Advertentie
sociaal / Nieuws

8000 euro per discriminatieklacht

De gemeente Tynaarlo gaat op zoek naar alternatieven voor het Meldpunt Discriminatie Drenthe. In twee jaar tijd zijn er twee meldingen geweest, terwijl de voorziening 8000 euro per jaar kost.

07 augustus 2014

De gemeente Tynaarlo heeft het contract met het Meldpunt Discriminatie Drenthe (MDD) voorlopig opgezegd. Er waren in twee jaar tijd slechts twee klachten over discriminatie binnengekomen. Toch moest de gemeente 8000 euro per jaar betalen om aangesloten te zijn bij het meldpunt.

Kwartje per inwoner
Gemeenten zijn sinds 2009  verplicht om een meldpunt te hebben waar burgers discriminatie kunnen melden. Het gemeentefonds keert hiervoor 37,5 cent per inwoner van de gemeente uit, dit geld is overigens niet geoormerkt. Om de diensten van het meldpunt aan te kunnen bieden, betalen aangesloten gemeenten rond de 25 cent per inwoner aan het MDD. Voor Tynaarlo kwam dit dus uit op 8000 euro per jaar, waarmee omgerekend precies één discriminatieklacht is behandeld.

Pro forma
‘We hebben het contract pro forma opgezegd,’ zegt een gemeentewoordvoerder, ‘dus nog niet definitief. Als we het nu niet hadden opgezegd, zaten we er sowieso twee jaar aan vast. Nu willen we de evaluatie afwachten en oriënteren op andere mogelijkheden. Blijkt dat het Meldpunt Discriminatie Drenthe toch de beste optie is, dan gaan we de samenwerking alsnog weer aan.’

Anders ingericht
De enige gemeente in de provincie Drenthe die niet aangesloten is bij het MDD is de gemeente Emmen. ‘Wij hadden aanvankelijk zo’n 8 klachten over discriminatie per jaar,’ vertelt een gemeentewoordvoerster. ‘Voor ons reden om te kijken of we dat anders konden inrichten, en dat kon.

Welzijnsorganisatie
Emmen heeft een meldpunt voor discriminatie uitbesteed aan de plaatselijke welzijnsorganisatie Sedna. ‘Daar hebben we bewust voor gekozen, zij beschikken over een uitgebreid netwerk en staan dichtbij de mensen. Ze hebben veel kennis van de buurten en dorpen,’ aldus de gemeente. ‘Ze krijgen al veel subsidie van ons, ze doen het meldpunt voor discriminatie erbij. Het gaat om slechts een handjevol zaken per jaar.’


Geen discriminatiebeleid
Artikel1, het kenniscentrum op het gebied van anti-discriminatie, zegt begrip te hebben voor zo’n keuze maar heeft toch meer vertrouwen in de officiële meldpunten. ‘Ze beschikken over een landelijk netwerk en hebben dus specialistische kennis, het gaat vaak om een complex juridisch gebied,’ zegt Gregor Walz van Artikel1. ‘De kwaliteitseisen van discriminatiemeldpunten staan momenteel ter discussie, er is een werkgroep mee bezig vanuit het Ministerie van Sociale Zaken. Feit is dat kleine gemeenten vaak niet beschikken over aanvullend discriminatiebeleid. Back-up op regionaal en landelijk niveau kan dan heel belangrijk zijn.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
In dit land is nergens meer geld voor maar aan het Calimero-effect moeten gemeenten van het rijk verplicht hun schaarse middelen besteden.
Jacques M / burger
Prima om als gemeente deze wettelijke taak zelf op te pakken. Veelal financieren ze nu via de meldpunten een groepje hobbyisten. Gemeenschapsgeld wordt besteed aan personen die daar nauwelijks iets voor doen en bovendien gedreven worden door een tamelijk eenzijdige visie op hoe onze maatschappij in elkaar zou moeten zitten. De transparantie van deze meldpunten over wat ze doen en wie er bij betrkken zijn, is bovendien nihil: alleen dat geeft al te denken.
RolandBru / adviseur
"Er is subsidie, dus we moeten het aanvragen".

"Er is subsidie, dus er is een probleem".

"Als wij de subsidie krijgen zijn wij dus de experts".

"Als een fenomeen eenmaal gesubsidieerd wordt zal dat altijd noodzakelijk blijven".

"Goedkoop is duurkoop: een gemeente kan een klacht wegens discriminatie nooit voor minder dan € 8.000 professioneel afhandelen".

"Een gemeente kan belastinggeld maar 1 x uitgeven. Waarom dan niet aan MDD?"
Kaas !
Subsidiecommunisten.
Advertentie