Advertentie
sociaal / Nieuws

'Rotterdam mist kans om jongeren te helpen'

Jongerenwerkers bereiken de juiste jeugdigen maar stuiten vervolgens op wachttijden bij de gemeente, aldus de Rekenkamer Rotterdam.

11 oktober 2022
jongeren---shutterstock-1294728238.jpg
Shutterstock

De gemeente Rotterdam laat kansen om jongeren te helpen onbenut, ondanks dat de gezondheidsproblemen onder deze doelgroep ‘zorgelijk toenemen’. Dit concludeert de Rekenkamer Rotterdam.

Inkomensconsulent

BMC
Inkomensconsulent

Ambulant begeleider / Onderwijsconsulent

BMC
Ambulant begeleider / Onderwijsconsulent

Wijkteams

Door de gemeente betaalde jongerenwerkers slagen er opvallend goed in om kwetsbare Rotterdamse jongeren te bereiken, zo staat in het onlangs verschenen rapport Meer waarde voor jongeren. Onderzoek naar effecten van jongerenwerk van de Rekenkamer Rotterdams. Het gaat echter te vaak mis zodra deze jongerenwerkers de medewerking nodig hebben van de gemeente Rotterdam, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering of schuldhulpverlening. Dan krijgen zij regelmatig te maken met lange wachtlijsten en wachttijden – ook bij de wijkteams.

Niet in beeld

De traagheid waarmee de gemeentelijke ondersteuning beschikbaar komt is volgens de Rekenkamer ernstig. Jongerenwerkers slagen er doorgaans goed in om juist die jongeren te bereiken die bij gemeentelijke instanties doorgaans niet in beeld zijn, vervolgens wordt deze doelgroep nu onvoldoende geholpen. ‘Daarmee laat de gemeente kansen om kwetsbare jongeren te helpen onbenut’, aldus de rekenkamer.

Corona

Minimaal 13.900 Rotterdamse jongeren groeien volgens de rekenkamer op in een ‘kwetsbare gezinssituatie’ waardoor zij een grotere kans hebben om problemen te ontwikkelen. Vooral de toename van sociaal-emotionele problemen onder jongeren noemt de rekenkamer zorgelijk. ‘De heftige coronaperiode heeft die kwetsbaarheden verder verergerd en de impact daarvan is groot.’

Twee soorten

De gemeente Rotterdam kent twee verschillende soorten jongerenwerk - de ene is gericht op het voorkomen van problemen bij de jongeren zelf en de andere op het tegen gaan van overlast door jongeren - die opdrachten ontvangen van verschillende gemeentelijke afdelingen. ‘Die verschillen kunnen logischerwijs bijdragen aan onderlinge spanningen in de uitvoering van jongerenwerk’, aldus het rapport. ‘Zo bestaat het risico dat de gemeente opdrachten voor jongerenwerk geeft die inhoudelijk met elkaar conflicteren, waardoor problemen in de uitvoering kunnen ontstaan.'

College

De rekenkamer adviseert de gemeente Rotterdam onder meer om alle ‘procedurele barrières’ voor jongerenwerkers weg te nemen, bijvoorbeeld bij de wijkteams, het Jongerenloket en het Expertise Team Financiën. In een bestuurlijke reactie heeft het college van Rotterdam de rekenkamer inmiddels laten weten dat vrijwel alle aanbevelingen zullen worden opgevolgd.

Leefwereld

Jaarlijks bereiken Rotterdamse jongerenwerkers naar schatting 22.000 à 25.000 van de in totaal 84.000 Rotterdamse jongeren. ‘Een belangrijke verklaring voor het aanzienlijke bereik is dat het jongerenwerk over specifieke kwaliteiten beschikt om jongeren te bereiken’, zo concludeert de rekenkamer op basis van eigen onderzoek. ‘Zo is jongerenwerk laagdrempelig en het sluit aan bij de leefwereld van jongeren.’

Tilburg University

Afgelopen zomer trok Jolanda Sonneveld - die promotieonderzoek deed naar jongerenwerk aan Tilburg University - dezelfde conclusie. Inzet van jongerenwerk leidt volgens haar mogelijk tot een minder groot beroep op de jeugdzorg. ‘En dat bespaart gemeenten geld, jongerenwerk is namelijk relatief goedkoper dan jeugdzorg, aldus Sonneveld in Binnenlands Bestuur 14-2022.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie