Advertentie
sociaal / Nieuws

Aanvragen ESF-subsidies per 1 mei mogelijk

Nederland is sinds eind 2012 ingedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s. Die vormen het loket voor werk en inkomen. In de nieuwe subsidieregeling van het Europees Sociaal Fonds (ESF) is voor iedere arbeidsmarktregio een ESF-budget beschikbaar gesteld.

30 april 2014

Gemeenten kunnen per 1 mei nieuwe Europese subsidies aanvragen in het kader van de ESF-regeling aanvragen voor de programmaperiode 2014-2020. Arbeidsmarktregio’s hebben een centrale rol in de nieuwe subsidieronde van 7 jaar.

Arbeidsmarktregio
Nederland is sinds eind 2012 ingedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s. Die vormen het loket voor werk en inkomen. In de nieuwe subsidieregeling van het Europees Sociaal Fonds (ESF) is voor iedere arbeidsmarktregio een ESF-budget beschikbaar gesteld. De bedoeling is dat centrumgemeenten een aanvraag doen voor en namens de hele arbeidsmarktregio, inclusief de (ex) leerlingen van het praktijkonderwijs of het voortgezet onderwijs. Die opzet moet de samenhang van het regionale arbeidsmarktbeleid ten goede komen.

Participatiewet
Het ESF-geld kan vooral worden gezien als aanvulling en ondersteuning voor de uitvoering van de toekomstige Participatiewet. Het is volgens Stephan Niemeijer, consultant bij het Agentschap SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), nadrukkelijk bedoeld om mensen te ondersteunen om een baan te vinden. De door Brussel financieel te ondersteunen activiteiten moeten zijn gericht op het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Brede groep
De ESF-subsidie kan worden aangevraagd voor een brede groep, zoals bijvoorbeeld voor mensen die langer dan zes maanden een uitkering ontvangen, jongeren, mensen met een arbeidsbeperking of werkloze 55-plussers. Het uitgangspunt voor de nieuwe ESF-periode is minder administratieve lasten en sturen op (budget)realisatie. De subsidie bedraagt de helft van de projectkosten. Voor subsidieontvangers wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om kosten en prestaties te verantwoorden. Daarnaast zal in de programmaperiode ESF 2014-2020 meer nadruk komen te liggen op het in beeld brengen van de bereikte resultaten.

Centrumgemeente
De centrumgemeente is in de nieuwe zeven jaar durende subsidieperiode verantwoordelijk voor het indienen van een aanvraag en de afstemming met andere gemeenten/organisaties uit de arbeidsmarktregio. Voor de inhuur van externe diensten gelden voor decentrale overheden en publiekrechtelijke organisaties binnen ESF dezelfde regels als bij elk ander inkoopproces.

Faciliterende rol
Het Agentschap SZW heeft bij het totale proces een faciliterende rol. ‘De ene centrumgemeente is al verder dan een andere gemeente, waarbij dit proces een geheel nieuw terrein is. De accounthouders van het Agentschap SZW zullen deze gemeenten extra begeleiden, met name in het traject vóór de subsidieaanvraag,’ aldus Niemeijer.

507 miljoen euro
In totaal is voor Nederland 507 miljoen euro Europees geld beschikbaar. Van deze subsidie is 20 procent bestemd voor verbetering van duurzame inzetbaarheid. Het tijdvak voor het thema ‘sociale innovatie en transnationale samenwerking’ gaat naar verwachting in het najaar van 2014 van start.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Ik dacht dat alleen boeren subsidie kregen? Nu blijkt dat de overheid met haar ambtenaren de grootste subsidie slurpers zijn. En de plaatselijke golfclub krijgt landbouwsubsidie. Hoe ziek is Europa.
esther albers
en waarom zien wij daar helemaal niks van terug,en word de subsidie op b.v voedselhulp door rutte afgewezen?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Weer zo'n typische regeling/kerntaak die niet op Europees niveau, maar gewoon op nationaal niveau behoort te worden geregeld. Dat scheelt weer wat een de jaarlijkse bijdrage aan de EU en geeft minder EU bureaucratie.
Advertentie