Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Voor miljard aan projecten stil door bestuurlijke traagheid

De overheid heeft nog voor 1 miljard euro aan bouwplannen op de plank liggen. Dit kost 12 duizend arbeidsplaatsen. Bouwend Nederland heeft dit onderzocht. Minister Stef Blok bevestigt dit.

31 mei 2013

Bij het Rijk en andere overheden ligt voor meer dan 1 miljard euro aan bouwprojecten op de plank die als gevolg van bestuurlijke traagheid niet worden uitgevoerd. Daardoor zijn er 12.000 onnodige werklozen.

Infrastructuur en duurzaamheid  Dat stelt ondernemersorganisatie Bouwend Nederland op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek is voor scholen 256 miljoen euro beschikbaar, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen. Het gaat volgens de organisatie om geld dat een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt besteed. Alleen al het geld dat beschikbaar is voor Rijksmonumenten zou bij daadwerkelijke besteding direct 700 arbeidsplaatsen opleveren.


Plannen akkoord

,,Het beschikbare geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is en liefst zo snel mogelijk'', zei voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland vrijdag op de nieuwszender BNR.

Minister Stef Blok bevestigt de rekensom van Brinkman, die optelt tot 1 miljard euro, maar kaatst de bal terug: de leden van Bouwend Nederland moeten wel snel met ,,echt goede plannen'' komen voor de besteding van het geld dat onder meer bij het woonakkoord is vrijgemaakt. ,,Ik ben het met de heer Brinkman eens: nu snel de schouders eronder en vandaar dat ik zijn leden heb uitgenodigd om snel met voorstellen te komen'', aldus Blok.


Impuls nodig

Dat de bouwsector een impuls nodig heeft, beaamt de minister. Juist dat is de reden dat er geld beschikbaar is voor scholen, monumenten, isolatie van woningen, en dat de btw op verbouw is verlaagd en er extra budget is voor startersleningen. Volgens Blok wordt er voor niet één andere sector in Nederland zo veel geld vrijgemaakt.
 
Meer krimp 

De brancheorganisatie verwacht dat de bouwsector dit jaar met zo'n 10 procent krimpt en dat daardoor de economische groei met 0,5 procent wordt geremd. ,,De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken, moet er geïnvesteerd worden in de bouw en infrastructuur'', aldus Brinkman.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Ja, Bouwend Nederland lijkt me inderdaad ook de onafhankelijke, betrouwbare instantie voor zo'n onderzoek. Die betrouwbaarheid is onomstotelijk komen vast te staan bij de bouwfraude.....
Sandra Galjaard / Adviseur Triskelion Advies
M.i. Zal er eerst een drastische verandering in de bouwsector moeten plaatsvinden. Het zomaar snel 1 mld euro vrijmaken, omdat het zogenaamd door bestuurlijke traagheid niet wordt besteed, gaat niet zorgen voor die broodnodige verandering helaas.

'Blijf doen wat je deed en je blijft krijgen wat je kreeg'

Henk kemps
Bestuurlijke traagheid is zeer aannemelijk maar de politiek is aan zet. Nl regeltjes land. Iedere insider weet bij een bouwproject geldt; 2/3 is ambtenaren tijd en 1/3 is bouwtijd. kijk terug op het Rijksmuseum met 33 dozen aan vergunningen! Onze Nl- ambtenaren hebben nog voor 10 jaar werk.
Janssen / Boekhouder
De overheid is de oorzaak van de crisis, daarom kan de overheid deze ook niet oplossen.

En de kiezer heeft die partijen aan de macht geholpen, omdat je graag een maakbare samenleving wilt hebben.

Zie hier het resultaat.

Een gemaakte crisis, die niet hoefde te bestaan, als burgers zich zelf konden redden ipv over de rug van andere te leven.
Advertentie