Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vreugde in Gelderland om 4 miljoen voor Eusebiuskerk

Vreugde in Gelderland om 4 miljoen rijkssubsidie voor Eusebiuskerk

21 november 2016

De kerktoren van de monumentale Eusebiuskerk in Arnhem kan na tien jaar eindelijk uit de steigers. Met een rijkssubsidie van 4 miljoen euro kan de restauratie worden afgerond. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem leggen elk dit jaar ook nog 2 miljoen euro bij. Het rijk heeft ook geld voor de Utrechtse Domtoren en voor cultureel erfgoed in het Groningse aardbevingsgebied.

Opluchting 

Gelderland reageerde opgelucht op het besluit dat minister Jet Bussemaker (OCW) vrijdag bekendmaakte. Gedeputeerde Josan Meijers laat weten: ‘De Eusebius is beeldbepalend voor onze provinciehoofdstad en die steigers zijn ons een doorn in het oog. Daarom ben ik heel blij dat met deze bijdrage van de minister, en die van de provincie en de gemeente, het Kerkplein weer een beter aanzicht krijgt.' De Eusebiustoren is in 2019 klaar voor de grote herdenking van de Slag om Arnhem. Die is dan 75 jaar geleden.

Verantwoordelijkheid

Ook vanuit Arnhem klinkt blijdschap, bij monde van wethouder Gerrie Elfrink. ‘We hebben veel geduld moeten hebben, maar over een paar jaar kunnen we onze kerk weer in volle glorie bewonderen. We hebben altijd gezegd dat de restauratie van de Eusebiuskerk van nationaal belang is. Na de gemeente en de provincie heeft ook het rijk zijn verantwoordelijkheid genomen.’

Ook geld voor de Dom

Net als de Arnhemse kerk krijgt ook de Utrechtse Domtoren vier miljoen euro voor restauratiewerkzaamheden. Volgens het rijk zijn de restauraties van de beide monumenten te omvangrijk om volledig af te wentelen op de verantwoordelijkheid van de provincies. Afgesproken is dat Gelderland en Utrecht er voor zorgen dat de bijdrage van de minister wordt aangevuld met een even groot bedrag vanuit de provincie of gemeente, zodat per monument acht miljoen euro beschikbaar is.

Fonds in Groningen

Ook Groningen krijgt geld. Hoewel de NAM in principe verantwoordelijk is voor de vergoeding van schade aan cultureel erfgoed, laat het kabinet ook onderzoeken hoeveel geld daar in de toekomst voor nodig is. Vooruitlopend op de uitkomsten van dat onderzoek maakt Bussemaker nu alvast 2 miljoen euro vrij voor de periode 2016-2018. Dat komt in een fonds voor behoud en herstel van cultureel erfgoed in het aardbevingsgebied.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het is keer op keer hetzelfde liedje. Of de kerk staat in de steigers of hij moet gerestaureerd worden. Om de tien jaar moet er weer naar miljoenen voor het herstel worden gezocht. Of je accepteert dat en neemt dat structurele onderhoud in je begroting op of je kijkt naar structurele maatregelen om die permanente afbrokkeling te stoppen.
Advertentie