of 59232 LinkedIn

Kledingbakken in elke gemeente

Het steekt de kledingbanken dat ze lokaal geen inzamelcontainer mogen plaatsen omdat de inzameling al is uitbesteed aan andere partijen. ‘We hebben het nakijken en moeten maar zien hoe we de kleding binnenkrijgen’, laat oprichter Arie Burggraaf van de vereniging weten.
4 reacties

De onlangs opgerichte Vereniging Kledingbanken in Nederland wil een landelijk dekkend netwerk van kledingbanken. Elke gemeente zou zo'n inzamelpunt van gebruikt textiel moeten hebben. Kerken, buurthuizen of sportverenigingen zijn hiervoor mooie locaties. Maar dan moeten de gemeenten dit wel toestaan, vindt de vereniging. En daar wringt de schoen.

Armoedegrens
Nederland telt zo'n 50 kledingbanken. Mensen die van hun oude kleding af willen, kunnen het textiel daar kwijt. De kledingbank stelt het vervolgens beschikbaar aan mensen die onder de armoedegrens leven en zich geen nieuwe kleding kunnen veroorloven.

Tweede bestaan
De meeste gemeenten zamelen gebruikte kleding en schoenen in. Soms gaan de spullen naar een goed doel. Een andere keer wordt het textiel industrieel verwerkt tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal. De Vereniging Kledingbanken Nederland vindt dat veel gemeenten niet duidelijk maken welk tweede bestaan de oude broeken, truien, jurken en andere kledingstukken krijgen.

Inzamelcontainer
Het steekt de kledingbanken dat ze lokaal geen inzamelcontainer mogen plaatsen omdat de inzameling al is uitbesteed aan andere partijen. ‘We hebben het nakijken en moeten maar zien hoe we de kleding binnenkrijgen’, laat oprichter Arie Burggraaf van de vereniging weten.

Keuze
Hij wil dat burgers een keuze hebben. Of ze doneren hun afgedankte kledingstukken voor hergebruik door mensen die het financieel moeilijk hebben of ze deponeren het in een container met een andere eindbestemming.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michel Hartman (adviseur inkoop) op
Het inzamelen van afgedankte kledingstukken is, ondanks dat het een inkomstenbron kan zijn voor een gemeente, aanbestedingsplichtig, Arie Burggraaf moet dus terug naar de tekentafel en zich richten op komende en lopende aanbestedingen, ergo, hij moet gemeenten hierop wijzen....
Soortgelijk geldt dit voor oud papier, http://www.nysingh.nl/pub/nysingh/nysingh-weet-e …

Door Jan (Beleid) op
Ik ben het 100% eens met mijn naamgenoot hierboven. Kleding gaat naar charitatieve instellingen en naar kringloopwinkels. En er is niks geheims of ondoorzichtigs aan. Hoe transparant is de Vereniging Kledingbanken zelf eigenlijk?
Door Cees van den Broek op
Er is nogal wat verschil in goede doelen. De grootste textielbakkenplaatser in Nederland krijgt het voor elkaar om slechts 4,8 % van de opbrengst ten goede te laten komen van de "" ärmen"" in Afrika. De rest is voor eigen gewin.. Daar geef ik niet graag mijn oude kleding aan.
Door Jan (beleid) op
Wat een jammerverhaal en preken voor eigen parochie. De meeste gemeenten hebben het gewoon al goed geregeld en keus is er meestal ook genoeg. denk aan lokale kringloopwinkels en landelijke of lokale goede doelenstichtingen. Nog een bak/inzamelaar erbij gaat ten kosten van andere goede doelen. Of moeten goede doelen elkaar (ook) maar kapot concurreren?