Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam tegen verplicht vrijwilligerswerk

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (werk en inkomen) noemt het 'contracproductief' om mensen in de bijstand te verplichten vrijwilligerswerk te doen als tegenprestatie voor een uitkering. Dat wil staatssecretaris Klijnsma.

21 november 2013
Amsterdam ziet niets in de plannen van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) om mensen in de bijstand verplicht vrijwilligerswerk te laten doen als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zei wethouder Andrée van Es (werk en inkomen) donderdag op een congres voor managers van sociale diensten.

Contraproductief

,,Ik vind dat klanten bezig moeten zijn met hun terugkeer naar betaald werk, en niet boete hoeven te doen voor het feit dat ze geld ontvangen van de overheid'', aldus Van Es op het  Divosa-congres. De strengere regelgeving voor bijstandsgerechtigden is volgens de wethouder ,,gebaseerd op meer wantrouwen ten opzichte van de hele groep. In een tijd die getekend is door oplopende werkloosheid en afnemende baankansen. Ik ben er van overtuigd dat dat contraproductief is.''

Ondermijnen sociaal beleid

De wethouder noemde als ,,frappant voorbeeld'' de optie van het rijk om vrijwilliger te zijn voor de verkiezing van weerman van de buurt. ,,Geweldig, als iemand dat graag doet, daarvoor het huis uitkomt, actief wordt en meedoet in de buurt. Maar verplicht? Als tegenprestatie voor je uitkering?'' De voorgestelde sanctiemaatregel - 3 maanden geen uitkering - ondermijnt volgens de wethouder het sociale beleid in de hoofdstad, waar dagelijks ,,een afweging wordt gemaakt tussen regels en moraliteit''. Van Es: ,,Niet doen, zeg ik tegen het kabinet, slecht idee.''

Opstap naar baan

Amsterdam meent dat vrijwilligerswerk alleen zinvol is als het helpt om aan werk te komen, zoals een werkloze journalist die aan de slag gaat bij een lokaal radiostation. Van Es zegt dan ook ,,tamelijk streng'' te zijn jegens jongeren die moeilijk aan het werk komen. ,,De lat ligt hoog voor jongeren. Dat betekent ook dat ze werk moeten accepteren dat niet hun eerste keuze is.''

In de hoofdstad is 20 procent van de jongere beroepsbevolking werkloos. Onder jongeren met een migrantenafkomst zit 40 procent op de bank. Daarin is Amsterdam een van de koplopers in Nederland.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Bah, wat een stelletje azijnzeikers zijn de Sociale Diensten en de VNG zeg! Het is heel normaal om in ruil voor je Bijstand naar vermogen een maatschappelijk nuttige wederdienst te doen, want de werkenden moeten wel de uitkeringen via de belastingen ophoesten. En daarom mag daar best wel wat tegenover staan, ook om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden een negatieve stempel krijgen als 'profiteur, parasiet en uitvreter'. Bovendien voorkom je ook nog een sociaal isolement. Als het aan mij ligt, zou deze verplichting, waar mogelijk, ook moeten gelden voor de Wajong! En dat kan bijv. d.m.v. vrijwilligerswerk of Arbeidsmatige Dagbesteding.



Wel vind ik dat de sancties bij het niet nakomen van verplichtingen te ver gaan, 3 maanden geen uitkering bij een licht vergrijp gaat mij veel te ver. En verder is het ook van groot belang dat er bij de tegenprestatie sprake moet zijn van maatwerk en een goede bejegening van de uitkeringsgerechtigde.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Heel Nederland is vergeven van het vrijwilligerswerk (ca. 4,5 miljoen vrijwilligers op allerlei terreinen) en zeker v.w.b. het aantal autochtonen. Heel wat ambtenaren zijn met hun tijd, kennis en ervaring, werkzaamheden aan het doen voor bijv. de voetbalvereniging of anderszins. Daar over praten is not done maar scheelt wel subsidie.Stop met verplicht vrijwillig zoals in de zorg. De vaste krachten vliegen er uit en worden toegevoegd aan het leger werklozen. De zorgvrager krijgt er een surrogaat verzorgende bij. Let maar eens op wat de uitkomsten zijn van de reorganisatie bij Philadephia.
Tsjitske Morren / voormalig gezinsvoogd
Ben absoluut tegen verplicht vrijwilligerswerk! Alleen soort van stage om relevante werkervaring op te doen en dan met een beperkte duur en zicht op een echte baan. Er wordt nu vaak vanuit gegaan dat een werkloze niet wil, maar zo lang er veel meer werklozen zijn dan banen, slaat dat nergens op. Ik zie veel verdringing van reguliere arbeid door bijstandsgerechtigden en vind dat zeer onrechtvaardig! Bovendien is het een rondpompen van geld.
Janneman / Adviseur
Hier conflicteert een moreel uitgangspunt met de praktijk en de zorgplicht met de sollicitatieplicht.

Moreel vind ik het te verdedigen dat iemand een tegenprestatie levert indien er sprake is van bijstand. Dat hoeft geen werk op te leveren; het is een tegenprestatie! Feitelijk zou een bijstandsgerechtigde niet anders moeten willen. Het opleggen van een verplichting tot vrijwilligerswerk kan preventief werken. In de praktijk denk ik dat waarde 0 is omdat de uitvoerbaarheid bijzonder lastig is. Als iemand vrijwilligerswerk weigert, moet de uitkering altijd worden stopgezet (anders ontstaat rechtsongelijkheid). Maar wat is weigeren? In hoeverre moet het werk aansluiten bij vaardigheden? En als een sanctie wordt opgelegd, wordt het probleem dan niet vergroot (er ontstaan mogelijk schulden etc.)? De uitvoering loopt tegen dezelfde vragen aan, of er nu een verplichting op rust of niet
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Professionele beroepsoefenaren worden structureel vervangen door vrijwilligers. De mensen op de arbeidsmarkt worden verdrongen. Ik dacht, dat dat in strijd was met de wet. De werklozen of bijstandsgerechtigden worden op een a-sociale wijze bejegent door de zg. Sociale diensten. Ik weet niet meer wat er zo sociaal is aan deze diensten. Mensen worden gebruikt als slaven en worden structureel gedreigt met korten of intrekken van de uitkering. Je kiest er niet voor om in een uitkering situatie te belanden. De Rijksoverheid, politiek Den Haag heeft hier een zeer grote aandeel in. In de oplopende werkloosheid. Door het hele land is een bezuiniging operatie gestart. De mensen, die werken en al dan niet een vaste baan hebben worden ontslagen. Komen in de uitkering situatie terecht ? Vervolgens wordt dezelfde persoon in dienst genomen als vrijwilliger. Vaste kracht kost bv € 1500,- per maand. Een alleenstaande kost € 879,- per maand in de bijstand. Verschil € 730,- per maand voor de werkgever. De werkzoekenden hebben geen enkel perspectief, laat staan een toekomst. De zg. draaideureffect wordt sinds Rutte regeert toegepast.
DvD / Onderzoeker
De indruk bestaat dat velen in het land denken dat de tegenprestatie naar vermogen in de plaats komt van vrijwilligerswerk of zelfs betaalde arbeid. Dat is niet de bedoeling van de wetgever. Het gaat om onbeloonde maatschappelijk nuttige activiteiten/werkzaamheden die een kortdurend karakter hebben; de duur en omvang

moeten beperkt zijn. Het kunnen bv activiteiten zijn die nu niet (meer) gebeuren, hoewel het risico van verdringing bestaat. Het vinden van de juiste activiteiten blijkt lastig, los van de discussie wie de begeleiding op zich neemt. Gemeenten kunnen er voor kiezen mensen eerst zelf iets te laten zoeken, lukt dat niet dan wordt van hen verwacht te helpen of een activiteit aan te bieden.

Tevens moeten de werkzaamheden naar het vermogen van bijstandsgerechtigden opgelegd worden; maatwerk dus waarbij rekening moet worden gehouden met capaciteiten en mogelijkheden.

Rianne
Ik vind het eerlijk gezegd wel goed dat mensen in de bijstand vrijwilligerswerk doen. Het werk moet wel bij hun passen. Daarvoor moeten er coaches komen die dit bij deze mensen kunnen analyseren.

Het werk moet het betaalde werk niet vervangen, want het moet niet de bedoeling zijn om hierdoor betaalde banen af te laten nemen. Maar ook geen betaalde banen af laten nemen die normaliter ook gedaan kunnen worden door mensen met een arbeidsbeperking.



Hierbij wil ik aanvullen dat er mensen zijn met een arbeidsbeperking die best op hoger niveau passend werk kunnen doen. (bijvoorbeeld vanuit de Sociale werkvoorziening) En geen werk wat niet of erg ver onder hun niveau passen. Dit is ziekmakend. In de praktijk is dit veelal gebleken. Ik ben zelf een praktijkvoorbeeld.
Rianne
Ter aanvulling: vrijwilligerswerk moet dusdanig zijn ingericht dat voor degene die kunnen werken aan betaalde functies, ook de werkzaamheden richting betaald werk moet gaan, zodat de overstap niet te groot wordt.
Peter
PvdA en VVD creëren een onderklasse van tweederangs burgers.

Is dit waar we met Nederland naar toe willen? Ik niet.



De SP staat voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat zijn onze waarden, onze thermometer om te meten of onze samenleving socialer of juist asocialer wordt. In de zorg, op het werk en ook in uw buurt.

Bulgaren pikken uw baan af en u krijgt ontslag de gemeente s vinden dit niet erg hoor weer een nederlander die ze dan kunnen misbruiken onder vrijwilligers dwang arbeid.

Nederlanders worden ingeruild tegen bulgaren

Heb u straks uw baan nog he mischien wel een nieuwe functie zoals vrijwillge nederlander met behoud van een uitkering als u wijgerd word u gekort denk erom!
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De duur en omvang van vrijwilligerswerk moet beperkt zijn wordt door een lezer gezegt.

De Sociale Dienst van de gemeente waar ik woon
maakt structureel misbruik van uitkeringsgerechtigden.

De uitkeringsgerechtigde krijgt een oproep.
Vervolgens moet de uitkeringsgerechtigde
in de horeca werkzaam zijn.

Ze zeiden, dat de uitkeringsgerechtigde
20 uur per week op vrijwillige basis
werkzaam zou zijn voor de duur van 3
maanden.

De uitkeringsgerechtigde wordt gedwongen om aan het werk te gaan. Daarom is er geen sprake van een
vrijwillige baan. Sterker nog als je het
aanbod afwijst wordt de uitkering stopgezet.
Bovendien heb je helemaal geen keus.

De Sociale Dienst zegt je moet schoonmaakwerk
doen. Dan heb je geen luxe om het aanbod te weigeren.

Bovendien werkt de uitkeringsgerechtigde
nu inmiddels 8 maanden op " vrijwillige "
basis en 40 uur per week in plaats van
20 uur per week. De duur moest toch
beperkt zijn ?

Gemeenten zijn een commercieel bedrijf
geworden. Bij Tpg Post zijn ook uitkeringsgerechtigden werkzaam
waarvoor de Sociale Dienst € 15,- per uur
ontvangt. Deze informatie wordt ook niet
verstrekt, maar ze Moeten wel Vrijwillig
gaan werken. Uitkeringsgerechtigden
worden gebruikt misbruikt als melkkoeien.
Er wordt misbruik gemaakt van de
arbeidsmarkt omstandigheden.
Janneke
Alle werklozen zijn niet hetzelfde. Er is een grote groep die vaak kortgeleden werkloos is geworden en die baat heeft bij begeleiding naar een baan, of door andere opleiding naar andere baan.



Er is echter ook een groep werklozen, zeker in Amsterdam, die door al heel lang werkloos is, onvoldoende opleiding heeft, ongemotiveerd is. Die eigenlijk weinig kans maakt op betaalde. Of weinig kans op betaalde baan met salaris hoger dan uitkering. Die groep zou verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. En dan geen werk waardoor andere werkloos worden, zoals postbezorgen, tegels leggen, maar werk dat nu niet gedaan wordt. En daar is heel veel van. Denk toch maar weer aan plantsoenen schoffelen. Voor de sociaal vaardigen boodschappen doen met ouderen of hen begeleiden, kleine wandelingen maken met ouderen, ondersteunen van activiteiten voor kinderen onder begeleiding, of helpen in de kantine sportvereniging. Gewoon werk dat nu ook door vrijwilligers wordt gedaan. Gewoon enkele uren per week omdat je erbij hoort en deel uit maakt van de maatschappij.



Zal wel verplicht moeten worden anders komen ze niet.
D. Zijlstra / manager
In het kader van het terugdringen van de regeldruk, ook een prioriteit van dit kabinet, is het m.i. een goede vraag om nog eens na te gaan 'welk probleem speelt hier'. En als het probleem bekend is, is de tegenprestatie daar dan de beste oplossing hiervoor? Volgens mij is het niet meer dan een normatieve discussie 'we vinden dat mensen in de bijstand daar wel iets voor terug mogen doen'. Een mooi onderwerp voor de borreltafel en de koppen doen het goed in De Telegraaf. Het wordt meestal geroepen over 'die ander'. Nederland heeft het hoogste percentage actieve vrijwilligers. Laten we dat stimuleren en laten we die prachtige activiteiten niet verzieken met verplicht actieve tegenprestatiekandidaten. Zoals gezegd... welk probleem lossen we op met de invoering van de tegenprestatie?
Advertentie