Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Starterscontract zet huurders rechteloos op straat'

Na vijf jaar staan ze rechteloos op straat, vreest de Woonbond. Die ziet helemaal niets in het plan van Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie.

26 november 2013

De Woonbond hoopt niet dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam volgen. Het jongerencontract voor huurders is een slecht instrument, volgens de belangenvereniging voor huurders. De ChristenUnie wil het jongerencontract, waar Amsterdam mee experimenteert, landelijk invoeren. Jonge huurders staan na vijf jaar rechteloos op straat, vreest de Woonbond.

Jongeren huren woning voor bepaalde tijd

Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie kreeg vorige week steun in het parlement – ook van woonminister Stef Blok - voor het zogenoemde ‘starterscontract’. Met dit huurcontract voor bepaalde tijd kunnen jongeren een kleine, betaalbare woning huren. Het contract is alleen bestemd voor huurder tot 27 jaar. Na vijf jaar wordt het contract automatisch ontbonden om de woning vrij te maken voor een nieuwe, jonge woningzoekende. Het idee is dat de huurders in de tussentijd voldoende woonduur hebben opgebouwd om door te stromen op de woningmarkt, of wellicht een woning kunnen gaan kopen. Gemeenten zouden in overleg met verhuurders moeten afspreken welke woonruimten als ‘starterswoning’ worden aangewezen. Die zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor studenten: zij kunnen terecht in studentenwoningen en gebruik maken van campuscontracten.

Experiment in Amsterdam

In Amsterdam en omliggende gemeenten wordt sinds enige tijd met dit soort jongerencontracten geëxperimenteerd, alleen ligt de leeftijdsgrens hier op 26 jaar en eindigt het contract ook daadwerkelijk wanneer de jongere 26 is. Het is nog onduidelijk of er door dit experiment grote groepen 26-jarigen op straat komen te staan, daarvoor is de proef te kort bezig. Maar dat is wel waar de Woonbond voor vreest. ‘Je krijgt voor vijf jaar een contract en wordt dan uit huis geschopt, zonder dat de woningmarkt verbeterd is. Vijf jaar woonduur is in Amsterdam en veel andere steden echt niet genoeg om aan een woning te komen. Wij voorzien dat huurders rechteloos op straat komen te staan’, aldus Erik Maassen van de Woonbond.

Verhuurdersheffing belemmert nieuwbouw

De Woonbond heeft wel andere ideeën om jonge woningzoekenden aan een huurhuis te helpen. Meer bouwen, zegt Maassen, om het gebrek aan betaalbare woonruimte op te lossen. ‘Dat komt niet alleen door de crisis, het zijn ook politieke keuzes. De verhuurdersheffing die Blok aan corporaties oplegt, helpt bepaald niet om de woningbouw te stimuleren.’

Woningdelen is niet verboden

Op korte termijn is de woningnood onder jongeren nog eenvoudiger op te lossen, volgens Maassen. ‘Corporaties verbieden woningdelen, terwijl niets je wettelijk in de weg staat om samen te wonen met iemand met wie je geen relatie hebt. Corporaties pakken dat keihard aan, noemen het woonfraude. Maar met wie je in een woning woont, daar ga je als huurder echt zelf over. Onze juristen winnen geregeld zaken voor huurders die hiermee te maken krijgen.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Zeker weer zo'n onzalig plan van de Partij van de Armoe. En zich dan maar verbazen dat het slecht gaat met de Nederlandse economie. Het vrij besteedbaar inkomen van veel Nederlanders daalt steeds verder door alle flexcontracten. Maar ja, hoeveel Tweede Kamerleden snappen nog iets van economie of van het bedrijfsleven ?





Nina Diniothakis
Als ' scheefwoner' is dit ook op mij van toepassing. Na vijf jaar tijdelijke contracten kom ik helaas nog steeds niet in aanmerking voor een hypotheek en er is daarnaast niemand die zich afvraagt hoe toch elke maand de huur betaald wordt. Dat er standaard na 5 jaar een alternatief is, geldt dus niet voor iedereen.
Rinske
Nee meneer van Avezathe en Zottegem, meneer Stef Blok is van de VVD en dit idee komt van mevrouw Carola Schouten van de ChristenUnie.
Martin / ZZP
Dit is gewoon politiek. Wij hebben 11 partijen in de kamer. Maar er zijn maar twee verschillende soorten. Je wilt de burger beschermen tegen de macht van (grote) bedrijven, OF NIET. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn voor het beschermen van de burger. Luister goed, en vergeet het niet meer. Al die andere partijen zijn voor de miljonairs en de GROTE bedrijven. Het midden en kleinbedrijf zal ze de reet roesten. Waarom? Daar kunnen ze geen vetbetaalde baan scoren.



In een land met maar 2 politieke stromingen (rijnlandmodel en angelsaksisch model) is het zelfs voor de knapste wiskundige onmogelijk om een "middenpartij" te hebben. Het kan niet. Het is niet uit te leggen, en gewoon ronduit gelogen. Als D66 een "middenpartij" is, waarom zitten ze in het Europees Parlement dan gezellig in dezelfde groep als de VVD?
Martin / ZZP
@Jhr. van Avezathe en Zottegem. Het inkomen van de (laagstgebetaalde) Nederlanders gaat niet omlaag vanwege de flexcontracten. Die tijdelijke waanzin maakt het wél onmogelijk om je aan te sluten bij een vakbond en te staken.



De laagste lonen worden steeds lager doordat er geen compensatie plaatsvindt voor de inflatie (door de regering kunstmatig hoog gehouden) en zelfs door vele jaren helemáál geen loonsverhoging. Vanaf 1970 zijn de laagste inkomens gedaald met 30 %. Ja, je leest het goed DERTIG. Tussen 2009 en 2024 wordt de zogenaamde "aanrechtsubsidie" afgeschaft (algemene heffingskorting). D66 wil al in 2017 er vanaf. MET het verdwijnen van die fiscale regeling, gaat het minimum nog eens met 9 % omlaag. Dat betekent dat je met een full time baan 61 % verdient van de arbeider die in 1970 een minimum loon had.



In de afgelopen 5 jaar (CRISIS) hebben de werkgevers 216 miljard euro MEER op de bankrekening gekregen. Hoe zou dat nou toch komen?



Maar ja, wat zal ik zeggen? 88 % van de Nederlanders stemt op een rechtse partij. Hebben wij dan zoveel miljonairs? Nee, hé? Dus? Eigen schuld, dikke bult. Stem sociaal, stem SP.
Advertentie