of 59232 LinkedIn

Aantal mensen onder armoedegrens toegenomen

Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft, is in 2013 verder toegenomen. Dit melden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het donderdag verschenen rapport Armoedesignalement 2014.
6 reacties

Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft, is in 2013 verder toegenomen. Onder eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens, bijstandsontvangers en kinderen is de armoede het hoogst. Vooral in de grote steden wonen mensen met zeer lage inkomsten. Daarbij springen Den Haag en Leeuwarden eruit.

Lichte daling verwacht in 2014
Dit melden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het donderdag verschenen rapport Armoedesignalement 2014. De groei van de armoede deed zich voor in 2011, 2012 en vorig jaar. Ramingen wijzen op een lichte daling dit jaar en in 2015.

Inkomensgrens
Voor het vaststellen van armoede hanteert het SCP een zogenoemde niet-veel-maar-toereikend-criterium: geld dat je nodig hebt voor eerste levensbehoeften en deelname aan de samenleving. Voor een alleenstaande is dat 1060 euro netto per maand, voor een paar met een kind 1770 en voor een éénoudergezin met een kind 1410 euro. Het CBS hanteert een inkomensgrens die lager ligt dan die van het SCP.

1,4 miljoen mensen
Als mensen die aan een van beide criteria voldoen bij elkaar worden opgeteld, telde Nederland vorig jaar 1,4 miljoen mensen die moesten rondkomen van een laag inkomen. Onder hen bevinden zich 190.000 huishoudens die het al vier jaar met een laag inkomen moeten doen. Ruim de helft van deze huishoudens moet rondkomen van een bijstandsuitkering.

Risicogroepen
De armoede onder de risicogroepen nam ook toe in 2013. Vooral onder bijstandsontvangers is de nood hoog: 47 procent van deze groep is arm te noemen. Een andere risicogroep zijn kinderen. Vorig jaar was één op de drie armen jonger dan 18 jaar. Driekwart van hen is jonger dan 12 jaar. Het armoederisico onder kinderen is het grootst als ze in een gezin met meerdere kinderen wonen. Een van de drie kinderen van Marokkaanse afkomst verblijft in een arm gezin.

Postcodegebieden
De grootste druk op het inkomen wordt veroorzaakt door de woonlasten, zoals huur, water en energie. Het postcodegebied met het hoogste percentage armoede (28,8 procent van de bevolking) is PC 8924, de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. De Schilderswijk-West in Den Haag is tweede (26,8 procent). Van de twintig armste postcodegebieden liggen er negen in Rotterdam. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het rapport bevestigt o.a. mijn eerdere conclusies.
Namelijk dat dit betekent dat de bezuinigingen vooral moeten worden opgebracht door ALLE andere categorieën, waarvan de inkomsten en vermogens elkaar relatief gezien, weinig ontlopen. Het duidt tevens aan dat dit Kabinet gepensioneerden sinds 2008 steeds ten onrechte extra laat inleveren.
Door Steunpunt Minima Stichting Houvast (Dienstverlening) op
Men verwacht een lichte daling in de hoop dat er meer mensen overlijden. Alles in naam van de hervormingen. Wij zouden het plat gesteld doodslag met voorbedachte rade willen noemen.
Door Frank op
De winst van de zorgverzekeraars is het afgelopen jaar verdubbeld naar ruim 7 miljard euro. Desondanks: weer premieverhoging, weer minder behandelingen vergoed. De overheid doet daar nog een verhoging van e eigen bijdrage bovenop.

Ondertussen werkt minister Schippers aan een wet die het mogelijk maakt dat de zorgverzekeraars de andelenmarkt op kunnen gaan. Met zo 'n winst zullen aandeelhoudérs staan te trappelen om in te stappen. Dat alles over de rug van kwetsbare zieken, die hun laatste centjes uitgeven om nog ergens een (niet declareerbare) behandeling te krijgen. Ondertussen stat Senator Van Boxtel al grijnzend in zijn handen te wrijven.
Door Willem op
En we zien het allemaal aan en laten het allemaal gebeuren. ABN AMRO 450 miljoen winst en er worden opnieuw 1500 banen geschrapt. ING idem. Alles in dienst van de aandeelhouders en de directie. Maar, vroeg of laat valt er niets meer uit te keren. Simpelweg omdat de massa slechts aan zijn kont kan krabben en geen stuiver meer heeft om uit te geven, dus waar heb je een bank nog voor nodig?
Door juliejet (in de maak) op
Wat schetst mijn verbazing: nog maar 1 reactie van de lezer. Is de 2 deling in de maatschappij feit of fictie?
En waar vindt het ministerie van Financiën ruimte voor een fatsoenlijke rente op onze spaarrekeningen en stabiele beleggingsportefeuilles? In China, Mongolië, Zuid Amerika, de VS of het Midden Oosten?
Door Henk op
Een geweldige prestatie van dit kabinet. En dan tegelijk de rijken rijker laten worden. Proficiat Rutte en Samson