of 59232 LinkedIn

‘Toch goede kans voor windmolens langs Afsluitdijk’

Wethouder Gea Akkerman (CDA) van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft er goede hoop op dat de windmolenplannen in het IJsselmeer toch uitdraaien op een lijnopstelling langs de Afsluitdijk. Eigen onderzoek van de gemeente toont aan dat dat haalbaar is.

Wethouder Gea Akkerman (CDA) van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft er goede hoop op dat de windmolenplannen in het IJsselmeer toch uitdraaien op een lijnopstelling langs de Afsluitdijk. Eigen onderzoek van de gemeente toont aan dat dat haalbaar is. Het onderzoek wordt alsnog besproken in een tweeminutendebat in de Tweede Kamer.

Geen verder uitstel

Begin april liet minister Henk Kamp (Economische Zaken) in de Tweede Kamer weten zijn plannen voor een windmolenpark in het IJsselmeer te willen doorzetten. In het debat vroegen CDA, SP en ook regeringspartij PvdA Kamp om te wachten op het onderzoek van Súdwest-Fryslân, maar Kamp wilde geen verder uitstel. Een nieuw plan zou een vertraging van twee jaar opleveren, volgens Kamp.

 

Nieuw overleg

Inmiddels is er toch ruimte voor nieuw overleg, stelt de wethouder. Akkerman kan niet te veel loslaten, maar meldt dat het onderzoek van Súdwest-Fryslân binnenkort schriftelijk wordt aangeboden aan Kamp. Daarna vindt over het windmolenplan nog een kort debat (vao) plaats, waarin moties kunnen worden ingediend. ‘Die volgorde hebben we veiliggesteld. Zo is er nog ruimte voor de Tweede Kamer om ons onderzoek te bespreken. Er is een goede kans dat de plannen toch nog de andere kant op gaan. Wij laten, met goede onderbouwing, zien dat een windpark langs de Afsluitdijk voldoet aan de gestelde opgave van 316 MW.’

 

Te lang geduurd

Ook Akkerman vindt dat het onderzoek  naar een alternatief voor het windplan van Kamp te lang op zich heeft laten wachten. Ze verwijt dat gedeputeerde Hans Konst (PvdA) van de provincie Friesland. ‘De provincie had dit onderzoek al kunnen laten doen toen in december vorig jaar bleek dat Provinciale Staten ook liever de lijnopstelling langs de Afsluitdijk wilden, in plaats van een windmolenpark midden in het IJsselmeer. De gedeputeerde wilde dat niet en is moeilijk te bewegen. Ik snap wel dat Kamp dan zegt: ik maak een keuze.’

 

Sterk verhaal

Súdwest-Fryslân liet het er echter niet bij zitten en liet zelf onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Vorige week kwamen de resultaten:  drie rijen windmolens langs de Afsluitdijk zijn technisch en economisch haalbaar en passen binnen de planning van Kamp. Akkerman denkt dat Súdwest-Fryslân en de provincie daarmee een sterk verhaal hebben. ‘Wij zijn voor windmolens en daar willen we als gemeente onze nek voor uitsteken. Maar dan moet een plan wel draagvlak hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lm jongerius (Jurist) op
Dat de projectmanager van windpark fryslan, de fam de Groot cs, de adviseur van de heer kamp is zegt genoeg! Hopelijk komt eea tzt uit in een parlementaire enquete! Echter alsdan is de schade reeds aangericht en de zakken van de fam de groot cs gevuld! We leven kennelijk in een bananenrepubliek!!!
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Maria, er komen minstens 3 rijen windmolens, bij de dijk en op 1 en 2 km afstand van de dijk.
Wil je dan elke 700 m een pier van 1 a 2 km dwars op de dijk?

Ik verwacht overigens dat de windmolens in 3 rijen te dicht op elkaar staan
Dus dat het dan eerder 4 rijen worden.
Door bapu (-) op
De provincies NH en Fryslan hebben ooit samen met Nuon een MER laten maken voor IPWA (is niet gepubliceerd) waarin stond dat langs beide zijden van de Afsluitdijk 'gestuwde vogeltrek' voorkomt.
De resultaten van dat soort onderzoek zijn toch bijna tijdloos?
Door Henk Kamp op
Naar mijn mening wordt ik niet zo goed begrepen.
Door maria weeber (progressief west friesland) op
Een prima plan om windturbines op de afsluitdijk. te bouwen. de stuurgroepTegenWindturbines in de linten van West-Friesland in Noord-Holland wil dit ook. Voorstel: maak pieren van 70 meter, aan de noordkant van de afsluitdijk, waar men drie windturbines kan neerzetten op een rij. Goed bereikbaar per auto voor herstelwerkzaamheden. De dijk wordt daardoor ook versterkt. Dan kan men heel veel turbines neerzetten! Men renoveert de dijk nu, met de aanleg van slibsluizen, neem dan gelijk de voorbereiding mee voor kabels etc neerleggen.