Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland zet crowdfunding in voor natuurbehoud

Crowdfunding is al bekend in de kunst- en cultuursector. Voor natuurfinanciering is het middel nog onbekend. De provincie Gelderland gaat het nu inzetten.

06 september 2012

De provincie Gelderland begint vrijdag een experiment met het zogenoemde crowdfunding. De provincie hoopt via internet donateurs te vinden voor een aantal natuurprojecten van onder andere Natuurmonumenten en amfibieënorganisatie Ravon.

Natuurfinanciering
Crowdfunding is al bekend en succesvol in de kunst- en cultuursector. Voor natuurfinanciering is het middel nog onbekend, aldus de provincie donderdag. Via de website van de provincie zijn alle betrokken projecten te zien. Met een druk op de knop kunnen bezoekers aangeven dat ze een zelfgekozen bedrag in een project willen steken.

Adopteren van natuur
Natuurmonumenten wil een picknick- en vlinderwei realiseren en Ravon kikkerpoelen. Nieuwe natuurinitiatieven zijn het adopteren van een stukje natuur en het organiseren van sport in de natuur ofwel safari-joggen.

Vanaf 2014 zijn de provincies verantwoordelijk voor natuur en het beheer daarvan. Gelderland wil daar als grootste en groenste provincie jaarlijks ruim 100 miljoen euro in steken, maar vreest dat dat bedrag nog niet genoeg is om een gezond ecosysteem in stand te houden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"Menigte-fondswerverij" in het Nederlands.

Even een nare opmerking maken: kijkend naar het recente electorale wapengekletter der lijsttrekkers, meen ik dat nog strakker aangetrokken burgerbroekriemen niet zullen resulteren in royale schenkingen. Maar anderzijds...zolang Nederland nog miljoenen kan uitgeven aan decembervuurwerk en carnaval...........dat is nou Nederland, dat blijkt ook uit het zoëven gememoreerde wapengekletter.....
G.C.H. Mars / senior projectleider Ruimtelijke Agenda
Het Zuid-Hollands Landschap is sinds voorjaar 2012 bezig met crowdfunding om een project te kunnen realiseren. De peiling staat nu op 90% van het gestelde doel.

Zie: http://www.beleefleeuwenhorst.nl/
Groen Beweegt! / Initiator
De provincie let niet goed op. Er bestaan al vele initiatieven rond natuurbehoud en vergroening in Nederland, waarvan enkele met alternatieve financieringsvormen.



Groen Beweegt (www.groenbeweegt.nl) biedt de mogelijkheid voor elke inwoner van Nederland om een groen project te starten. Na haalbaarheidtoetsing worden de initiatieven gefinancierd door middel van crowdfunding.



De provincie Gelderland zou er daarom beter aan doen om zich eerst te orienteren op de markt, voordat zij met veel eigen effort iets opzet dat al bestaat.
alfred van mameren / beleidsmedewerker Noord-Brabant
Triple-E houdt al jaren landschapsveilingen om geld voor natuurprojecten te verzamelen, juist in Gelderland. Die aanpak heb ik ook in Brabant ingezet.
Ellenus Venema / consultant Groen Fabriek
Een prima initiatief en proactief van Gelderland. Goed ook om te zien dat er al veel gebeurt en er mag nog veel meer gebeuren. Laten we alle initiatieven, ideëen en oplossingen delen. Handen aan de ploeg zou ik zeggen.
Advertentie