of 59232 LinkedIn

Grotere afstand tot arbeidsmarkt door tegenprestatie

Verplicht vrijwilligerswerk leidt niet tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Het tegenovergestelde is juist waar, concludeert Thomas Kampen in zijn proefschrift.

Een verplichting tot het doen van vrijwilligerswerk, leidt er niet toe dat mensen in de bijstand sneller een baan vinden. Dat concludeert promovendus Thomas Kampen van de Universiteit van Amsterdam. Het tegenovergestelde wordt juist bereikt: bijstandsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen, vinden zelden een baan.

Tegenprestatie en activering
Vrijwel alle gemeenten hebben beleid omtrent het doen van een tegenprestatie voor mensen die in de bijstand zitten. Soms in de vorm van werk dat ‘anders niet gebeurd zou zijn’, soms in de vorm van vrijwilligerswerk of mantelzorg. Het idee achter het werk is niet alleen dat mensen een tegenprestatie leveren, maar ook dat ze actief zijn in de maatschappij waardoor ze meer kans op een baan zouden hebben.

 

Maatschappelijk belang
Niets is minder waar, concludeert Thomas Kampen in zijn proefschrift. Mensen die vrijwilligerswerk doen gaan zich hechten aan het werk en aan het maatschappelijk belang ervan. Dat laatste plaatsen ze boven hun eigen belang, waardoor ze juist minder snel een ‘echte’  baan vinden. Kampen trekt zijn conclusies na interviews met bijstandsontvangers in vijf gemeenten (Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen en Zaandam). Deze gemeenten hebben allemaal actief beleid om Wwb’ers aan te zetten tot vrijwilligerswerk. Kampen keek daarbij naar hoe vrijwilligerswerk bijdraagt aan ‘empowerment’  en ‘employability’ oftewel of het mensen sterker maakt en of ze makkerlijker te plaatsen zijn op een vacature.

 
Begeleiding ontbreekt

Uit de gesprekken bleek dat het doen van vrijwilligerswerk nieuwe contacten en hoop bracht voor de Wwb’ers. Maar die hoop nam weer af door gebrek aan perspectief. ‘Op het moment dat de bijstandsclienten klaar zijn voor een volgende stap, ontbreekt begeleiding en bemiddeling. Hierdoor slaan ze hun kamp op in de vrijwilligersfunctie en wordt het vrijwilligerswerk een vluchtheuvel om te ontsnappen aan de arbeidsmarkt', aldus Kampen.

 
Koesteren ontspannen sfeer

Volgens het onderzoek vergroten de positieve aspecten van het vrijwilligerswerk zelfs de afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Dat komt doordat de bijstandsontvangers vaak meer zin of betekenis toekennen aan hun vrijwilligerswerk dan aan betaald werk. Daarbij koesteren ze de ontspannen sfeer die naar hun idee in een betaalde baan vaak ontbreekt, en identificeren ze zich steeds meer met hun status van vrijwilliger.’ Daarnaast wordt vrijwilligerswerk gezien als mogelijkheid om terug te betalen voor in het verleden ontvangen hulp.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peet Bakx, oud KVP-er op
Kan helemaal waar zijn. Van afgestomd werk, wordt niemand vrolijk. Zorg dat mensen weer vrolijk naar hun betaald werk gaan. Ledigheid is des duivels oorkussen, . . .. was het toch.
Door Nico op
@M, Wat een bijzondere redenatie. Bang dat de tegenprestatie verboden wordt. Daar heeft het CDA nu aan meegestemd. Nu is iets opnemen over de tegenprestatie door gemeenten verplicht. Dit terwijl uit dit onderzoek mogelijk blijkt dat dit wellicht averechts werkt. Misschien moeten politici iets langer nadenken over verplichtingen en iets meer vertrouwen op gezond verstand op lokaal niveau. Dit is overigens al het geval. veel gemeenten hebben de tegenprestatie niet serieus ingevuld omdat ze domweg niet de capaciteit hebben om dit serieus te begeleiden en hebben daarom maar besloten om het voorlopig niet te doen. Waarvoor hulde...
Door M (CDA-lid) op
Waarom ik daar zo op reageerde, is dat er bij mij de angst bestaat dat vrijwilligerswerk met behoud van Bijstandsuitkering en de tegenprestatie door de overheid verboden wordt, omdat het volgens dat onderzoek de afstand tot de arbeidsmarkt zou vergroten.
Door M. Bos op
Beste M. Toch vreemd dat u dan meteen zo reageert op een onderzoeker en ook niet eens op zijn onderzoeksresultaten. Misschien heeft u het gewoon wel mis, en niet de onderzoeker. Daar wel eens aan gedacht?
Door M (CDA-lid) op
Ik ben ook deelnemer van de CDA-Basisgroep Sociale Zekerheid, vandaar dus.

Participatie in de vormen van Arbeidsmatige Dagbesteding en Beschut Werk zijn mijn ding.
Door M (CDA-lid) op
@Lezer:
"Aan M: op de website van het CDA is in een recente nieuwsbrief je e-mailadres te vinden. Nou ja, het CDA is toch niet gesteld op privacy. "

Zou je mij die link naar die desbetreffende nieuwsbrief willen vermelden?
Door lezer op
Het heeft niet zoveel zin om op verhalen van M in te gaan. Er is toch geen echte discussie mogelijk. M is op veel plekken op internet te vinden en makkelijk te herkennen als zelfverklaard CDA-lid en blije deelnemer aan arbeidsmatige dagbesteding.

Aan M: op de website van het CDA is in een recente nieuwsbrief je e-mailadres te vinden. Nou ja, het CDA is toch niet gesteld op privacy.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ha fijn ! Zo kennen we het CDA tenminste weer als een partij van echte schijnheiligen. Zo'n CDA-er trapt altijd naar beneden. Hij of zij zal het niet aan een manager vragen of die iets maatschappelijks verricht voor zijn bonus. Vermoedelijk is dan het antwoord dat hij er zojuist 700 oudere, dure werknemers heeft uitgetrapt. De zondagochtend wordt besteed aan het vroom bidden en nadenken hoe er doordeweeks verder bezuinigd kan worden op arbeid.
Door Willem Kamps op
Grappig, de CDA'er 'M' vraagt of iemand het twitter- of facebookaccount heeft van deze 'omhooggevallen promovendus'. De heer of mevrouw M is te schijterig om zijn/haar volledige naam te noemen, in zijn/haar domme poging (even de zoekfunctie gebruiken) Thomas Kampen de oren te wassen. Hoe diep kun je zakken...