Advertentie
sociaal / Nieuws

Collegeleden als buddy ingezet op zoek naar werk

Het plan kwam van een creatieve ambtenaar. Die had wel eens gehoord over buddy-projecten bij bijvoorbeeld de Rotary en vroeg zich af of het ook wat voor de college-leden had.

11 september 2015

Zes werkzoekenden in Hilversum hebben sinds kort wel een erg prominente werkcoach. Ze worden in hun zoektocht naar een baan bijgestaan door vijf wethouders en een burgemeester. De buddy moet door een persoonlijke aanpak de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Niet zomaar een pilotje voor de bühne, want het project wordt binnenkort uitgebreid met raadsleden en ambtenaren als buddy.

Baantje regelen
Het plan kwam van een creatieve ambtenaar. Die had wel eens gehoord over buddy-projecten bij bijvoorbeeld de Rotary en vroeg zich af of het ook wat voor de college-leden had. Wethouder Arjo Klamer (SP, Participatie) was meteen enthousiast. Een paar gesprekken later is hij dat nog steeds, maar hij wil wel het vooroordeel wegnemen dat de wethouders ‘even een baantje regelen’ voor iemand. ‘Sommigen hadden dat idee wel, maar zo werkt het niet’, aldus Klamer. ‘Je kunt soms wel je netwerk gebruiken, maar het gaat er meer om dat je duidelijk krijgt wat iemand wil en kan.’ Als buddy praat Klamer met zijn kandidaat en kan hij zijn netwerken gebruiken, maar ook de kandidaat leren hoe die dat doet.


Groot hart
Grappig is dat de Hilversummer collegeleden wel allemaal iemand kregen die bij ze past. ‘Burgemeester Broertjes heeft inderdaad iemand die in de media wil werken. En de wethouder financiën heeft iemand met een financiële achtergrond.’ Zelf is Klamer buddy van een Turkse man die jarenlang verschillende pizza-restaurants had. ‘Een ondernemer met een groot hart, en juist dat is hem opgebroken. Hij was vooral bezig anderen te helpen.’ Klamer heeft al verschillende gesprekken met de man gehad en daarbij vooral gekeken waar hij goed in is. En met de combinatie ‘ondernemend’ en ‘groot hart’ kan hij wel wat. ‘Ik denk een beetje in de richting van het begeleiden van Turkse jongeren. En dat zit toevallig ook in mijn portefeuille, dus misschien kan ik hem daarbij helpen.’

Kijken naar getallen
Het college werd zelf ook getraind in deze nieuwe rol. Zaken als hoe iemand te coachen, omgaan met verwachtingen, hoe voer je een gesprek en hoe kun je iemand meenemen, kwamen daarbij aan bod.  Leerzaam, vond Klamer. Net als het contact met de werkloze zelf. ‘Je hebt als bestuurder de neiging om te gaan met getallen, maar het gaat over kwaliteit. De kunst om mensen te matchen, mensen met een eigen verhaal.’ Klamer leert dus de verhalen uit de praktijk en ziet met eigen ogen dat een baan vinden soms ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ is. Tegelijkertijd leren de werklozen wethouders als ‘gewone’ mensen te zien.

Successen vieren
Op het gemeentehuis is inmiddels al wat gezonde concurrentie ontstaan tussen de collegeleden. Klamer hoopt dat hij ‘zijn man’ snel aan een baan komt, maar verwacht dat de wethouder financiën misschien nog wel eerder een baan heeft voor zijn buddy. ‘Het zou mooi zijn als we met elkaar straks de successen kunnen vieren en een beetje gezonde concurrentie kan daarbij natuurlijk geen kwaad’, klinkt het strijdlustig. Het project stopt overigens niet zodra de kandidaat aan het werk is. Hilversum heeft tenslotte nog genoeg Wwb’ers in het bestand die op zoek zijn naar werk.

Raadsleden
Het project heeft nog een leuk extra staartje gekregen. Vanuit het gemeentehuis en de raadszaal kwam de opmerking dat ook raadsleden en ambtenaren mee willen doen aan het buddyproject. Ook kwamen telefoontjes binnen van werklozen met de vraag waarom zij geen buddy kregen. ‘Daar springen we op in’, aldus Klamer. ‘De klantmanager die ons heeft begeleidt gaat deze week met een groep mensen praten om ook daar weer buddies te koppelen.’ 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis
Wat een simpel en briljant idee!
Hogenboom
Leuk initiatief! Wel opmerkelijk dat dit de eerste buddies zijn die een vorstelijk salaris genieten. Alle andere buddies werken op vrijwilligers basis, zonder loon en doorgaans ook zonder vergoeding van onkosten .
Veronica van der Goot
Vanuit JobRotary zijn door vrijwillige mentoren uit ruim 150 Rotaryclubs meer dan 5.400 werkzoekenden van boven de 40 jaar ondersteund bij hun zoektocht naar werk, aanvullend aan de begeleiding die door bijvoorbeeld het UWV wordt gegeven. Positief dat het principe van JobRotary om zich vrijwillig voor werkzoekenden in te zetten nu ook door gemeentebestuurders en ambtenaren in Hilversum wordt opgepakt. Meer informatie voor werkzoekenden en werkgevers vindt u op www.jobrotary.nl
sabine herenius / gemeente ambtenaar
Wat een mooi initiatief! Het mes snijdt aan twee kanten; WWBers krijgen een baan en de wethouders meer inzicht in de doelgroep. Kijken of dit ook iets voor onze gemeente is. En nog iets: misschien ook een goede aanpak voor de vluchtelingen die Nederland bereiken ter bevordering van een snelle reïntegratie?
Lisette Strig / Klantmanager
Wil graag reageren op het project waarvan zelf 1 van mijn klanten aan deelneemt. Vindt het nml. een heel leuk initiatief vanuit het college van de gemeente Hilversum.Het brengt burgers en college en wethouders dichter bij elkaar. Door inzage in de situaties waarin mensen in de bijstand verkeren ontstaat er meer begrip. Dit kan weer leiden tot meer projectmatige initiatieven om participatie te bevorderen. Het biedt perspectief en zicht op mogelijkheden. Mijn client is heel positief!
Anna van Haastrecht / Communicatiemanager DeBroekriem
Wat een ontzettend leuk initiatief! Hebben jullie, nu een halfjaar later, al iets van resultaten geboekt?
Advertentie