Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PBL oppert belasting op restafval

Het PBL onderzocht in opdracht van het ministerie van Financiën de alternatieven voor herinvoering van de afvalstoffenbelasting voor afvalverwerkende bedrijven.

08 mei 2014

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteert binnenkort een voorstel voor belastingheffing op restafval. Belasting heffen op het verbranden van afval is een alternatief. Daarnaast zou een stortbelasting voor afvalverwerkers een deel van de 100 miljoen euro moeten opbrengen waar het kabinet zich in het Herfstakkoord op vastlegde. Dat meldt de Vereniging Afvalbedrijven, die heeft meegesproken over het PBL-rapport en al over de – nog vertrouwelijke – samenvatting beschikt.

Afvalstoffenbelasting eerder afgeschaft

Het PBL onderzocht in opdracht van het ministerie van Financiën de alternatieven voor herinvoering van de afvalstoffenbelasting voor afvalverwerkende bedrijven. Deze zogenoemde “stortbelasting” moet worden betaald door de bedrijven die het afval in ontvangst nemen. Zij zullen dat doorberekenen aan de aanbieders van afval, waaronder bedrijven en gemeenten. De afvalstoffenbelasting werd in 2012 afgeschaft, maar in het Herfstakkoord sprak het kabinet vorig jaar af om de belasting dit jaar opnieuw in te voeren. Dat moet in 2015 de staatskas honderd miljoen euro opleveren.

Stortbelasting niet effectie

De afvalbranche verzette zich meteen fel tegen dat kabinetsvoornemen. Deze week stuurden diverse koepelorganisaties in de afval- en recyclingsector een brandbrief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën. Volgens hen zorgt de stortbelasting niet voor minder afval en leidt dus niet tot vergroening van de economie, een van de doelstellingen. In Nederland wordt nog maar weinig afval gestort, de laatste jaren wordt juist steeds meer gerecycled. ‘Zo’n maatregel is alleen effectief in landen waar alles nog op de grote hoop belandt.’

Wel slecht voor concurrentie

Wel verslechtert het de concurrentiepositie van Nederlandse afvalbedrijven, zegt directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven. ‘Als het goedkoper is om je afval in Duitsland te storten, gaat de aanbieder daar naartoe.’ Ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het met de afvalbranche eens dat de stortbelasting nadelig is voor recycling en verwerking van afval in Nederland.

Belasting op restafval alternatief

Als de staatskas dan toch moet worden aangevuld met belasting op afval, hef die dan bij de bron: gebruikers en afvalproducerende bedrijven, stelt de Vereniging Afvalbedrijven. Een belasting op restafval dwingt hen om zo veel mogelijk te scheiden en zo min mogelijk restafval aan te bieden, luidt het pleidooi van de vereniging. Hoogendoorn is dan ook blij dat die variant is opgenomen in het rapport van het PBL, dat over enkele weken naar het ministerie gaat. Een combinatie met een stortbelasting is voor zijn branche echter niet acceptabel.

Gemeenten dupe van verbrandingsbelasting

Ook een verbrandingsbelasting is een slecht idee, meent Hoogendoorn, omdat het de concurrentie met buitenlandse verbranders moeilijk maakt. Ook gemeenten die aandeelhouder zijn van een energiecentrale waar afval wordt verbrand, zijn de dupe van zo’n maatregel. ‘Dat leidt mogelijk tot leegstand in die centrales, als verbranden in het buitenland goedkoper wordt dan hier.’ Uiteindelijk zal de Tweede Kamer moeten beslissen over een belastingvoorstel van het kabinet. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel / criticus
Wat hier kennelijk even gemakshalve wordt vergeten, is dat je (als burger) al betaald voor restafval. Voor ál je afval, nl. de afvalstoffenheffing. Door tariefsdifferentiatie kun je stimuleren zo min mogelijk restafval aan te bieden (en dus te scheiden...milieuvriendelijker, lager kosten afvalverwerking, etc. en blabla). Het wordt hier gepresenteerd als een nieuw idee en zo te lezen als éxtra belasting......niks wijs laten maken, dit is gewoon zoeken naar een extra inkomstenbron waarvoor je dus feitelijk al (meermaals! = verwijderingsbijdragen en wat al niet meer) voor betaald!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Even flauw doen: ik haal adem en adem dus "schone" lucht in.. Als ik uitadem komen geen schone gassen in de atmosfeer. Belasting heffen op uitademen? Levert ook weer geld op voor de schatkist.
Pierre
Mooi idee. Geen restafval. Alles scheiden. Brave new world
Waar je de plannenmakers niet over hoort is dat scheiding van afval in je flatje in de Bijlmer niet zo heel erg werkbaar is. Moeten flatbewoners zo onderhand 4 containers in hun gangetje zetten? Waarbij GFT in keer in de twee weken wordt opgehaald?

Burgers van gemeenten die eigenaar zijn van een verbrandingsinstallatie lopen een gigantisch risico met het zoveelste plan met strafmaatregelen. Die alleen maar gericht zijn op de Staatskas. Want die plannenmakers weten drommels goed dat er altijd restafval zal zijn.
Als de oven niet goed draait gaat de boel op de fles. En dan mogen gemeenten aan de bank betalen. Die dat gewoon doorberekenen aan hun inwoners.

En wij maar scheiden, terwijl het afval dan geimporteerd moet worden om een faillissement van Nederlandse ovens te voorkomen. De CO2 wordt aldus in Nederland dan echt niet gereduceerd, alleen op papier in k..plannetjes van kamergeleerde milieufanaten.

Mijn adviezen:

1 Gooi dit voorstel in de afvaloven, dan werkt ie tenminste -;).
2 Zorg inderdaad voor beleid op Europese schaal, om ook op commercieel vlak een gelijkwaardig speelveld te krijgen. Kijk eerst eens in Napels of zo, voordat er gehuild wordt over wat Nederland aan afval produceert.
3 En zorg eerst eens voor echte leefbaarheid, in flats en in tuinen. Ik vind dat ik al veel teveel containers opgedrongen heb gekregen.
Hans / afdelingsmanager
In een nutshell belichaamt dit alles wat er fout is en gaat in Nederland. Let goed op: de burger mag deze belasting, nieuwe heffing of hoe je 't ook noemt gaan betalen, want h/zij is de vervuiler. H/zij zit alleen niet aan tafel laat staan in die commissie; aan tafel zit de branche met hun lobbyisten: zij moeten allemaal buiten schot blijven: concurrentie, 'leegstand' van verbrandingsinstallaties en ga zo maar door. DDe politiek moet beslissen en de burger betalen. De burger moet dan zijn afwegingen betrekken bij: versobering pensioenen en arbeidsvoorwaarden, huurverhoging en ga zo maar door: komt h/zij in de regel niet uit of weet het niet (meer). Ik zou mijn kliko's bij de gemeente opzeggen om deze belasting te ontlopen en hier en daar bij een benzinepomp of verlaten dijkje/weggetje zo een paar keer per week mijn huisvuilzak (netjes dichtgebonden, dat dan weer wel) achterlaten. Begrijp me goed: ik ben niet voor milieuvervuiling, maar wel zwaar tegen dit soort slinkse constructies om mensen opnieuw nog meer geld uit de zak te kloppen!
Ron / Adviseur
Het gaat niet om reduceren van afval, het gaat om opbrengsten voor de staatskas. Zo simpel is het. Idd heffing dan bij de bron is nog het meest eerlijke. Het tarief zal dan steeds hoger worden naarmate er minder wordt aangeboden.
Advertentie