Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onbegrip over uitstel gasbesluit in Groningen

Er is met onbegrip en bezorgdheid gereageerd op het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel voorlopig niet te behandelen.

ANP
03 april 2024
Groninger gasveld
ANP/ Jeroen Jumelet

In Groningen is met onbegrip en bezorgdheid gereageerd op het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld voorlopig niet te behandelen. Een meerderheid van de senatoren is niet helemaal overtuigd dat de leveringszekerheid voldoende verzekerd is. Provinciale Staten willen de kwestie woensdag nog bespreken. ‘We kunnen dit niet accepteren’, staat in een verklaring die is ondertekend door negen fracties.

Raadsadviseur (2,0 fte)

Gemeente Maastricht
Raadsadviseur (2,0 fte)

Gemeentesecretaris/Algemeen directeur

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Borger-Odoorn
Gemeentesecretaris/Algemeen directeur

Beloofd

Commissaris van de Koning René Paas is bezorgd over de ‘plotselinge uitstelbeweging’ van de Eerste Kamer. ‘Juist het argument van leveringszekerheid is in de afgelopen jaren vaak misbruikt om de belangen van Groningers te negeren. Niet opnieuw. Definitieve sluiting van de gasputten in Groningen is essentieel. En het is beloofd.’ Hij doet een klemmend beroep op alle fracties in de senaat om dit in de wet vast te leggen.

'BBB onbetrouwbaar'

Onder meer de BBB in de senaat was voor uitstel van behandeling van de wet die de sluiting van de gasputten regelt. In de Tweede Kamer hadden vrijwel alle fracties ermee ingestemd. Hendri Meendering van de Groningse fractie van GroenLinks noemt de BBB onbetrouwbaar als het aankomt op de veiligheid van Groningers. ‘Het voelt als een middelvinger naar Groningers toe’, aldus zijn fractiegenoot Nadja Siersema-Orsel. Hun SP-collega Agnes Bakker: ‘Een schoffering van de belofte die Groningen is gedaan. Vertrouwen was er toch al niet. Tijd voor een andere koers en actie vanuit de provinciale politiek.’

Kwestie bespreken

BBB-fractievoorzitter Gouke Moes steunt het verzoek om de kwestie woensdag te bespreken in een (al geplande) vergadering van Provinciale Staten. ‘Alle BBB-fracties (Eerste Kamer, Tweede Kamer en Groningen) zijn onverminderd vóór het permanent sluiten van het Groningerveld’, laat hij weten.

‘Ongehoord en ongepast’

PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers vindt het uitstelbesluit ‘ongehoord en ongepast naar Groningen toe’. Zijn collega Paula Benjamins van D66: ‘ongelofelijk stuitend’. Kristel Rutgers van het CDA is woest over het ‘onvoorstelbare en trieste’ uitstel. Ook de Groninger Bodem Beweging is kritisch. ‘Als leveringszekerheid in het geding komt, dan los je dit op door niet-essentiële grootafnemers van gas af te schakelen, en niet door weer in Groningen gas te winnen.’

Reactie Vijlbrief

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) had bij de senatoren aangedrongen op spoed en liet eerder weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn dat ze daar geen gehoor aan willen geven. Hij dreigt op te stappen als zijn voorstel om het Groninger gasveld te sluiten lange vertraging oploopt in de Eerste Kamer. ‘Dat ga ik politiek niet meemaken, dan ga ik wat anders doen’, zegt de demissionaire bewindsman in een debat met de Tweede Kamer.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Hoekman
Het 'onbegrip in Groningen' in de titel van dit artikel verondersteld dat alle Groningers - of in ieder geval een grote meerderheid - de gaskraan definitief wil sluiten. Het tegendeel is waar: volgens een enquête van het DvhN in maart 2022 over de afhankelijkheid van Russisch gas mocht van ruim 6 op de 10 Groningers de gaskraan open worden gedraaid (!).
Of de gaskraan definitief gesloten moet worden, is de Groningers nog nooit gevraagd. Maar aangezien Groningers ook belang hechten aan leveringszekerheid, zal waarschijnlijk een grote meerderheid tegen het definitief sluiten van de gaskraan zijn. Want waarom zou je alle schepen achter je verbranden zolang er nog geen 100% leveringszekerheid is?
Hielco Wiersma
Gelet op de dreiging uit het Oosten zou ik nog geen oude schoenen wegdoen voordat er nieuwe zijn; derhalve voordat het enigszins rustiger is in Europa kunnen de gasbronnen beter nog niet met beton worden dichtgegoten. Bovendien is er (nog) niets aan de hand zolang er geen gas uit de bronnen wordt gebruikt. Niemand wil in de winterperiode zonder verwarming komen te zitten, zelfs géén Groninger. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als het bedrijfsleven zonder gas komt te zitten? Als de nood aan de mens komt en er moet later weer worden opgestart gaat dat veel tijd kosten. De economische schade is in die situatie nauwelijks te overzien.
Goed dat ook de 1e Kamer (nu met betere stemverhoudingen sinds de laatste verkiezingen) nog eens goed kijkt naar voldoende leveringszekerheid, ook in de toekomst.
De reacties van de desbetreffende Staatssecretaris, de CdK en sommige bewoners waren nogal overdone.
Een Kabinet moet dit dossier niet emotioneel en met tranen benaderen, maar puur objectief en zakelijk (er is méér dan alleen Groningen).
Advertentie