Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeenten niet specialistisch genoeg voor hulp autisten'

Gemeenten hebben niet voldoende kennis in huis over autisme om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen, stelt de Nederlandse Vereniging van Autisten (NVA).

04 oktober 2013

De Nederlandse Vereniging van Autisten (NVA) maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg voor kinderen met een handicap. Veel kinderen met autisme hebben behoefte aan hulp en ondersteuning die niet door mantelzorgers kunnen worden gegeven. Vrijwilligershulp, aangemoedigd door gemeenten, zou niet specialistisch genoeg zijn. Dat schrijft de vereniging in een onderzoeksrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd.

68 procent ouders werken minder
67 procent van de autistische kinderen ontvangt mantelzorg. Daarvoor zijn 68 procent van ouders met autistische kinderen minder gaan werken of meer thuis gaan werken. Nog eens 41 procent van kinderen met autisme heeft behoefte aan hulp en ondersteuning, maar krijgt dat niet. Dat blijkt uit een enquête, uitgevoerd door de VU Amsterdam in opdracht van de NVA. De enquête is door ruim 4000 leden ingevuld.

Aanpassingen in de zorg
De meest verkregen hulp (voor 71 procent van de kinderen) is individuele begeleiding. Die groep krijgt wegens aanpassingen in de zorg te maken met de gemeente.

Opleidingen
Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de autistische jongeren wel zijn begonnen in het vervolgonderwijs, maar hun opleiding niet hebben afgerond. Ruim een derde van de jongeren is ontevreden over autismekennis op het mbo, hbo en wo. Een kwart vind de kwaliteit van de begeleiding ondermaats.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nely Sieffers
Makkelijk om te oordelen over de zorgen van gezinnen met autisme maar de ervaring is dat dit gezinnen zijn die het erg zwaar hebben. Er is weinig begrip vanuit de samenleving omdat het om een 'onzichtbare' beperking gaat. Deze gezinnen hebben veel aan een goed PGB dat fraude bestendig is waaruit maatwerk begeleiding vorm wordt gegeven. Stop met stigmatiseren van de mensen met autisme en geef ze de mogelijkheid om te ontwikkelen met de begeleiding die ze nodig hebben!
Eric Immink
Gemeenten moeten met de huidige aanpak zich uitermate specialiseren. Dit speelt niet alleen bij autisme een rol, maar bij meerdere zorgvragen.



Zelf stel ik wel vraagtekens bij het onderzoek. Zelf denk ik dat mensen met kinderen vaak minder werken. Is het aangetoond dat mensen met autistische kinderen vaker minder werken of veel minder werken dan ouders van andere kinderen?



Het signaal is duidelijk en ik denk dat gemeenten dit onderkennen. Maar wat kan een decentrale overheid hier mee?
W.F.Willems / maatsch.werker
Dit is weer eens de oude truc in het welzijnswerk: je zelf exclusief verklaren. Gemeenten vragen gewoon expertise op van deskundigen het feest met de rugzakjes is dan afgelopen en dat is heel verstandig.
Riet Buijs / raadslid
Nou NVA een kans om de knowhow dicht bij de autist te brengen. Vanoudsher halen gemeentes deskundigheid binnen. Dit leidde dan weer tot kritische opmerkingen. Bij de transities gaat de overheid uit van de eigen kracht van mensen, samenleving. De NVA is een organisatie die kan bijdrage aan de kwaliteit van o.a. Het verbeteren van het vervolg onderwijs voor autisten.
Advertentie