ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe gemeenten inwoners stimuleren hun huis te verduurzamen

Met aantrekkelijke financieringsoplossingen op maat.

huis verduurzamen
Beeld: Shutterstock

Met een aantrekkelijke financiering kun je inwoners in je gemeente of provincie stimuleren om duurzame maatregelen te nemen en hun huis te verbeteren. Dat verlaagt de CO2-uitstoot, draagt bij aan lokale en/of regionale (klimaat)doelen en houdt de woningen in jouw regio een veilige plek om in te wonen.

Stimuleer lokale en/of regionale verduurzaming

Als je stappen wilt maken in de energietransitie moeten je inwoners mee. Dat kan een uitdaging zijn. Een concrete financieringsoplossing biedt uitkomst. Daarmee maak je verduurzaming in jouw regio mogelijk én aantrekkelijk. Je kunt met een lening bijvoorbeeld woningeigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen voor hun huis. Zo kunnen ze investeren in maatregelen als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

Financier (noodzakelijk) onderhoud en renovatie

Je kunt huiseigenaren ook financieel helpen met onderhoud en/of renovatie. Bijvoorbeeld als een dak vervangen moet worden of oude kozijnen vernieuwd. Of bij situaties die zo onveilig zijn dat ze niet kunnen wachten, zoals bij een verzakte fundering of asbest in een woning. Met een aantrekkelijke financiering stimuleer je (noodzakelijke) woningverbeteringen. Door geld te lenen, kunnen woningeigenaren investeren in een veilige en gezonde woonomgeving.

Woningverbetering combineren met verduurzaming

Noodzakelijke renovaties brengen ook voordelen met zich mee. Zo is onderhoud een goed moment om meteen energiebesparende maatregelen door te voeren, zoals dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Met de besparing op de energiekosten verdient een woningeigenaar de investering meestal terug. Voor je gemeente of provincie is deze duurzame investering gunstig voor het realiseren van klimaatdoelen.

Duurzame en maatschappelijke financieringsoplossingen op maat

Je weet zelf het beste wat er in jouw omgeving speelt. Wellicht zitten er in je woningvoorraad veel oude huizen of is de grond onder de woningen gevoelig voor verzakkingen. We gaan samen in gesprek om tot de beste financieringsoplossing te komen die je inwoners stimuleert om hun woning te verduurzamen of verbeteren. En je investeert in meer dan alleen financieel rendement: je creëert maatschappelijke waarde in de lokale samenleving. Al bijna 150 gemeenten bieden via SVn een financieringsoplossing voor verduurzaming aan in de vorm van een regeling of fonds.

Revolverende werking: uitgeleend geld komt terug naar gemeente of provincie

Het uitgeleende geld komt ook weer terug. Rente en aflossing van de leningen vloeien namelijk terug naar de gemeente of provincie. Dankzij de zogenoemde revolverende werking kan het uitgeleende geld weer gebruikt worden voor nieuwe leningen die verduurzaming en woningverbetering stimuleren. Veel gemeenten en provincies passen deze bewezen manier van duurzaam financieren bij SVn al toe.

Aardgasvrij wonen in 2050 

Als het aan het kabinet ligt, zijn alle woningen in ons land vanaf 2050 aardgasvrij. Een enorme uitdaging met een belangrijke rol voor gemeenten. Want hoe sluit je alle woningen aan op andere warmtebronnen? Hoe stimuleer je woningeigenaren om te investeren in een aardgasvrij huis? SVn kan helpen. Met een aantrekkelijke financiering kunnen woningeigenaren investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp. Heb je plannen om een complete wijk aardgasloos te maken? Ook dan kunnen we helpen.

Nieuwe regeling opzetten

Overweeg je een financieringsregeling in je gemeente of provincie aan te bieden? Dat kan in drie stappen. Meer weten? Bekijk de website van SVn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.