of 59221 LinkedIn

Provinciale Staten Friesland: geen windmolens in IJsselmeer

Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Volgens het provinciebestuur is dat niet mogelijk door alleen molens te plaatsen op het vasteland. Daarom wil het in het IJsselmeer langs de kust van Zuidwest-Friesland een windmolenpark aanwijzen. Maar een meerderheid van de Staten ziet dat niet zitten.
13 reacties

Provinciale Staten van Friesland gaan niet akkoord met de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer, het Windpark Fryslân. Eerst moet goed worden uitgezocht of een lange rij windmolens op en langs de Afsluitdijk haalbaar is. Pas al dat niet het geval is, komt het windpark weer in beeld. Dat is de uitkomst van een negen uur durend debat woensdag in de Friese Provinciale Staten.

Afspraken
Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Volgens het provinciebestuur is dat niet mogelijk door alleen molens te plaatsen op het vasteland. Daarom wil het in het IJsselmeer langs de kust van Zuidwest-Friesland een windmolenpark aanwijzen van ruim 300 megawatt, goed voor zo'n honderd grote turbines. Maar een meerderheid van de Staten ziet dat niet zitten.

Molens op de Afsluitdijk
Gedeputeerde Staten heeft nu de opdracht meegekregen om bij minister Kamp van Economische Zaken te pleiten voor een onderzoek naar windmolens op de Afsluitdijk. De minister zei eerder al dat de Afsluitdijk geen optie is.

Protesten
Er zijn al jaren veel protesten tegen een groot windpark in het IJsselmeer, vooral uit de hoek van de milieubeweging, de toeristische sector, de visserij en gemeenten langs de kust. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Beste Mrinke,
Zowel zonepanelen als een stukje windpark zijn nu al goedkoper dan commerciele stroom blijven kopen. Als je naar de kale kostprijs kijkt.
Haags beleid maakt duurzaam onvoordeliger dan vuile en commerciele energie. Dat is een gevaarlijke en afkeurenswaardig verschijnsel, waar elke ambtenaar zich tegen zou moeten verzetten.
Nederlandse ambtenaren zijn natuurlijk geen Civil Servants, maar zouden zich wel zo moten gedragen.
Door Marinke (beleidsadviseur) op
@Jan: Jij stelt dat voor zonnepanelen geen subsidie nodig is. Dat is niet juist. Ook zonnepanelenvelden zijn niet rendabel zonder subsidie. En de meeste mensen willen nog steeds alleen maar zonnepanelen op hun dak leggen wanneer de overheid ze daar subsidie voor geeft.
Door Gert-Jan (betrokken burger) op
Henk Daalder heeft groot gelijk.
Als we aan onze energiebehoefte willen voldoen én willen verduurzamen, dan zit er bij de huidige stand van techniek niets anders op dan (onder meer) windmolens te plaatsen. Het gaat er alleen nog om ze landschappelijk in te passen en de kosten zo laag mogelijk te houden. Geef dus iedereen de mogelijkheid om te investeren, dan creëer je draagvlak en is plaatsen op land ook niet zo'n groot probleem meer als nu door alle anti's wordt gesuggereerd. Misschien is een troost dat technologische ontwikkelingen alsmaar verder gaan en ze ooit wel weer weggehaald kunnen worden. Net als de oude korenmolens, maar dat vinden we dan weer jammer. Tja, de mens zit gek in elkaar. Maar zolang we (veel) stroom nodig hebben zullen we die op moeten wekken en moeten we het probleem niet bij een ander leggen. We zijn het ethisch verplicht om ook ons deel(tje) bij te dragen, of dachten alle anti's dat de winning van kolen, gas en olie elders in de wereld géén problemen oplevert en in Groningen wel? Of dat zonnepanelen de enige oplossing zijn? Droom dan maar zachtjes verder.

Door henk op
De cirkel is snel rond:
- vriend van de windunie
- vriend van de windunie = greenchoice

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Ik verdien er niets aan, mannen.
Deze feiten hier presenteren is mijn bijdrage aan een duurzamere wereld.
In tegenstelling tot de commerciële wind cowboys en volgzame politici, gun ik burgers het voordeel van hun eigen windmolens.
De simpelste aanpak voor draagvlak, en de laagste kosten voor iedereen, is burgers eigenaar maken van alle windmolens. Zoals het wonen in een eigen huis ook de laagste woonlasten oplevert. Al kiezen velen er dan weer voor een groter huis te kiezen ipv lagere kosten.
Met windmolens kun je alleen maar je eigen verbruik opwekken, meer maakt het weer duurder
Door Peter op
Dhr Daalder hanteert bij voortduring gemaskeerde onjuistheden. Onder de vlag van ons milieu lijkt hij zich te willen verrijken middels die 2400 euro en mogelijk bijdrages van andere partijen. Straks ook naar de antillen?
Door Henk op
@meneer henk daalder: aan u de vraag wat u verdient aan deze flauwekul?
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Het is allang bekend wat windmolens kosten, omdat het uit ontwikkelde producten zijn, die in de fabriek in serie gemaakt worden.
Sommige bevolkingsgroepen schort het aan kennis van de wereld. Want windmolens zijn de snelst groeiende bron van stroom, wereldwijd.

Een huishouden koopt voor 2400 EUR een stukje windpark, en wekt daarmee zijn eigen stroom op. Die krijgen ze dan tegen de kostprijs, 3 cent, 20 jaar vaste prijs.
De energie en CO2 uitstoot, die in de fabricage van hun stukje windmolen is gaan zitten, compenseert die windmolen zelf, in zijn eerste 3 maanden van de 20 tot 30 jaar levensduur. Daarna volgen nog vele jaren van schone stroom.
Wanneer gaan de fossiel propagandisten hun CO2 compenseren?
Door Valkema (ondernemer) op
Het is duidelijk dat er grotere machten zitten achter de keuze voor windenergie. De productie en plaatsing word door ons allemaal betaald terwijl zon energie een veel hoger rendement heeft en eenvoudiger in het onderhoud is. Zet de afsluitdijk vol en een contractje met een glazenwasser....klaar.
Door jan (zelfstandig) op
Laat eens door mensen met kennis uitrekenen wat een windmolen kost.hem ontwerpen, materiaalaanvoer voor productie, vervoer naar staanplaats, opbouwen, plek huren waar hij komt te staan, onderhoud, afbreken , afvoeren recycele.Deze kosten zijn hoger dan dat de molen ooit aan stroom produceert, of hij moet gedurende , zijn levensduur dag en nacht draaien en stroom produceren. Dit es en wordt alleen een windmolen aanschaf door subsidie. Min. H .Kamp moet zijn huiswerk nog maar eens overdoen. Met cijfers kun je dit onderbouwen.Zonnepanelen met een hoger rendement dan 30 % gaan het winnen, zijn goedkoper geen subsidie, geen horizon vervuiling meer opbrengst, DUS.

Afbeelding