Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Proef: abonnement op zonnepanelen voor huiseigenaren

Particuliere woningbezitters kunnen hun huis isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen zonder zelf geld te investeren. Ze betalen het abonnement, krijgen een lagere energierekening en worden uiteindelijk eigenaar van de energievoorzieningen. De maatregel moet energiebesparing op de koopwoningmarkt stimuleren.

07 februari 2017

Overijssel gaat experimenteren met abonnementen op energiebesparende maatregelen voor koophuizen. Particuliere woningbezitters kunnen hun huis isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen zonder zelf geld te investeren. Ze betalen het abonnement, krijgen een lagere energierekening en worden uiteindelijk eigenaar van de energievoorzieningen. De maatregel moet energiebesparing op de koopwoningmarkt stimuleren.

Vervolg op Deventer

Het Woningabonnement is vastgelegd in een City Deal die gisteren is gesloten tussen de provincie, zes gemeenten, het rijk en marktpartijen. Het is een vervolg op een eerder experiment in Deventer, waar twintig woningbezitters aan mee deden. In de uitbreiding is ruimte voor zeshonderd huiseigenaren. De bedoeling is het Woningabonnement daarna verder uit te breiden, eerst in Overijssel, daarna landelijk.

Doelstelling provincie

De komende jaren zullen op de woningmarkt flinke stappen moeten worden gezet om de energiedoelstellingen van het kabinet te halen. Voor de huursector maken corporaties daarover afspraken met gemeenten of met het rijk. Om ook particuliere huiseigenaren over de streep te trekken energiebesparende maatregelen te nemen, is meer maatwerk nodig. Sommige gemeenten kiezen voor subsidies; Overijssel slaat met de nieuwe aanpak een andere weg in. De provincie heeft de doelstelling om in 2023 twintig procent energie uit biomassa, bodem, wind en zon te halen. 

Besparing gegarandeerd 

Via het abonnement betalen huiseigenaren via een centrale organisatie maandelijks een bedrag aan bedrijven die de voorzieningen aanleggen. De bewoners krijgen een gegarandeerde energiebesparing en dus lagere energierekening. Na afloop van de abonnementsperiode (10, 15 of 20 jaar) blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Op het abonnement komt een keurmerk dat een goede uitvoering en financiering garandeert, zo is afgesproken in de City Deal, die voortkomt uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst / ambtenaar
Top idee!
Anoniem / Bezorgde burger
Mmmmm,



Er zit voor iemand een verdienmodel in, dus huiseigenaren kunnen waarschijnlijk beter zelf kopen als het mogelijk is.



Na 10 jaar word je eigenaar.....en mag je de omvormers gaan vervangen. Leuk.
Advertentie