of 59045 LinkedIn

Stadskantoor Venlo: grootste groene gevel ter wereld

Ontwerp van het stadskantoor Venlo. Afbeelding: Kraaijvanger
Ontwerp van het stadskantoor Venlo. Afbeelding: Kraaijvanger

Een duurzaamheidsprimeur in Venlo. Het nieuwe stadskantoor, dat dit jaar in gebruik wordt genomen, heeft de grootste groene gevel ter wereld. De gevel zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en filtert de buitenlucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw.

Flexplekken

De gemeente Venlo is op dit moment gehuisvest op vier locaties. Binnenkort kunnen de ambtenaren terecht in het nieuwe stadskantoor, dat 630 werkplekken telt, waarvan het grootste deel flexplekken. Afgelopen maand werd het stadskantoor opgeleverd, dat in de wereld van architecten en installateurs wordt geroemd om de vele duurzame technieken die erin zijn toegepast.

 

Tweeduizend vierkante meter gevel

Meest opvallend is de groene gevel, met ruim tweeduizend vierkante meter naar verluid de grootste ter wereld. Een kas bovenop het pand zuivert de lucht en levert warmte voor het hele gebouw. De beplanting van de groene gevel zuivert de lucht van de weg en spoorlijn naast het gebouw, zo meldt de gemeente. Volgens architect Kraaijvanger hebben testen in het laboratorium van de TU in Eindhoven aangetoond dat de groene gevel dertig procent stikstof en CO2 uit de lucht haalt.

 

Parkeergarage koelt

Andere duurzame technieken die zijn toegepast: De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer). Verder wordt regenwater opgevangen en door een plantenfilter gezuiverd voordat het de Maas in stroomt. Door daglicht zo diep mogelijk het gebouw in te halen, gehaald, is minder kunstlicht nodig. De gemeente Venlo wilde met het stadskantoor als eerste regio ter wereld de principes van cradle to cradle volledig in de praktijk brengen, dus met zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. Dat is voor het grootste deel gelukt. Het stadskantoor is geheel energieneutraal.


Gezonde werkplek

Over het ontwerp zegt de gemeente: “Een gebouw moet de mens dienen en niet andersom. Inwoners van Venlo moeten gemakkelijk kunnen binnenlopen, moeten snel geholpen kunnen worden en moeten zich er prettig voelen. Het gebouw moet een prettige, gezonde werkplek zijn voor de medewerkers van de gemeente Venlo en moet het functioneren van de organisatie ondersteunen.” Het stadskantoor is volgens Venlo “een icoon aan de Maas” en: “Een gebouw dat ademt wat de gemeentelijke organisatie wil zijn: open, transparant, toegankelijk.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marshal Manengkei (President/Chairman MM Sustainables & MultiMedia Ltd. and PT. Marshal Sustainables International) op
Hoe klein burgerlijk kan een stad toch zijn. Zonder blikken of blozen zichzelf een predikaat aan te meten waarbij vergelijkingen niet eens worden gemaakt met gelijksoortige gebouwen in de wereld. Het is net "Guus kom naar huus ... we zijn wereld beroemd in Venlo". Where the hell is Venlo?

Read this:
http://aasarchitecture.com/2015/10/go-ahead-for- …

or read this, waarbij men met een gigantisch plan nog bescheiden zegt: misschien wel de grootste ter wereld:
http://inhabitat.com/masterplan-for-nanjing-chin …

Genoeg voorbeelden ....... surf nu zelf en ga de grote wijde wereld in en leidt jezelf op to be a green institute amongst the greener institutes in the world.

Bescheidenheid past hier beter om niet uitgemaakt te worden voor een onderontwikkelde "Guus".