Advertentie
sociaal / Nieuws

'Dit jaar 630 banen voor arbeidsbeperkten bij gemeenten'

De VNG roept gemeenten op werk te maken van het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking. In een brief aan alle gemeenten wordt gesteld dit jaar nog 630 banen te creëren om in de pas te blijven lopen met de doelstellingen.

08 april 2015

5250 banen bij gemeenten
De banenafspraak komt voort uit het sociaal akkoord van 2013. In het sociaal akkoord hebben werkgevers in de marktsector toegezegd dat zij elk jaar extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, tot er in 2024 100 duizend extra banen zijn. Bij de overheid moeten 25 duizend banen komen. Gemeenten zijn daarbij, inclusief de gemeenschappelijke regelingen, verantwoordelijk voor 5250 banen die uiterlijk in 2023 gerealiseerd moeten zijn.


Handreiking
Een aantal gemeenten is al begonnen met de uitvoering van de banenafspraak, soms individueel en soms in groepsverband. Maar volgens het College voor Arbeidszaken en de commissie Werk & Inkomen van de VNG zijn er ook gemeenten die wachten op nadere instructies, bijvoorbeeld van de VNG. Voor hen is een kleine rekentool gemaakt. Elke gemeente, ongeacht de grootte, creëert dit jaar minimaal één baan voor iemand in de doelgroep. Dat zijn 393 banen. De resterende banen, 237 worden gelijk verdeeld over alle 35 arbeidsmarktregio’s: 7 per arbeidsmarktregio. ‘Wij adviseren gemeenten om in hun arbeidsmarktregio met elkaar te overleggen over de verdeling van deze 7 banen’, schrijft het College en de commissie.


Afspraken niet herzien
De genoemde cijfers zijn een handreiking, gemeenten bepalen dat uiteindelijk zelf of ze deze volgen, aldus de VNG. ‘Waar gemeenten, individueel of als groep, al afspraken hebben gemaakt, hoeven ze die uiteraard niet te herzien.’ De handreiking is voor dit jaar, voor volgende jaren gaat de VNG in gesprek met gemeenten over een eventuele handreiking.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Mooi streven, leuk verzonnen, maar volgens mij vallen er overal ontslagen bij gemeenten. Dus hoe willen ze dit verkopen aan iemand die net zijn baan kwijt is? Dat lijkt me toch heel zuur
J de Vries / mederwerker
De VNG hebben niets met de werknemers met een arbeids beperking .
Ook binnen de werk sociale werkvoorziening (WSW)gaat binnen de gemeentes weer verkeerd geen salaris verhoging.veel armoede onder deze arbeid beperten zorg eerst voor deze werknemers.

tonnie / de medewerker
Wanneer komt er eens een salaris verhoging. Niet normaal, alles word duurder en ons laten stikken.vergeet niet dat de werkdruk ook meer word.
J de Vries / mederwerker
Nu maakt de VNG zich druk om de arbeidsbeperten die volgens het sociaalakkoord aan het werk moeten.
Maar de mensen die werken via de WSW maakt de VNG zich niet zo druk omgeen CAO is te duur.
De ambtenaren worden wel voor zien van een goede CAO hoe FAILLIET is de VNG.
doeterniettoe / -
@J de Vries:

Welke goede CAO?

En als uw kritiek terecht zou zijn, dan is dat niet de 'schuld' van de ambtenaren.



OT:

Er moeten dus banen worden gecreëerd. Eigenlijk is dat nog veel triester voor de mensen die dat werk moeten gaan doen, want het werk is er dus eigenlijk niet, het wordt alleen speciaal voor hen gemaakt.

Behoorlijk minachtend.

Tegelijk moeten overheden fors/zwaar bezuinigen, dus werk dat wel gedaan moet worden blijft liggen.



Nederland is een sprookjesland geworden, waar mensen met of zonder beperking er niet meer toe doen, alleen de sprookjesvertellers zijn nog belangrijk.
Advertentie