Advertentie
sociaal / Nieuws

Driekwart ouderen heeft geen keukentafelgesprek gehad

Driekwart van de thuiswonende hulpbehoevende ouderen hebben nog geen ‘keukentafelgesprek’ gehad om vast te stellen hoeveel uur huishoudelijke hulp men nog vergoed krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

02 januari 2015

Driekwart van de thuiswonende hulpbehoevende ouderen hebben nog geen ‘keukentafelgesprek’ gehad om vast te stellen hoeveel uur huishoudelijke hulp men nog vergoed krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie ANBO onder 1400 ouderen die hulp ontvangen. 

Zorg op maat

Meer dan helft van de 1400 ondervraagde senioren ziet niet op tegen het zogenoemde ‘keukentafelgesprek’. Slechts twintig procent kijkt er tegen op, blijkt uit een enquête. ‘Wij zijn blij dat senioren niet opzien tegen het keukentafelgesprek. Het is tenslotte ook bedoeld voor zorg op maat, maar men moet het gesprek wel goed voorbereiden’, waarschuwt directeur Liane den Haan van ANBO. ‘Dit gesprek bepaalt hoe jouw zorg in de toekomst gaat zijn. Het is zaak om te weten wat jouw rechten zijn én wat de plichten van de gemeente zijn’.

Recht op hulp
Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur afgelopen najaar bleek dat gemeenten massaal de huishoudelijke hulp aan ouderen stopzetten, zonder dat er een persoonlijk gesprek had plaatsgevonden met de ontvangers van die hulp. Een echtpaar uit Dantumadiel die hun hulp zou verliezen stapte daarop naar de rechter. Die oordeelde dat het echtpaar recht bleef houden op de hulp. 


Tips
Om senioren goed voor te bereiden op de keukentafelgesprekken heeft de ANBO een lijstje met itps opgesteld.  Zo raadt de belangenbehartiger senioren aan zich niet gezonder of sterker voor te doen en medische verklaringen die iets zegen over het ziekteverloop klaar te leggen. Ook doen ouderen er goed aan vooraf met hun mantelzorger te overleggen hoeveel tijd zij bereid zijn te spenderen aan de ondersteunende taken. Ouderen moeten ook vragen stellen over de hoogte van de eigen bijdrage. Bij sommige ouderen is die zo hoog, dan ze beter af zijn om het zelf te regelen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Richard / loonslaaf
Erg suggestieve titel. Het is immers logisch dat slechts een klein percentage een gesprek heeft gehad. Herbeoordelingen dienen pas vóór verstrijken datum indicatie te zijn uitgevoerd (veelal ergens in 2015, doch uiterlijk vóór 1-1-2016).

Typisch een geval van stemmingmakerij en slechte journalistiek. Nergens in het artikel wordt deze nuancering aangebracht. Journalist heeft zich slecht laten informeren (of was hij op zoek naar sensatie?)
Piet Biemans / zomaar een gepensioneerde
Onbegrijpelijk dat al die ouderen zich voegen naar een Zorgwetverandering en de ANBO dat zelfs met allerlei tips etc ondersteunt. Mw Den Haan is altijd voorstander geweest van Netwerken in Den Haag om de positie van de ouderen te verzekeren. We zien wat de gevolgen zijn van dat zachte voegbeleid, de ouderen zijn hun recht op een zorgeloze oude dag zo goed als kwijt en de weg die ANBO heeft ingeslagen hierbij is ondersteunen met tips en ondersteuning van de mantelzorgers. Met zo'n ANBO als vriend heb je geen vijand nodig. De ouderen moeten zich veel harder verzetten dan via een dergelijke Ouderenbond. Gewoon via actie en de democratische weg.Laat de aantallen spreken.De Actie is eenvoudig, de ouderen gewoon een maand of zo echt thuis blijven,dus ook de oudere mantelzorgers en vrijwilligers, totdat de regering hen weer het normale recht geeft op een keuze om wel tijdig voor een verzorgingshuis te kunnen kiezen als men daar echt aan toe is en niet pas als men jaren van ellende aan WMO en andere privacy verminderende bemoeienis moest accepteren.
W.F.Willems / pensionado
Laten we nu eens ophouden met dat geitenwollensokken geneuzel over de keukentafel en noem het gewoon onderzoek of revisie
henk
Eens met willems. Het verzinnen van dit soort kreten en misleidende woorden lukt deze regerin elk geval wel.
Piet Biemans / zomaar een gepensioneerde
Eens met een juiste benaming maar dan ook het grondwettelijke recht op autonomie en privacy erbij betrekken, ook als je een terechte zorgvraag hebt. Het blijft een schande dat de politiek in Den Haag en via de VNG in de gemeenten gewoon over het fundamentele recht op zorg en privacy van ouderen heen stapt. Bovendien het opstellen van een salaristabel is blijkbaar eerder een argument om de invoering van een wet uit te stellen dan het totale gebrek aan goede voorbereiding van de zorg veranderingen. Hoewel, hoe groter de puinhoop dadelijk hoe eerder de politieke afrekening
Hans Lindeboom / sociaal-juridisch en arbeidsdeskundig adviseur
Medische gegevens klaarleggen bij een keukentafelgesprek. Aan een leek dus. Hoe staat dit in relatie tot de Wet bescherming persoonsgegevens? Wie gaat medische gegevens beoordelen?
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Geen nood. Volgens Schippers en Van Rijn is alles onder controle. Het kabinet wil nu via een Amvb de Zorgwet er door drukken. In plaats daarvan zou Schippers moeten bepalen dat aan al die mensen die op 1 januari 2015 nog geen revisiegesprek (keukentafelgesprek) hebben gehad, al hun rechten uit 2014 behouden. Dat geeft onmiddellijk duidelijkheid.
Mart Wijnen
En hoe kan dit nu???? Al heel lang wordt gewaarschuwd dat dit allemaal te snel gaat. Er is niet voldoende tijd en capaciteit om dit allemaal te doen. De gemeenten krijgen nu de zondebok toegespeeld, terwijl we de oorzaken moeten zoeken bij het kabinet. Met noodverbandjes wil men het anders regelen. Natuurlik moeten er dingen veranderen, maar op deze manier is het onverantwoord. Ambtenaren bij gemeenten worden overbelast. Ouderen worden niet goed voorgelicht. Maar ja.... makkelijk.... de gemeenten moeten dit toch doen niet? Dus de verantwoordelijkheid bij het kabinet is weg.. Moest niet mogen.
Frederique Veldman / Teamleider
Voor Schiedam geldt dat de volgende reden dat er (nog) geen keukentafelgesprekken zijn gevoerd: er verandert vooralsnog niets vanwege de overgangsmaatregelen omdat er middelen beschikbaar zijn voor een zachte landing. Pas als er wat verandert, wordt daarover contact gezocht met de betreffende ouderen.



Kortom, geen bericht is goed bericht!
Hans / Overheidsdienaar
Misschien de burger eens centraal stellen?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Geen land ter wereld kan het zich permitteren om méér dan 25% van de totale jaarlijkse begrotingsomvang uit te geven aan de zorgsector. Derhalve: bezuinigen moet!

De term keukentafelgesprekken is helemaal verkeerd gekozen. Dat suggereert te veel dat er een prettig gesprek kan plaats hebben, maar het betreft hier een gewoon zakelijk gesprek over minimaal benodigde zorg. Noem het beestje daarom bij zijn ware naam en geef gewoon aan dat er 'een zorgtoets' gaat plaatsvinden over de zorginhoud en de zorgduur.
Advertentie