Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente koopt schulden van jongeren op

De gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die serieus werk maken van hun toekomst, dus bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen, een baan zoeken, in combinatie met vrijwilligerswerk. De gemeente zegt daarmee de eerste in Nederland te zijn.

24 mei 2016

De gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die serieus werk maken van hun toekomst, dus bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen, een baan zoeken, in combinatie met vrijwilligerswerk. De gemeente zegt daarmee de eerste in Nederland te zijn.

18.000 jongeren
Het geld ervoor zit in een Jongeren Perspectief Fonds, dat weer onderdeel is van het Schuldenlab waarmee de gemeente de schuldenproblematiek gaat aanpakken. In dat 'lab' bedenken gemeente en maatschappelijke partners nieuwe plannen om er iets aan te doen. In Den Haag zijn er 18.000 jongeren met een gemiddelde schuld van 11.000 euro, zegt PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh.


Maatwerk
Schuldeisers van een jongere krijgen een aflossingsvoorstel, in ruil voor kwijtschelding van een deel van de schuld. De restschuld neemt de gemeente Den Haag via het Jongeren Perspectief Fonds over. De jongere betaalt die terug door concreet aan de slag te gaan, met school of werk en ook vrijwilligerswerk te doen. Het is maatwerk, zegt wethouder Baldewsingh. Hij maakt zich zorgen over het toenemend aantal inwoners met schulden. Vanuit het Schuldenlab moeten allerlei nieuwe innovatieve ideeën opborrelen voor oplossingen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
St Nicolaas is vanaf heden de nieuwe figuur in het Haagse wapen. De ooievaar is overleden aan zijn goedgevigheid. Zwarte Piet is kennelijk zonder roede en zak van de Haagse bodem verdwenen.Hoe leert men ooit met geld omgaan op deze manier......
Peter van Zutphen / Wethouder
Heerlen doet dit al enkele jaren. De bewering dat Den Haag de eerste is, is onjuist
Marjolein Admiraal
In ieder geval geweldig !

Dit zijn mooie voorbeelden van hoe het zou kunnen.

Geef mensen een leuke kans en een stukje geluk en opluchting.Lekker zonder te oordelen of ze laten weten dat ze niet deugen en dit steeds er in hameren.Dit is positief er bestaan dus toch nog goede gemeenten.Ook voor anderen met dezelfde problemen zou dat een opstap kunnen zijn. Goed voor de gezondheid want geldproblemen en stress geven veel ellende.
Henry
Wie een kans krijgt leert altijd.....

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Vooral doorgaan met pamperen. Wat zijn eigenlijk de resultaten van dit beleid in Heerlen?
Pascal / Verpleegkundige
En hoe zit het met mensen die een studieschuld hebben opgebouwd? Ik heb ook aan mijn toekomst gewerkt. Wordt mijn studieschuld nu ook kwijtgescholden door de gemeente? (En nee, mijn studieschuld is niet opgebouwd door een kroegentocht van 4 jaar)
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Zonder meer een waardevol initiatief. 8 jaar geleden werd dit echter in Zuid Korea echt rigoureus aangepakt.



Daar waren jongeren vooral door Credit Cards in problematische schuldsituaties gebracht. De regering toetste of de uitgevende banken bij het verstrekken van deze kaarten en wel aan hun zorgplicht hadden voldaan.



Uit onderzoek bleek dat niet zo te zijn. Creditwaardigheid en het terugbetalen van de schulden waren geen criterium bij het verstrekken van het krediet.



De regering besloot dat de banken volledig zelf voor de geleden verliezen op moesten draaien. Het besluit voorzag ook in een korte termijn voor het saneren van deze schulden. Daarna hadden de banken geen rechten meer.



Hoe zit het met die zorgplicht in Nederland?
Advertentie