of 59232 LinkedIn

Gemeente speelde niet in op werkloosheid

De achterstanden in het aantal verwerkte aanvragen begonnen medio 2013, terwijl de crisis eind 2008 begon. Tegelijkertijd werd bij de gemeente en dus ook de sociale dienst - Werk en Inkomen geheten - personeel ontslagen.
2 reacties

Bij de sociale dienst in Rotterdam is niet ingespeeld op een toenemende werkloosheid als gevolg van de economische crisis. Daardoor kon het gebeuren dat er te weinig personeel beschikbaar was om het groeiend aantal aanvragen voor bijstandsuitkeringen te verwerken.

Crisis en reorganisatie
Dat blijkt uit antwoorden van verantwoordelijk wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) op vragen van de PvdA. De achterstanden in het aantal verwerkte aanvragen begonnen medio 2013, terwijl de crisis eind 2008 begon. Tegelijkertijd werd bij de gemeente en dus ook de sociale dienst - Werk en Inkomen geheten - personeel ontslagen.

Meer personeel
Nu trekt de dienst weer mensen aan om de achterstanden weg te werken. Ook worden hbo’ers opgeleid tot inkomensconsulent. ‘Het kost echter tijd om voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar te krijgen’, aldus het college in de brief. Inmiddels lopen de achterstanden weer terug.

Handiger
De gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld stelt dat er bij de sociale dienst te veel energie is gaan zitten in de politieke wens om te bezuinigen en te reorganiseren. ‘Ik denk dat ze zich achteraf hebben misrekend op de toestroom en de winst die de reorganisatie zou opleveren. Ze dachten het allemaal handiger te gaan organiseren, maar dat is niet het geval gebleken’, aldus Zwaneveld.

Kritiek
De ombudsman uitte deze week felle kritiek op de sociale dienst in vooral Rotterdam omdat mensen niet altijd respectvol worden behandeld. Zij ziet een verharding ontstaan bij sociale diensten in de stad en omliggende gemeenten. Ze zijn volgens haar te veel gericht op het uitdelen van sancties, alsof mensen die bijstand nodig hebben hufters, losers en fraudeurs zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan van Zanten op
Hoe kan PVDA nou vragen stellen terwijl de narcistische Florijn de afgelopen jaren aan de macht was in Rotterdam.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke ambtenaar) op
HBO-ers die geen toekomstvisie hebben ? Is het al zo slecht gesteld met ons onderwijs ? Of heeft de gemeente Rotterdam sociale kneuzen geworven voor die functies ? Verder blijft gewoon ook een feit dat je als ambtenaar ook gewoon beleefd en met respect functioneel NEE moet kunnen zeggen. Kennelijk is fatsoen ook iets wat ze bij de dienst niet altijd doen.
Het gaat om persoonlijke professionaliteit en integriteit van medewerkers. De arbeidsmarkt is al zwak in Rotterdam en mag je ambtenaren wel verwachten dat ze voldoende voeling hebben met de lokale omstandigheden. In het Rotterdams dialect : managers, verzin geen kutsmoezen voor ambtelijk falen.