Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten laten het afweten bij aanpak mensenhandel

In ruim 1 op de 3 Nederlandse gemeenten heeft men geen idee of er mensenhandel voorkomt. En 95 procent van de gemeenten heeft geen specifiek beleid op dit gebied. Dat blijkt uit de Tiende rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel die donderdag 9 november is verschenen..

09 november 2017

In ruim 1 op de 3 Nederlandse gemeenten heeft men geen idee of er mensenhandel voorkomt. En 95 procent van de gemeenten heeft geen specifiek beleid op dit gebied. Dat blijkt uit de Tiende rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel die donderdag 9 november is verschenen.

Afweten

Nederlandse gemeenten laten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel, zo is te lezen in de rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.  In 35 procent van de gemeenten heeft men geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Dit vindt de Nationaal Rapporteur zorgwekkend, omdat mensenhandel niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten voorkomt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken.

Geen beleid
Toch geeft ruim 95 procent van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer vindt dat gemeenten een actieve rol moeten spelen bij de aanpak van mensenhandel, onder andere door lokaal beleid te ontwikkelen. ‘Het onderwerp mensenhandel moet in alle gemeenten op de agenda om te zorgen dat we geen slachtoffers en daders missen.’

Artsen
Daarnaast ziet de rapporteur kansen in het betrekken van dokters en verpleegkundigen de aanpak van mensenhandel. Uit haar onderzoek blijkt dat 50 procent van de medische professionals in contact komt met slachtoffers van mensenhandel, maar dat artsen nog nauwelijks getraind worden om met deze situaties om te gaan. Medische professionals zouden volgens Dettemijer vooral in een vroeg stadium het verschil kunnen maken. ‘In één zaak was een slachtoffer zeventien keer met verwondingen bij diverse artsen geweest, en toch was er niet één arts die de uitbuiting en mishandeling signaleerde.’

Herkennen
In het onderzoek geeft 50 procent van de artsen aan ooit een slachtoffer van mensenhandel op het spreekuur te hebben gehad, maar nog te vaak wordt hieraan geen gevolg gegeven. ‘Het is belangrijk dat artsen worden getraind in het herkennen van mensenhandel’, aldus de Nationaal Rapporteur. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Quinty de Leeuw / receptioniste
Kennelijk heeft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel niet goed doorgevraagd. Ik was in de veronderstelling dat er een wetBibob is die door gemeenten wordt ingezet. Die wet is er al tien jaar(?). Escortbedrijven e.d. worden dan aan de hand van bibob doorgelicht.
Theo / interne controller
Ze kunnen in den Haag wel bepalen, dat de gemeenten ook nog verantwoordelijk zijn voor het monitoren van mensenhandel. Maar daarmee is het nog niet geregeld. Niet alles wat daar wordt bedacht wordt ook voorzien van de middelen om het ook uit te voeren. Typisch weer zo'n voorbeeld van doorgeschoten decentralisatie. En vervolgens maar weer kritiek op de gemeenten.
bert maton (maton.nl) / loopbaancoach
""Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer vindt dat gemeenten een actieve rol moeten spelen bij de aanpak van mensenhandel, onder andere door lokaal beleid te ontwikkelen""

Corinne, zeg nou gewoon wat je zeggen wil. Wat voor lokaal beleid? Moet er soms een gemeenteambtenaar dagelijks de lokale bordelen aflopen? Wat bedoel je nou? Mogen bulgaren hier geen asperges komen steken of mogen Polen niet in de kassen werken?
Advertentie