Advertentie
sociaal / Nieuws

Adviesraad Rotterdam ziet toe op 'verdringing'

Van nul uur per jaar tot wel 500 uur per jaar. Gemeenten vragen zeer verschillende dingen aan bijstandsgerechtigden.

21 mei 2015

De gemeente Rotterdam heeft een adviesraad ingericht die erop toe moet zien dat werk dat bijstandsgerechtigden als tegenprestatie uitvoeren niet tot verdringing leidt.

Vakbond
De leden van deze raad zijn afkomstig uit vrijwilligersorganisaties, vakbond, Vrijwilligerswerk Rotterdam en de gemeente. Mensen kunnen daar met vragen terecht over verdringing waarna de adviesraad onderzoek gaat doen en een advies opstelt. Dat advies is overigens niet bindend. Rotterdam heeft de raad eind april ‘in stilte’ opgezet om rustig aan te beginnen. Inmiddels is de raad operationeel.


Grote verschillen
Op 1 juli moeten alle gemeenten beleid hebben rondom de verplichte tegenprestatie voor de bijstand. Uit een rondgang van Binnenlands Bestuur blijkt dat e meeste gemeenten dit inmiddels hebben. Wat blijkt is dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten over wat ze van bijstandsgerechtigden willen.

Het aantal uren dat een tegenprestatie verlangd wordt, varieert sterk. Maximaal 500 uur per jaar, laat Alphen aan den Rijn weten. Leiden hanteert 8 uur per week of 34 per maand gedurende 3 maanden per jaar. In Gouda is het maximaal 10 uur per week, zes maanden per jaar. En in Nijmegen is de tegenprestatie vrijwel te verwaarlozen: 4 uur per jaar. ‘We hebben ervoor gekozen de regels over het opleggen van een tegenprestatie minimaal in te richten. We vinden als college dat iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. We willen dan ook mensen motiveren en stimuleren om zich in te zetten in de maatschappij’, verklaart het college de minimale eisen.

Rotterdam
In Rotterdam werd in 2010 al begonnen met het vragen van een tegenprestatie. Sindsdien hebben zo’n 4000 mensen al een tegenprestatie geleverd. De tegenprestatie moet voor 20 uur in de week of naar vermogen geleverd worden en wordt gevraagd van mensen die 5 jaar of langer in de bijstand zitten en dus een lange afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Re-integratie is het niet, maar het draagt wel bij aan meer contact en een hogere participatiegraad. Mensen moeten zelf aangeven wat ze doen en  wanneer ze bezig zijn.

Geen tegenprestatie
In Arnhem wordt juist helemaal geen tegenprestatie gevraagd. Dat leverde de gemeente een telefoontje op van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW). ‘De staatssecretaris heeft aangegeven dat er vragen zijn gerezen rondom het onderwerp, maar heeft geen expliciet oordeel over de invulling van de gemeente Arnhem uitgesproken’, aldus het Arnhemse college. Of de vrijwillige tegenprestatie binnen de letter van de Participatiewet valt, zal Arnhem samen met andere gemeenten via de VNG uitzoeken.


Een uitgebreid verhaal over de invulling van de tegenprestaties in onder meer Arnhem en Rotterdam leest u deze week in het magazine van Binnenlands Bestuur. (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie