Advertentie
sociaal / Nieuws

Focuslijst helpt gemeenten bij soepele transitie Wmo

In de lijst worden vijf thema’s benoemd met randvoorwaarden die gemeenten in ieder geval moeten invullen om de continuïteit in maatschappelijke ondersteuning in 2015 te waarborgen.

24 juni 2014

Het Transitiebureau Wmo heeft een zogeheten ‘focuslijst’ opgesteld voor de implementatie van de Wmo2015 die dit jaar moet plaatsvinden. De lijst biedt de randvoorwaarden die gemeenten in ieder geval moeten invullen om de continuïteit in maatschappelijke ondersteuning in 2015 te waarborgen.

Vijf focuspunten
In de lijst worden vijf thema’s benoemd  met randvoorwaarden die gemeenten in ieder geval moeten invullen om de continuïteit in maatschappelijke ondersteuning in 2015 te waarborgen. Eerder kwam ook het Transitiebureau Jeugd met een soortgelijke van het Transitiebureau Jeugd. De 5 focuspunten voor de Wmo gaan over het opstellen van een beleidsplan, het aanpassen van de gemeentelijke organisatie, het informeren van burgers en professionals, het inkopen van zorg en het regelen van de toegang.


Deadlines
De Lijst geeft aan wat voor gemeenten de basis is om klaar te zijn voor de transitie en welke acties mogelijk ondernomen moeten worden om dit te bereiken. Tegelijkertijd geeft het deadlines die gehaald moeten worden om op tijd klaar te zijn. Volgens die deadlines moeten gemeenten op 1 juli een concept beleidsplan of uitvoeringsplan klaar hebben en moet dan ook duidelijk zijn onder welke voorwaarden zorg ingekocht moet worden.


Transitievolgsysteem
De voortgang van gemeenten bij de voorbereidingen op de transitie wordt aan de hand van een stappenplan gevolgd via het transitievolgsysteem. In het transitievolgsysteem (TVS) worden alle stappen uitgevraagd, ook die stappen die pas eind van dit jaar gereed hoeven te zijn. Gemeenten wordt gevraagd of zij de geadviseerde stappen gereed hebben, nog niet of nog niet helemaal. ‘De transitie Wmo nadert nu een volgende cruciale fase’, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) aan de Kamer over het waarom van de lijst. 

Bekijk hier de focuslijst

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie