Advertentie
sociaal / Nieuws

Enschede haalt ruim 6 miljoen op met fraudebeleid

In 2013 leverde het voorkomen en beëindigen van oneigenlijk gebruik van bijstand de gemeente Enschede 6,1 miljoen euro op.

04 maart 2014

Het voorkomen van fraude aan de poort betaalt zich in Enschede uit. In 2013 leverde het voorkomen en beëindigen van oneigenlijk gebruik van bijstand de gemeente 6,1 miljoen euro op.

Extra capaciteit

Het afgelopen jaar is extra capaciteit ingezet op het voorkomen van fraude aan de poort. Bijna veertig procent van de fraudeopbrengst over 2013 is door die aanpak gerealiseerd. Daarnaast wordt bijstandfraude opgespoord. Het Enschedese fraudebeleid leverde vorig jaar 8 ton meer op dan in 2012.

Vooronderzoek

Voor nieuwe aanvragen stelt Enschede een administratief vooronderzoek in. In 2013 waren dat er ruim 2700. Door het vooronderzoek kon worden voorkomen dat een krappe 200 mensen onterecht bijstand toegekend zouden krijgen. Door deze invulling van de poortwachtersfunctie heeft Enschede bijna € 2,8 miljoen aan uitkeringen voorkomen.

Boetes

Bij ruim 100 mensen is de uitkering beëindigd nadat fraude werd geconstateerd. Hiermee was een bedrag gemoeid van bijna € 1,6 miljoen euro. Daarnaast werden 224 boetes opgelegd van in totaal bijna 1,6 ton. Sinds de invoering van de nieuwe fraudewet per 1 januari 2013 worden bij een schending van de inlichtingplicht hogere boetes opgelegd.

Bijleggen uit algemene middelen

Verantwoordelijk wethouder Patrick Welman (Werk en Inkomen, CDA) is zeer tevreden over de resultaten van het fraudebeleid, die hij als streng maar rechtvaardig typeert. ‘Om alle uitkeringen in Enschede te kunnen verstrekken, moeten we op dit moment bijleggen uit algemene middelen omdat we in bijstandsgelden onvoldoende gecompenseerd worden door het rijk. Dit is voor ons nog een extra reden om ervoor te zorgen dat de uitkering terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.berkelaar
Ik ben benieuwd ...

Toen ik een uitkering aanvroeg vond de gemeente dat ik ongeveer 10 bankrekeningen had. Die ik nooit had gehad. En bewijs maar eens dat ze er niet zijn. Uiteindelijk ben ik naar de rechter gestapt en m'n gelijk gehaald. Maar de meeste mensen durven dit niet en delven het onderspit. Terwijl ze geen fraudeurs zijn.

Overigens is mijn uitkering beeindigd. Ik heb er zelf om gevraagd (werk gevonden) en keeg oproepen tot een heronderzoek. Waar ik geen gevolg aan gaf, want ik had a) werk dus geen tijd om naar de sd te gaan en b) gevraagd om stopzetting van de uitkering.

Uiteindelijk is mijn uitkering officieel beeindigd omdat ik werkonwillig zou zijn. Terwijl ik dus een baan heb!

Bezwaarprocedure loopt nog.



Fraude? Laat naar je kijken!
O. ten Hove
Beëindiging van een uitkering wegens fraude staat beter dan wegens werkaanvaarding. Zeker als het werk zelf werd gevonden. Bij beëindiging wegens fraude kan de wethouder en de directeur stoer roepen hoe goed men wel bezig is. Haantjesgedrag... van managers die zichzelf zo geweldig vinden maar er een puinhoop van maken zoals de directeur van de sociale dienst Den Haag die een goedlopende afdeling in een puinhoop veranderde en nu de benen neemt naar een ministerie om daar zijn deskundigheid ten toon te spreiden. Wacht maar af: ook daar zal hij een puinhoop achter laten... Nederland lijdt aan een managementsziekte... heb je eenmaal een titel, of twee en is dat bijvoorbeeld rechten en/of politicologie dan ben je een messias... onzin natuurlijk maar men trapt er steeds weer in. Ik heb medelijden met de minister van dat ministerie want zij is wel verantwoordelijk voor wat haar directeuren doen. De sociale dienstmedewerkers van Den Haag zijn in ieder geval blij verlost te zijn...
Tegen ambtelijk DMO tuig
Enschede flikt wel meer vreemde zaken, alles op basis van mermoedens. Vervolgens kijken ze onrechtmatig in het SUWI systeem en reageren niet op brieven etc. Kortom ze hebben schijt aan de burger. Maar geef nooit opm ga door tot de Hoge Raad en je zal zien dat ze bakzeil halen.
Advertentie