of 59221 LinkedIn

'Jeugdhulp door gemeenten is een grote proeftuin'

Kinderombudsman Marc Dullaert
Kinderombudsman Marc Dullaert
3 reacties

De toegang tot jeugdzorg laat sinds de nieuwe wetgeving dit jaar te wensen over. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. Hij is bezorgd over alle kinderen en jongeren die sinds dit jaar zorg ontvangen, dus sinds jeugdzorg een taak van gemeenten is geworden. 'Experimenteren hoort bij een nieuw systeem, maar experimenteren met kwetsbare kinderen is onacceptabel’, aldus de Kinderombudsman. Hij noemt het 'een grote proeftuin'.

Taken niet helder
De Kinderombudsman heeft in een vrijdag verschenen onderzoek gekeken naar eventuele problemen sinds gemeenten de jeugdzorg hebben overgenomen van de overheid. Hij constateert dat gemeenten ook nu nog erg druk zijn met het op orde brengen van de eigen organisatie, zoals het organiseren van wijkteams die de zorg aan jongeren moeten leveren. 'De taken en bevoegdheden van deze mensen zijn niet helder. Wie neemt bijvoorbeeld de regie, wie hakt de knopen door? Het is nog niet duidelijk', zegt Dullaert.

Probleemloos overgedragen
Mede daarom blijft de Kinderombudsman de vorderingen volgen. Dit jaar worden nog twee onderzoeken over de jeugdzorg gepubliceerd. 
Dullaert ziet ook redelijk goed nieuws, namelijk dat kinderen en jongeren die al voor dit jaar jeugdhulp ontvingen, weinig problemen ondervinden van de veranderingen. 'Die zorg is gelukkig redelijk probleemloos overgedragen.'

Vruchten plukken
Staatssecretaris Martin van Rijn waardeert het dat de Kinderombudsman de invoering van het nieuwe jeugdstelsel grondig en kritisch volgt. 'Want goede zorg voor kinderen heeft voor ons allemaal de hoogste prioriteit'. Van Rijn geeft aan dat hij pas tevreden is als kinderen en hun ouders in het nieuwe systeem 'de vruchten plukken van de verbeteringen die we in gang hebben gezet. We blijven met alle betrokkenen hard doorwerken aan de verbetering van de jeugdhulp'. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
De staat van de Nederlandse politiek:
De Tweede Kamer stelt iemand aan om misstanden in het land te controleren. Die persoon constateert misstanden, bij een heel kwetsbare groep. En die misstanden zijn ontstaan door: diezelfde Tweede Kamer.

De nuance zit hier in: de 2 coalitiepartijen samen met wat meelopers zijn verantwoordelijk dat de Tweede Kamer dit soort proeftuinen er doorheen heeft geduwd.

Politiek Nederland is failliet, en de burgers/bedrijven/samenleving zullen dat ervaren en betalen.
Door Driek op
Spannend he, verandering!