Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincieambtenaren plassen voor groen gazon

De urine van 600 ambtenaren die werken op het provinciehuis van Drenthe in Assen wordt gebruikt om gazonmest te maken.

22 juni 2013
De urine van 600 ambtenaren die werken op het provinciehuis van Drenthe in Assen wordt gebruikt om gazonmest te maken. De provincie en waterschap Hunze en Aa's hebben vrijdag een proef succesvol afgesloten, melden zij.
Waterschap zet urine om in meststof Het provinciehuis in Drenthe kent sinds een renovatie in 2011 een gescheiden sanitaire voorziening. De urine van ambtenaren en bezoekers wordt apart opgevangen in speciale toiletten en verzameld in opslagtanks. Het waterschap kan met nieuwe technieken stoffen in de urine omzetten in struviet. ,,Dat is een prima meststof voor de tuin. Een groen gazon door urine van ambtenaren'', stelt de provincie.
Wetswijziging voorbereid

De 'Groene Gazonmest' is overigens nog niet officieel erkend en mag in Nederland daarom nog niet worden afgezet. Een wijziging op de wetgeving hiervoor wordt momenteel voorbereid, meldde waterschap Hunze en Aa's.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De ambtenaren zitten 2/3 deel van hun werkdag te urineren. In plaats van te werken. Dat kost de gemeenschap klauwen met geld. Urineren doen ze maar in hun privé tijd.
Kritikus / Geen Hagenees
Klinkt leuk. Maar ik hoef die mest niet.

Struiven is vaak sterk verontreinigd als gevolg van gebruik hormonen (de pil) en medicijnen.

Of mogen alleen niet-gebruikers pissen voor het goede doel ?
Advertentie