Advertentie
sociaal / Nieuws

Brandbrief gemeenten over cijfers jeugdzorg

Ze hebben de juiste cijfers niet en het lijkt erop dat in 2015 de bezuiniging veel hoger uitvalt dan 3 procent.

05 september 2014

De opgaven van de zorginstellingen over de jeugdzorg kloppen niet met de gegevens die gemeenten eerder kregen van het rijk en waar ook het budget voor 2015 op is gebaseerd. Dat schrijven de G4 en de G32 in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Voor gemeenten is het daardoor extra moeilijk jeugdzorg in te kopen.

Bezuinigingen hoger dan gepland

De wethouders van de gemeenten waarschuwen dat zich dit jaar een grotere groei in jeugdzorg voordoet dan waar bij de vaststelling van het budget vanuit is gegaan. Daardoor zullen de bezuinigingen in 2015 hoger zijn dan de 3 procent waar nu rekening mee gehouden is. Ook hebben gemeenten er last van dat er landelijk geen goede gegevens beschikbaar zijn over de omzet per aanbieder per gemeente of regio. Het rijk verstrekt niet alle gegevens en bij de zorginstellingen blijkt dat de verwachtingen voor de inkoop in 2015 soms veel hoger liggen dan wat eerder werd verwacht. Gevolg hiervan is dat gemeenten te weinig budget beschikbaar hebben.

Geen tijd 

‘Gebleken is op grond van nader boekenonderzoek dat de opgaven van de instellingen, om verschillende redenen, lang niet altijd op goede gegevens zijn gebaseerd’, schrijven de wethouders. Maar dit soort nauwgezet boekenonderzoek vergt tijd, en die is er niet meer. De gemeenten vragen de Tweede Kamer er bij de bewindslieden Van Rijn en Teeven die verantwoordelijk zijn voor de transitie op aan te dringen dat de zorgaanbieders dwingend wijzen op hun verantwoordelijkheid met juiste cijfers te komen.


Extra geld
De wethouders willen ook 'solidariteit' van het rijk als blijkt dat 'onze op duidelijke signalen gestoelde veronderstellingen over de onverwacht hoger uitvallende volumegroei in 2014' waar zijn. In dat geval zijn de bezuinigingen hoger dan de 3 procent waar overeenstemming over  bereikt is. En dus willen gemeenten dat de extra kosten dan voor het rijk zijn. Volgens eigen berekeningen zouden de bezuinigingen op kunnen lopen van 7 procent in 2015 tot 15 procent. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mae
ik ga die brief inlijsten als een http://www.canvasfoto.nl/ en op mijn muur hangen. Waarom? Kinderen zijn de toekomst en als zij laten vragen waar het dan mis is gegaan dan heb ik mooie foto die ik ze kan laten zien
Jesse / Adviseur Rivierkunde
Grote mensen maken ruzie over geld en de kinderen.... die zijn de dupe.
johannes / ambtenaar
Dat was wel te verwachten. Dat krijg je als je perse iets te snel wilt invoeren. Over een aantal jaar wordt alles weer terug gedraaid.
Nico / zzp
Typisch overheid. Voor het begin van het jaar is het altijd kommer en kwel. Budgetten zijn te laag, etc, ewr moet geld bij (alsof die andere overheid wel een onbeperkte pot geld heeft). Aan het einde van het jaar valt het uiteindelijk mee (maar daar hoor je niemand over en vervolgens....doen we het volgende jaar de opnieuw hetzelfde ritueel.



Tip: ga aan de slag ipv erover te praten. Prognoses kloppen nooit, ga eens managen ipv boekhouden.
Moeder/ voormalig vrijwilliger autisme / Moeder/ voormalig vrijwilliger autisme
Als ik nu zie hoe ongelooflijk onze jongvolwassen zoon met een vorm van autisme is geworden - minder zelfstandig dan andere jongeren, maar aan het plafond voor wat mogelijk is met zijn aanleg, geschikt voor studie en werk - denk ik aan dat uurtje hulp per week dat het mogelijk maakte. En aan al die kinderen en jongeren na hem, die zich straks nauwelijks kunnen ontwikkelen bij geldgebrek voor zorg en begeleiding.....
Moeder/ voormalig vrijwilliger autisme / Moeder/ voormalig vrijwilliger autisme
Het woord 'zelfstandig' viel in de eerste regel over onze zoon weg.
Pierre
Het is heel spijtig dat vooraanstaande gemeenten zoals de G 32 en G4 zo slecht de sector volgen. Het is maar een deel van jeugdzorg ,maar al in het voorjaar was bekend dat de accountantsbranche vanwege de ongelooflijke bende in de DBC GGZ ( unieke clienten!!) systematiek bij het merendeel van zorgverleners geen goedkeurende verklaring konden afgeven. En dan gaan gemeenten nu pas zelf constateren dat de cijfers rammelen?
G32 is kennelijk teveel met politiek proces en de inhoud bezig geweest.

Spoedoverleg met de RfV, VNG en de ministers VWS en BZK is m.i. geboden. Want naast het financiële aspect is er het belang van de client, maar daarbaast ook een politiek risico:ook een accountant van een gemeente zal straks met onthouding van goedkeuring kunnen komen. Wat moet een raad en een provinciale toezichthouder daarmee? Het college naar huis sturen, die dit alles ook maar door de strot geramd krijgt?
Advertentie