Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht: drinkwatertekort in 2020

Het tekort aan drinkwater ontstaat vooral door de grootschalige bouw van nieuwe woonwijken. Drinkwaterbedrijven kunnen niet zomaar nieuwe winlocaties inrichten, aangezien in bijna elke vierkante meter van de bodem kabels liggen.

26 januari 2015

Utrecht, Amersfoort en het Gooi hebben op termijn meer drinkwater nodig. Tot 2020 is er nog niets aan de hand, maar in de jaren daarna loopt het drinkwatertekort op tot ongeveer 11 miljoen kubieke meter per jaar. Omdat het al gauw tien jaar kost om een nieuwe drinkwaterwinning in gebruik te nemen, moet de betrokken partijen nu al nadenken over oplossingen.

Drinkwater lenen
Dat staat in een brief van waterbedrijf Vitens, die Provinciale Staten van Utrecht maandagmiddag behandelen. Vitens wil het dreigende tekort oplossen door drinkwater te 'lenen' in Gelderland, een nieuwe winplaats te bouwen langs de Lek en door drinkwater voor het Gooi in te gaan kopen bij waterbedrijf Waternet, dat de regio Amsterdam van water voorziet. Het wingebied in Flevoland moet uitgebreid worden, anders ontstaat in die provincie een drinkwatertekort van ongeveer 1 miljoen kubieke meter.

Nieuwe woonwijken
Het tekort ontstaat vooral door de grootschalige bouw van nieuwe woonwijken. Drinkwaterbedrijven kunnen niet zomaar nieuwe winlocaties inrichten, aangezien in bijna elke vierkante meter van de bodem kabels liggen. Ook natuurgebieden zijn taboe, omdat het winnen van water vaak tot verdroging leidt. Het Utrechtse provinciebestuur laat nog wel onderzoeken of er stukken natuur zijn waar drinkwaterwinning juist een uitkomst is. Oppervlaktewater zuiveren tot drinkwater is geen optie, omdat het veel duurder is dan grondwaterwinning.

Afspraken
De provincies moeten toestemming geven voor waterwinactiviteiten. Utrecht verwacht dat de afspraken met Vitens in de zomer van dit jaar rond zijn. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Goed dat drinkwaterbedrijven kostenbewust de samenwerking zoeken. Maar waarom Vitens nu uitgerekend met zo ongeveer de duurste en qua tariefsopbouw minst transparante aanbieder van Nederland in zee gaat ( waternet; zie openbare ACM rapportages) ontgaat mij volkomen.

True
Grootschalige bouw van nieuwe woonwijken, en voor wie mag dat zijn..
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
@ Igua: onder andere voor mij ;-)
Droogdruppel
"Aangezien in bijna elke vierkante meter van de bodem kabels liggen". Is dat fact of fictie?
Advertentie