Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten onderschatten risico's obstacle runs

Gemeenten en organisatoren van zogenoemde obstacle runs zouden de krijgsmacht en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om advies moeten vragen bij het organiseren van deze evenementen. Uit een maandag in Venlo gepresenteerd rapport blijkt dat in ons land weinigen inzicht hebben in de risico's die hieraan verbonden zijn.

04 december 2017

Gemeenten en organisatoren van zogenoemde obstacle runs zouden de krijgsmacht en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om advies moeten vragen bij het organiseren van deze evenementen. Uit een maandag in Venlo gepresenteerd rapport blijkt dat in ons land weinigen inzicht hebben in de risico's die hieraan verbonden zijn.

Dodelijk ongeval
Het onderzoek werd in opdracht van de gemeente Venlo ingesteld na een dodelijk ongeval tijdens obstacle run VenloStormt op 10 juni 2017. Daarbij kwam een 29-jarige deelneemster om het leven toen ze vanaf een hoge glijbaan de Maas in dook en een andere deelneemster vervolgens op haar hoofd terechtkwam.

Specialistische kennis

Bij obstacle runs wordt hardlopen gecombineerd met obstakels om de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemers op de proef te stellen. Het onderzoek brengt naar voren dat risico's onlosmakelijk zijn verbonden aan obstacle runs. Maar inzet van leger en NVWA zou deze in elk geval kunnen verkleinen omdat deze organisaties meer specialistische kennis in huis hebben dan brandweer en politie. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Serieus? De NVWA? Die kunnen de voedselproblemen niet eens aan. En het leger kan voorkomen dat een deelnemer op een ander springt? Welke onderzoeker heeft dit aanbevolen? laten we die niet de opdracht geven om toiletten te beschouwen, dan moeten er vast nooddeuren in. Laten we accepteren dat obstacleruns gedaan worden door atleten die willens en wetens onnodige risico's lopen en de meesten trainen daar ook voor. En soms hebben mensen pech: net als in het verkeer...
Ar / coordinator toezicht en handhaving & obstacle runner
Obstacle runs zijn voor iedereen?!

De lol van de (meeste) obstacle runs is voor mij wel weg. Waar de runs eerst vroegen om een goede voorbereiding voor een select groepje sporters zie je nu steeds meer ongeschikte kandidaten deel nemen. Iedereen die ooit de avondvierdaagse heeft gelopen denk ineens dat hij of zij ook een obstacle run kan voltooien. Deze deelnemers hinderen de getrainde deelnemers en zorgen in mijn ogen voor de meeste ongelukken/ blessures. Wat mij betreft zijn de runs te commercieel geworden en gaan aan dat succes ten onder.
De markt van Welzijn en Geluk / rechtsfilosoof
De markt van welzijn en geluk, aangestuurd door de Overheid en ruim voorzien van belastingpenningen, is oneindig. Binnenlands Bestuur zou wel eens wat kritischer mogen zijn.
henkas / beleidsambtenaar
Tja, weer de Pavlov reactie: er is een incident, meteen moeten er weer (nieuwe) regels en controle komen....
Menno Van Duin / lector IFV (mede auteur)
Misschien is het handiger het rapport te lezen dan op grond van een los floddertje te reageren. In stuk wordt expliciet aangegeven niet te kiezen voor simpele risico-regel-reflex oplossingen. NVWA heeft verstand van hindernissen ed vanwege oa toezicht op kermisattracties en als er één organisatie werkt met hindernisbanen is het Defensie. Uit het onderzoek bleek dat eigenlijk niemand goed kon inschatten wat de risico's van hindernissen en zo'n obstacle run waren. Vandaar dat het nuttig kan zijn een dergelijke organisatie een keer (vooraf!) te laten meekijken. Zeker door de combinatie van wedstrijd, hindernis en troebele Maas, was niet aan een dergelijk risico gedacht. Hieronder de koppeling naar het rapport zelf. Daarin lezen jullie ook dat wij goed begrijpen dat er soms iets misgaat en niet alles voorkomen kan worden!!!



http://bit.ly/2ATuOgW
Adriaan
Menno (WC-eend) van Duin heeft de oorzaak gevonden.

De Maas was troebel. Chapeau!

De gemeente treft geen enkel blaam.

Antoin kan weer rustig slapen.
De Majjem
Ach, en de twee eerder opgestapte veiligheidsadviseurs van VenloStormt werden niet betrokken bij het onderzoek?



En dat de voorzitter en medeoprichter van VenloStormt ook projectleider was binnen de gemeente Venlo en via VenloStormt o.a. zijn vrouw inhuurde via een bedrijf waar zij mede-eigenaar van is, dat vindt niemand vreemd? En daarbij ook nog weleens pr-klusjes deed voor de gemeente?



Sinds augustus vorig jaar - kort na het ongeval - is hij vetrrokken bij de gemeente en is nu eveneens mede-eigenaar van hetzelfde bedrijf als zijn vrouw. Alle vennoten zijn weer 'organisator' van VenloStormt, alles bekostigd met o.a. een flinke subsidie van de provincie Limburg.

De Majjem
Excuus, het moet zijn augustus dit jaar, niet vorig jaar.
Advertentie