Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Paddentrap in riool moet amfibielevens redden

Honderden kikkers, padden en salamanders spoelen jaarlijks weg door het riool. De beesten komen terecht in stromend gootwater, vallen door een straatput en kunnen er dan niet meer uit. Amfibieënvereniging Ravon en de koepelorganisatie voor riolering Rioned gaan samen zoeken naar een oplossing.

06 juli 2011
Trapjes
Denk bijvoorbeeld aan ruwe wanden of trapjes in de putten, waarlangs de amfibieën zelf omhoog kunnen kruipen, zegt Rioned-directeur Hugo Gastkemper. ‘Met eenvoudige maatregelen kun je voorkomen dat de dieren met het regenwater wegspoelen en verdrinken.’

Paddentrek
Ravon heeft vorig jaar op een aantal plaatsen bijgehouden hoe groot het probleem is en zag dat vooral tijdens de paddentrek soms wel meer dan honderd beesten in putten verdwenen. Het onderzoek wordt dit jaar uitgebreid om te kijken wat de probleemlocaties zijn.

Roosters
Ook wordt geëxperimenteerd met roosters met kleinere openingen tijdens de voortplantingstrek, opstaande randen voor een put en tijdelijke afsluitingen van kolken. Volgend jaar willen Ravon en Rioned definitieve maatregelen nemen om de deels beschermde amfibieën van de verdrinkingsdood te redden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Kan vrij eenvoudig zonder al teveel kosten.
Tijdelijk een fijnmaziger rooster aan de binnenkant, strak tegen de onderkant van het putdeksel plaatsen.Dan stromen ze niet het riool in en hebben wel de kans om er zelf weer uit te kruipen. Plus het water kan gewoon weg.
Heather van't Wout / scholier
Het plaatsen van fijn gaas biedt geen oplossing voor gemeenten. Immers, de putten moeten voldoende vuil kunnen afvoeren met het regenwater. Door gaas aan te brengen lukt dit niet goed meer.
Een trapje aanbrengen is veel beter. Alleen ook dan moet rekening worden gehouden met het reinigen. Met een beetje doordachte oplossing in de put moet het lukken.
Ik vang al jaren tientallen beschermde dieren zoals rugstreeppad, kleine water salamander, bruine en groene kikker en de gewone pad uit de putten met een schepnetje.
Dan te weten dat gemeenten duizende euro's besteden aan ecoduikers en ecologische verbindingen. Haaks hierop staat dat die zelfde gemeenten duizende beschermde dieren meezuigen met de kolkenzuiger tijdens hun tweejaarlijkse onderhoudsrondes!
Advertentie