Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Speed in riool Eindhoven wijst op dump

Drugsafval wordt ook in het riool geloosd, zo blijkt uit onderzoek van het wateronderzoeksinstituut KWR. D66 in Brabant noemt het een potentieel groot probleem.

27 mei 2014

Extreem hoge waarden speed en xtc in het rioolwater van Eindhoven wijzen erop dat drugsafval ook in het riool wordt geloosd. D66 in Brabant noemt drugs in het rioolwater een potentieel groot probleem.

Illegale laboratoria ,,Het kan niet komen door het gebruik alleen. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat drugs vanuit illegale laboratoria rechtstreeks op het riool worden geloosd'', zei onderzoeker Pim de Voogt van wateronderzoeksinstituut KWR dinsdag.
Hoger drugsgebruik Het rioolwater in Europese steden wordt al een aantal jaren onderzocht om het drugsgebruik te meten en vergelijken. De Voogt stelt dat de hoeveelheid speed die in 2011 en 20013 in het Eindhovense rioolwater werd gevonden, tien keer hoger ligt dan bij het gemiddelde gebruik.


Drinkwater

Voor het drinkwater is er geen gevaar. Eerder onderzoek wees uit dat de rioolwaterzuivering er in slaagt om de drugs uit het water te krijgen.


Omvang en ernst

D66 in Brabant noemt drugs in het rioolwater dinsdag een potentieel groot probleem. De partij wil weten of er gevaar is voor planten, dieren en het rioolstelsel en wil dat er nader onderzoek komt naar de omvang en ernst van het probleem. ,,We hadden ons veel eerder moeten realiseren dat dit een makkelijke manier is om van drugsafval af te komen'', aldus fractievoorzitter Anne-Marie Spierings.


Vaten drugsafval

Door een gewijzigde methode blijft bij de productie van synthetische drugs zoals xtc en speed meer afval over. Veel productie vindt plaats in Brabant. Vaten met drugsafval worden ook regelmatig gevonden in de natuur.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Ruijgers / Perswoordvoerder bij KWR
Voor uw lezers is het interessant om op de website van onder andere KWR verder te lezen over dit onderwerp. Dat kan via http://www.kwrwater.nl/rioolwateranalyse_toont_d …
Advertentie