlijst en mogen hopen dat het de gemeente ooit behaagt om een paar luizige uurtjes hulp per week te verlenen, omdat het rijk onvoldoende geld geeft om het te honoreren.
Waar gaat dit heen?

henk
Mee eens met klijnsma. Ik wil wel verder gaan. Geef de ambtenaren geen cao en in ruil verplicht ze ook tot mantelzorg in de buurt waar ze wonen.
Johan Wip / Verkoper
Mantelzorg doe je van uit je hard, maar als mantelzorger wordt gewoon genaaid door de overheid, onze staatsecretaris moet dat ook verkondigen. Dit smerige politieke spel moet eens afgelopen zijn. Ik daag de staatsecretaris uit met mij in discussie te gaan! Als ze eerlijk is dan. Mantelzorg is goed maar wijs ook op de risico's.
Piet / directeur
Als ik onderstaande reacties zo eens les, krijg ik de indruk dat er niet veel belasting betalers tussen zitten. Het is eenvoudig de belastingopbrengsten dalen er moet bezuinigd worden. Er zijn grofweg 600.000 a 700.000 buitenlandse werknemers, wat allerlei (sociale) problemen oproept. Laat eerst de Nederlandes dat werk eens doen, niet zeuren flinke schop onder de kont, vurt er mee! Zo niet, flink "korten of geen uitkering meer"! Als ik mijn belasting niet betaal wordt ik ook gestrafd! Als we hen eens verplichten om te werken gaat mij belasting mogelijk mer dan 20 % omlaag!
Ria Kooistra
Graag wil ik even reageren op ‘mantelzorger krijgt kado’ en gekort worden op de bijstand omdat je voor je vader zorgt.

Ik ben mijn hele leven werkzaam geweest en helaas door bedrijfseconomische omstandigheden een paar jaar geleden ontslagen. Daarna heb ik nog 2 x een baan gevonden maar omdat ze niet op mij konden rekenen, omdat ik mij soms adhoc af moest melden omdat mijn vader niet in orde was, werd mijn contract niet verlengd. Helaas ben ik daardoor nu in de bijstand terecht gekomen na een arbeidzaam leven van bijna 40 jaar.

Mijn vader woonde in Amsterdam, na het overlijden van mijn moeder, die na een lang ziekbed aan kanker is overleden, kon mijn vader het niet meer alleen redden, hij had alles gegeven de laatste jaren en kon niet meer. Hij at slecht, kwam niet meer buiten, lichamelijk ging hij snel achteruit en de dagen waren behoorlijk donker en sober.

Ik heb een fantastische warme jeugd gehad en kon mijn vader niet laten verpieteren in Amsterdam. Ik heb toen gevraagd of hij voor een paar maanden naar De Achterhoek wilde komen om even bij te komen. Hij is gebleven en nooit meer naar Amsterdam terug gegaan. De herinneringen en zijn lichamelijke beperkingen lieten het niet meer toe.

Mijn vader heeft hartfalen en ernstig COPD. Dat brengt veel extra zorg met zich mee, Niet alleen de dagelijkse dingen, maar ook emotioneel en fysiek is het zwaar. Ik ben 24/7 in dienst. Doordat ik helaas in de bijstand terecht ben gekoment word ik gekort, omdat sinds de nieuwe participatiewet mijn vader als inwonend wordt beschouwd. Hij heeft zijn hele leven lang hard gewerkt en heeft een klein pensioen opgebouwd. Die moet hij nu noodgedwongen aan mij afstaan, want zeg nu eerlijk, wie kan er leven van een bijstanduitkering van eerdaags 400 euro. Noodgedwongen ben ik nu dus financieel afhankelijk van mijn vader!! Nog nooit in mijn leven ben ik financieel afhankelijk geweest. Tot nu toe. Ik word gestraft met de MANTELZORGBOETE.

Niet alleen is het behoorlijk zwaar om 24/7 voor je vader te zorgen maar dat je daarnaast gewoon gekort wordt en als doekje voor het bloeden een mantelzorgkado van 50 euro krijgt! Daar word ik echt lichamelijk onpasselijk van. Neem een asielzoeker in huis (niets ten nadele van vluchtelingen en asielzoekers, daar heb ik alle begrip voor) en je krijgt van alles en nog wat toegeschoven, neem je je eigen vader of moeder in huis dan wordt je rigoureus gestraft en gekort terwijl ik de maatschappij toch een hoop kosten bespaar. Bovendien krijg ik nu de gemeente Doetinchem over mij heen omdat er van mijn rekening geen vast lasten meer worden afgeschreven maar alleen boodschappen en aflossing van mijn schulden. Omdat ik dus de vaste lasten niet KAN betalen en noodgedwongen mijn vader dat moet doen. Volgens de gemeente: de bijstand is een voorziening voor uw vaste lasten en dat blijkt niet uit de afschrijvingen van uw rekening. Ik ben zo ontzettend boos! Waar is het gevoel voor rechtvaardigheid gebleven! Dat moest mij even van het hart.

Met vriendelijke groet, Ria Kooistra
Ellen Grunefeld / beleidsmedewerker
@Louis. Mensen worden niet gedwongen om te werken. Als ze geen uitkering aanvragen hoeven ze ook niks te doen. Men heeft dus een keuze. Daarmee voldoet het dus aan de RVDM.
Ernst
Geen bijstand aanvragen is geen reële optie voor veel bijstandsgerechtigden. Het alternatief voor bijstand is armoede. Daarmee is er dus wel degelijk sprake van dwang. De tegenprestatie heeft meer weg van een straf of ontmoediging, dan van een "nuttige bijdrage". Alsof alle bijstandsgerechtigden werkschuwe parasieten zijn. Zo'n stelling zou nog te begrijpen zijn als er een groot tekort aan arbeidskrachten was, maar het tegendeel is waar: er is een tekort aan banen.
Piet / directeur
ERNST, is er en te kort aan banen????????



Je redenatie klopt niet.

Er zij n ca evenveel buitenlandse arbeidskrachten, als uitkeringstrekkers.



Als die buitemlanders wel werk kunnen krijgen waarom dan die Nederlanders niet.
IFUD of Human Rights / voorzitter
Het gevaar om mensen in de bijstand onder druk mantelzorg te laten verrichten als tegen prestatie voor een uitkering is zeer gevaarlijk.Wanneer de wil niet in de persoon zit,kunnen fouten ontstaan met ernstige gevolgen voor de thuiszorgcliënt.Verder kan men denken aan diverse andere zaken.De persoon moet wel betrouwbaar zijn.Het gaat niet om mensen in de bijstand algemeen als onbetrouwbaar neer te zetten maar om enkele handvatten aan te bieden om over na te denken.
Advertentie