of 59232 LinkedIn

Vieze auto's niet meer welkom in Utrecht

Een rode 'nee' betekent vanaf 2015 dat je auto niet meer welkom is in het centrum van Utrecht. Sinds woensdagochtend checkt de gemeente alle kentekens op drie drukke invalswegen.
6 reacties

Een rode 'nee' betekent vanaf 2015 dat je auto niet meer welkom is in het centrum van Utrecht. Sinds woensdagochtend checkt de gemeente alle kentekens op drie drukke invalswegen. Een 'nee' flitst op als het kenteken hoort bij te oude dieselauto's of -busjes. Die mogen niet meer in de Utrechtse milieuzone komen. Utrecht is de eerste gemeente die van de binnenstad een milieuzone heeft gemaakt.

Nieuw verbodsbord
Het was de bedoeling om vanaf 1 januari ook nieuwe verkeersborden langs de weg te plaatsen, maar het ministerie van Infrastructuur is niet op tijd klaar met een wijziging van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) die nodig is om het bord officieel te maken. Het nieuwe verbodsbord is waarschijnlijk op 1 mei wel klaar. Tot die tijd krijgen bestuurders van vieze auto's in het Utrechtse centrum wel een waarschuwing, maar geen boete van 160 euro.

Luchtkwaliteit
In de milieuzone zijn personenauto's en bestelbusjes op diesel van voor 2001 niet meer welkom. De gemeente wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. ‘Door een klein aantal auto's te weren die 30 keer viezer zijn dan de rest, vermindert de roetuitstoot met 30 procent’, zei wethouder Lot van Hooijdonk bij de start van de campagne. ‘Ik hoop dat onze milieuzone navolging krijgt in andere steden.’

Oldtimers
Volgens Van Hooijdonk mag 2 procent van het Utrechtse wagenpark niet meer in het centrum rijden, in totaal zo'n 4500 voertuigen. De gemeente geeft bezitters van heel oude auto's een subsidie als ze hun wagen laten slopen. Oldtimers van meer dan 40 jaar oud zijn wel welkom.

Subsidie
Ruim de helft van de bezitters van een oude auto of bestelbusje op diesel in Utrecht heeft al een beroep gedaan op een subsidie om van hun voertuig af te komen. Utrecht geeft 500 tot 1500 euro subsidie als de vieze auto wordt gesloopt. Voor de aanschaf van een schone auto kunnen de voormalige dieselbezitters nog eens 750 tot 5000 euro ondersteuning krijgen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gijsbert op
Utrecht is zo ie zo een smerige stinkstad, net zoals iedere andere stad
Door Leendert Jan (Dhr) op
Vorige week naar het amsterdam van gogh museum geweest. Zie: [url=http://vangoghexclusive.com/van-gogh-museum-amst … Gogh museum Amsterdam[/url] En wij mochten toen ook niet met de auto naar binnen maar wat je dan krijgt is een totale chaos met trams en andere openbaar vervoer waardoor je eigenlijk niet eens meer terug wilt komen en of dat nou een goed idee is vooral tijdens de crisis waar de kopers al steeds minder naar de stad komen omdat ze online alles ook kunnen vinden maar dan voor een goedkoper prijs, zijn toch pijnpunten wat ik zeer ten harte zou nemen omdat dit nu gewoon de realiteit is van onze maatschappij
Door jan modaal (belastingbetaler ) op
"Utrecht geeft 500 tot 1500 euro subsidie als de vieze auto wordt gesloopt. Voor de aanschaf van een schone auto kunnen de voormalige dieselbezitters nog eens 750 tot 5000 euro ondersteuning krijgen."
Zo gaan we dus om met gemeenschapsgeld. Weer mag de belastingbetaler de portemonnee trekken voor de luchtfietserij van de gemeente Utrecht.
Door John (Ambtenaar) op
Gemeente Utrecht heeft geld over geloof ik.
Door V6 op
He, Utrecht / GL is hier stevig aan het discrimineren op basis van leeftijd, wat is dat nou. Serieus: dit soort maatregelen zijn partijsymboliek, effect zal niet eens meetbaar zijn. Enne... lekker makkelijk de auto weer, de brommer wordt met rust gelaten want tja die is een stuk lastiger te pakken. Links laten liggen die plaats, maar ja je zal er wonen en je hebt zo'n auto, dan zit GL gewoon even lekker in je privekeuzes te wroeten. Morgen die zescilinder uit 97 maar eens extra doortrekken in de stad.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Begrijp het; maar pak dan ook de scooters en brommers aan want die veroorzaken nog veel en veel meer lucht verontreiniging. En met mijn oude jachtje met stokoude Kromhout-dieselmotor inclusief zwarte walm mag ik gewoon nog door Utrecht blijven varen? Merkwaardig..