Advertentie
sociaal / Nieuws

Alle pijlen op Rotterdam maar zonder geld

Het gebied ten zuiden van de Maas moet in 2030 op sociaal-economisch vlak net zo goed scoren als de grote vier steden, er is echter (nog) geen geld beschikbaar.

19 september 2011
Het Rijk zet geen extra geld in om het programma dat de komende jaren de situatie op Rotterdam-Zuid moet verbeteren te bekostigen. Het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid moet uit bestaande middelen gefinancierd worden. Dat zei minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag bij de ondertekening van de plannen die het Rijk, de gemeente Rotterdam en verscheidene partijen hebben met Rotterdam-Zuid.

Ambitieus
De doelstellingen uit het maandag gepresenteerde programma zijn ambitieus: het gebied ten zuiden van de Maas, bekend vanwege een slechte sociaal-economische situatie, moet in 2030 op hetzelfde niveau zitten als de vier grote steden. De plannen richten zich op hogere inkomens, aantrekkelijkere woonwijken, betere scholing en meer werk. Onder anderen minister Donner en burgemeester Ahmed Aboutaleb zetten maandag hun handtekening onder de plannen.

Vooraan in rij

Uit het programma blijkt niet hoeveel de 'kwaliteitssprong' van Rotterdam-Zuid in totaal gaat kosten en hoe deze gefinancierd gaat worden. Donner en Aboutaleb verwezen maandag naar de sombere economische situatie in Nederland en daarbuiten. ,,Het geld is er nu niet, maar kan wel komen'', zei Aboutaleb. ,,Als het Rijk weer wat te verdelen heeft, staat Rotterdam vooraan in de rij'', aldus de burgemeester.

Betrokkenheid
Vrijdag werd al wel bekend dat de gemeente Rotterdam en het ministerie van Onderwijs samen 18 miljoen euro investeren in talentontwikkeling van leerlingen in Rotterdam-Zuid. De minister benadrukte maandag dat het bij de plannen niet om geld gaat maar om de betrokkenheid van de partners. Ook Aboutaleb heeft vertrouwen in het plan. ,,Als ik naar de geschiedenis van Rotterdam kijk, zie ik momenten waarop onze stad laat zien dat ze tot zeer grote dingen in staat is.''


Te hulp schieten
Het maandag gepresenteerde programma volgt op het advies dat oud-minister Wim Deetman en oud-burgemeester van Enschede Jan Mans in februari dit jaar gaven: alle ministeries zouden Rotterdam de komende jaren te hulp moeten schieten om de problemen in Zuid in de volle breedte aan te pakken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
kunnen gemeenten dit land niet gaan besturen dan worden tenminste nog gerichte plannen bedacht en wordt het geld niet ingezet om de rijken rijker te maken, waar blijft de Obama van Nederland. Aboutaleb for president lijkt mij een goed idee,. zou de koningin vanmiddag de republiek aankondigen?
Advertentie