Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Uitvoering plannen natuurcompensatie niet gecontroleerd

Wanneer bijvoorbeeld door de aanleg van een nieuwe weg schade aan beschermde natuur ontstaat, moet die worden gecompenseerd door aanleg van nieuwe natuur elders. Nu controleert niet één bestuurslaag of dat gebeurt en of het goed gebeurt.

16 april 2014

Het gaat niet altijd goed met de uitvoering van plannen voor nieuwe natuur, die nodig is als oude, beschermde natuur door bouwactiviteiten verdwijnt. Geen enkele overheid controleert op dit moment of nieuw aangelegde natuur zich wel ontwikkelt zoals de bedoeling was. De Algemene Rekenkamer vindt dat daarin verandering moet komen en dat de provincies de aangewezen instanties zijn om hiervoor de verantwoordelijkheid te krijgen.

Controle: rol voor provincies
Wanneer bijvoorbeeld door de aanleg van een nieuwe weg schade aan beschermde natuur ontstaat, moet die worden gecompenseerd door aanleg van nieuwe natuur elders. Nu controleert niet één bestuurslaag of dat gebeurt en of het goed gebeurt, schrijft de Rekenkamer in een rapport. De provincies zouden die rol moeten krijgen, omdat ze ook al over de ontwikkeling en het beheer van het nationale natuurnetwerk gaan.

Toezicht nodig
,,Toezicht blijft nodig op het nakomen van de plicht tot natuurcompensatie. Dat moet beter worden geregeld. Gemeenten en provincies vertrouwen er nog te veel op dat initiatiefnemers van bouwprojecten de gemaakte afspraken over natuurcompensatie nakomen. Maar ze moeten dat controleren’’, schrijft de Rekenkamer.

Beschermde natuurgebieden
Om ervoor te zorgen dat iedereen weet waar hij bij bouwprojecten aan toe is, heeft de Rekenkamer een landelijke kaart met beschermde natuurgebieden samengesteld. Zo’n kaart zou actueel moeten worden gehouden en te zien moeten zijn op internet, ook voor burgers. ,,Mensen willen eenvoudig kunnen checken of het natuurgebied dat bij hen in de buurt ligt, beschermd is. Want veel activiteiten zijn in zo'n gebied niet zonder meer toegestaan.’’ Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken onderschrijft de conclusies uit het rapport. De Rekenkamer verwacht daarom dat zij de Tweede Kamer snel zal informeren hoe zij een en ander gaat invullen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C. van Rijswijck - aan den Boom / Belanghebbende
Zoals bij vele compensaties is er geen controle op de uitvoering. Voorbeeld: in een watervergunning wordt voorgeschreven dat er op een bepaalde locatie gecompenseerd dient te worden en er wordt tevens voorgeschreven waar de af te graven grond gedeponeerd dient te worden. In de daarvoor benodigde ontgrondingenvergunning wordt ook aangegeven dat de grond op de in de watervergunning aangegeven locatie wordt gedeponeerd. Praktijk: de af te graven grond wordt vervolgens op een locatiie gedeponeerd waar het waterbergend regime van toepassing is. Een ander gedeelte wordt in depot opgeslagen waarna, andere op het depot aanwezige niet vermarktbare, lees verontreinigde grond, naar de in de vergunningen bedoelde locatie wordt getransporteerd. Geen enkele controle door instanties!
Hupsel
http://www.centrumpp.nl/Images/I%20Besluit%20TB% …



Artikel 10 Mitigerende maatregelen Natuur

Flora en Fauna



Om de negatieve effecten op natuur te verminderen worden de volgende mitigerende maatregelen gerealiseerd ten aanzien van Flora en Fauna:

Advertentie