Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Van der Laan maant commissarissen tot scherper toezicht op corporaties

Minister houdt commissarissen voor: ‘U bent de enige tegenmacht van de corporatiebestuurders. Die licht-comateuze houding uit het verleden kan echt niet meer.’

24 september 2009

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, PvdA) wil dat raden van commissarissen van woningcorporaties zich veel scherper, kritischer en onafhankelijker opstellen. ‘U moet er bovenop zitten. Durven bijsturen als dat nodig is. Daar heeft het in het verleden ernstig aan ontbroken’, zei de minister dinsdagavond in Utrecht tegen een gehoor van tweehonderd toezichthouders. ‘U bent de enige tegenmacht van de corporatiebestuurders. De licht-comateuze houding zoals we die in het verleden wel zagen, kan echt niet meer.’

 

Van der Laan was in Utrecht te gast bij de Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW). Hij hield de commissarissen voor dat de sector worstelt met een groot imagoprobleem en nauwelijks nog krediet heeft bij de Tweede Kamer.

 

De minister begon zijn betoog met de constatering dat de meeste corporaties het ‘hartstikke goed’ doen en de meeste commissarissen ‘heel goed en integer’ functioneren. Als positief voorbeeld noemde hij de zogeheten Achter de Voordeur- projecten, waarbij bewoners actief door hulp- en maatschappelijke organisaties worden benaderd om problemen op te lossen. ‘Deze projecten worden meestal gedragen door de corporaties, en ze mauwen niet over de kosten die ermee zijn gemoeid. Fenomenaal’, aldus Van der Laan.

 

Integriteit

 

Tegelijkertijd zijn er door ‘Zonnekoning-gedrag’ en door ‘gevaarlijke zelfoverschatting’ bij sommige corporatiebestuurders (‘hanen’) in de visie van de minister de afgelopen tien jaar ‘wel heel veel incidenten’ geweest. ‘Echt veel te veel. En er zit nog het nodige in de pijplijn’, zei Van der Laan, verwijzend naar binnengekomen meldingen bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties.

 

Verscherpt toezicht blijft daarom volgens de minister een absolute vereiste. Mede om die reden zouden commissarissen niet langer dan acht jaar in functie moeten blijven. ‘Als het aan mij ligt, wordt dat wettelijk vastgelegd.’

 

De reacties in de zaal liepen uiteen. Sommige commissarissen voelden zich ‘beledigd’, anderen noemden de woorden van Van der Laan ‘hartverwarmend’. Punt van discussie was nog de uitvoering van een motie van PvdA- Kamerlid Depla, die beoogt om in elke raad van toezicht verplicht twee huurders op te nemen. VTW-voorzitter Heino van Essen maakte duidelijk hier geen heil in te zien. Van der Laan: ‘Maar ik ga het tóch zo doen.’

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R.Donker / dakloos
Het toezicht van politieke figuren die via vriendjespolitiek commisariaten hebben bij woningcorporaties ontbreekt volkomen in Nederland en als men ziet wat deze toezichthouders nog aan nevenfuncties hebben dan sla je steil achterover.
Ik ben eind april 2002 hier in zwolle Over-IJssel terecht gekomen als dakloze man bij de WRZV hallen en de daar gevestigde illegale opvang voor daklozen die beheert word door de directeur Joop van Ommen tevens PvdA loopjongen voor de lokale politiek en dit persoon heeft heel wat op zijn kerfstok maar owrd door zijn PvdA vriendjes goed beschermd.
Ik moest tot de ontdekking komen dat zwolse corporaties en die in de regio nabij zich zwaar schuldig maken aan fraudepraktijken en integriteitsschendingen en duistere samenwerkingsverbanden met zorg en welzijnsinstellingen alleen maar om AWBZ inkomsten binnen te halen die niet te goede komen aan de doelgroepen maar gebruikt worden om politieke machtsstructuren te vestigen om zo het lokale beleid te bepalen.
Het is een vaststaand feit dat de meeste corporaties in de regio Over-IJssel allemaal PvdA directies hebben en die aangestuurd worden door kamerleden van de PvdA.
Het lijkt wel een politiek machtstrijd tussen enerzijds het CDA en anderzijds de PvdA die achter de schermen word uitgevochten over de hoofden van niets vermoedende burgers en waar gemeenschapsgelden voor misbruikt worden die niet bij de kansarme burger terecht komen.
Advertentie