Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Provincie negeert verontwaardiging afschieten herten'

Natuurmon

14 november 2012

De provincie Gelderland is niet verstandig bezig door ,,gedreven door bestuurlijke bravoure de maatschappelijke verontwaardiging over het afschieten van edelherten te negeren''. Dat stelt Natuurmonumenten in een reactie op het besluit van de provincie om niets te veranderen aan het wildbeheer op de Veluwe.

Gereguleerd
Volgens de provincie is afschot van edelherten noodzakelijk, omdat er veel te veel dieren zijn. Ook bij het nog te openen ecoduct Hulshorst over de snelweg A28 zal de wildstand daarom ,,gereguleerd'' worden. Daarover zijn de emoties ondertussen hoog opgelopen. De Faunabescherming wil zaterdag actievoeren bij de gewraakte wildoversteekplaats.

Petitie

De Faunabescherming plaatste dinsdag een petitie op internet, die zaterdag wordt aangeboden aan verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. De petitie is al door ruim 2500 mensen ondertekend.

De Faunabescherming wil net als Natuurmonumenten dat alle betrokken partijen het wildbeleid rond ecoducten nog eens met elkaar bespreken. ,,Mocht de gedeputeerde vasthouden aan zijn besluit, dan verzoeken wij het ecoduct aan te passen zodat oversteek voor edelherten onmogelijk wordt gemaakt'', zo staat in de petitie.

Ecoduct schietplek

Natuurbeschermers zijn woedend dat de provincie het aantal edelherten dat het nieuwe ecoduct gebruikt, wil beperken door afschot. Een ecoduct is volgens hen juist bedoeld als veilige oversteekplaats voor wild. Maar gedeputeerde Van Dijk stelt dat er ,,niet een beetje te veel herten op de Veluwe zijn, maar veel te veel.'' Van de ongeveer 3000 dieren moeten er daarom 2000 worden gedood. ,,Dit wild ligt daarna op het bord van de mensen. Net zoals al het andere vlees dat ons bord bereikt'', aldus de bestuurder.

'Populisme viert hoogtij'

Volgens Van Dijk ,,viert het populisme hoogtij.'' ,,Met een zielig beeld van een klein groepje herten op het ecoduct krijg je de aandacht wel. Ecoducten zijn bedoeld om het leefgebied van planten en dieren te vergroten. En ja, inderdaad voor een beperkt aantal herten.'

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Natuurliefhebber / ambtenaar
Schiet de herten niet dood maar schiet een chip in de nek of zo. Plaats pportjes bij het begin van het ecoduct. Juiste chip dan gaat het poortje open en anders niet. Zo kan gereguleerd worden welke dier er naar de andere kant van het ecoduct gaat. Ecoduct is niet voor niets gebouwd, de jager mag schieten, de boer krijgt zijn zin. Kortom win-win.
chesnedy
Volledig mee eens met Van Dijk. Nederland wordt al jaren geregeerd door de Milieu Mafia die willen bepalen wat ik wel of niet op mijn bord krijg. Ik wil zelf bepalen of ik een plofkip of klioknaller eet of niet of atoomstroom door mijn huis laat stromen.
Criticus - NL
Dus eerst bouwen we voor een paar miljoen een ecoduct, waardoor dieren zich beter door het land kunnen verplaatsen. En vervolgens gaan we dieren afschieten omdat ze zich door het land verplaatsen.



Logisch...
nico / adviseur
weet Hirundea ook dat zij/of hij al lang nie tmeer zelf bepaalt wat zij/hij op het bord krijgt door de reclamemaffia, gestuurde bonusaanbiedingen en kortingen
gerrie
Begin eerst maar met de criminelen. Daar zijn er ook teveel van.
Matthijs
Geen idee waarom iemand een Telegraaf reactie zoals die van HIrundea zou plaatsen. Alsof het een constructief punt voor discussie biedt. Maar goed, ik weet dat je Trollz niet mag voeden. Ik ga het wel doen.



Beste Hirundea,



Die milieu-maffia term insinueert al bepaalde vergaande organisatie met een zeer duister doel voor ogen dat enkel ver van de waarheid af kan liggen. Het idee dat een ieder die een denkwijze heeft die niet de jouwe is, samenspant in een groots complot (of dat nou Greenpeace of de Overheid is) is echt wonderlijk. Ik besef me dat het vervreemdend kan zijn om na jarenlange welvaart waarin je alles kon en mocht gebruiken in sneltreinvaart geconfronteerd te worden met de gevolgen en eventueele rekening, maar dat is helaas de realiteit. Over het algemeen zijn de onderzoeken van zogenaamde 'Milieu-Maffia' van een veel hogere kwaliteit dan die van 'sceptici'. Het is prima dat iemand plofkip wil eten, of atoomstroom wil gebruiken (en tot op zekere hoogte zitten daar ook voordelen aan) maar dan zou ik graag ook zien dat personen betalen voor alle schade die daardoor wordt veroorzaakt. Dus de vele miljoenen die worden gestoken in nieuwe medicijn ontwikkeling vanwege antibiotica resistentie, de miljoenen aan beveiliging van atoominstallaties, de schade die door lekkages worden veroorzaakt, de miljarden die drinkwatervervuiling, luchtvervuiling en weet ik het wat meer gaan kosten.

Het feit dat je al die onzin nu uit kan kramen die je nu uitkraamt is omdat je fijn onwetend de Telegraaf leest en PVV stemt, veilig in de bubbel van onwetenheid en aggressie waarin mensen je alleen maar bevestigen in het wereldbeeld waar je zelf in verkeerd. Mijn reactie is waarschijnlijk alleen maar een bevestiging van het feit dat de wereld is gevuld van Links-elitaire-hoogopgeleide-geldverspillers die jou hard verdiende geld op maken. Dat is je goed recht, maar laat dan je adres achter zodat ik weet waar de rekening heen kan als kinderen dood neervallen aan longontstekingen of ik naar Birma moet vliegen om mijn kinderen een koe te laten zien.
Paul / projectleider
NL ius nu eenmaal een klein landje. Als natuurschoon is meer tuinieren in het groot dan wilde natuur (ja zelfs de Waddenzee).



Als er teveel wilde beestjes zijn schieten we ze dan ook af in plaats van ze natuurvriendelijk te laten doodhongeren.



Afgezien van de zeehondjes natuurlijk, die hebben zo'n hoog zieligheidsgehalte dat we die koste wat het kost oplappen (met alle nadelige gevolgen voor het ecosysteem van dien)
zaz
@frank,

Belachelijk. Een ecoduct voor criminelen.
Advertentie