Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vestia start procedure tegen oud-topman Staal

Vestia begint een juridische procedure bij de Totterdamse rechtbank om het besluit van de omstreden vergoeding aan oud-topman Erik Staal te laten vernietigen. De woningcorporatie vindt dat het salaris en de pensioenvoorziening van Staal op ,,een uitzonderlijk en onverantwoord niveau'' is bepaald.

06 december 2012

Woningcorporatie Vestia wil de 3,5 miljoen euro die oud-topman Erik Staal bij zijn vertrek meekreeg terughebben. Het bedrijf begint daarom een juridische procedure bij de rechtbank in Rotterdam om het besluit van de omstreden vergoeding te laten vernietigen. Dit heeft Vestia donderdag bekendgemaakt.

Regeling op 'onverantwoord niveau' Vestia vindt dat het salaris en de pensioenvoorziening van Staal op ,,een uitzonderlijk en onverantwoord niveau'' is bepaald, niet passend bij een woningcorporatie van welke omvang ook. Dit was niet alleen schadelijk voor Vestia, maar heeft de gehele corporatiesector in een kwaad daglicht gesteld, stelt het bedrijf. Onder Staal is Vestia door riskante beleggingen bijna ten onder gegaan.


Aanschaf derivaten

Staal vertrok begin dit jaar nadat was gebleken dat Vestia in grote financiële problemen was geraakt door de aanschaf van derivaten, risicovolle beleggingsproducten. De riante vergoeding die de topman meekreeg leidde tot veel ophef en vragen in de Tweede Kamer.


Strijdige besluitvorming

Inmiddels liet Vestia een onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken rond de arbeidsvoorwaarden van Staal. Daaruit blijkt volgens de corporatie dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen.

Onder ede

Als eerste stap begint Vestia nu bij de rechtbank een voorlopig getuigenverhoor. De onder ede af te nemen verhoren kunnen meer duidelijkheid geven over tegenstrijdige verklaringen, informatie opleveren van personen die niet aan het onderzoek hebben meegewerkt en lacunes invullen in de herinnering van geïnterviewden.


Lopende andere onderzoeken

Naast het onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van Staal lopen er nog onderzoeken naar creditcardtransacties, handel met eigen bv's, enkele vastgoedtransacties waar Vestia bij was betrokken en naar de totstandkoming van de derivatenportefeuille.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Er is kenneliijk tussen Vestia en Staal een overeenkomst gesloten, die potentieel rechtsgeldig is. Dat Staal willens en wetens een overeenkomst sloot in strijd met de statuten is niet (meer) verbazingwekkend! Maar dat de vertegenwoordigers van Vestia ( inclus toezichthouders) dit ook hebben gedaan, geeft aan dat een gezamenlijk clan was. Kortom hier dienen allen persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld. Niet alleen inzake de ontslag overeenkomst, maar ook inzake het wanbeleid. En inderdaad dienen ook alle (o.g.) transacties van zijn B.V.'s uiterst nauwkeurig onder de loep te worden genomen, niet alleen die welke relatie met Vestia hebben. Wat moet een corporatiedirecteur met B.V.'s.

Het is evident dat deze directeur, evenals menig ander corporatiedirecteur megalomane trekken hadden vooral om zichzelf te verrijken!
True
zie hem graag terug in Buitenhof, bij zijn Pvda vriendje van Ingen.
O. ten Hove
Bij wanbeleid en misleiding dient een contract als onrechtmatig beschouwd te worden en de betrokkenen hoofdelijk aansprakelijk. En het fatsoen dient weer terug te keren want dit soort uitwassen zijn het gevolg van de zo door de vvd en d'66 geliefde neoliberale waanideeën...
Bas / logicus
In georganiseerd verband hebben de malversaties plaatsgevonden. Als een groepje jongeren zich in een samenwerkingsverband schuldig maakt aan inbraken, diefstal en overvallen dan worden ze ook vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Daar staat vier jaar gevangenisstraf op. Echter in het geval van E. Staal c.s. wordt het met de mantel de liefde afgedaan en omschreven als niet handig handelen. Ze hebben allemaal geweten wat er speelt en er actief financieel profijt van genoten. Zonder de crisis had de zelfverrijking bij Vestia nog jaren lang ongestraft op dezelfde voet kunnen doorgaan. Het vreemde is dat Justitie niet daadkrachtig wil optreden. Er moet iemand zijn die de daders de hand boven het hoofd houd. En om te proberen om bij E. Staal het geld terug te halen zal vermoedelijk op niets uitdraaien want deze zal zijn centjes vast al ergens veilig geparkeerd hebben waar Vestia het niet weet te vinden.
Advertentie