of 59221 LinkedIn

Overijssel wil toelaten jagers afdwingen

De natuurorganisaties stapten eerder al uit het overleg: ze staan niet toe dat op hun terrein ganzen geschoten worden zolang ook in de winter gejaagd wordt. Het college zal dat indien nodig afdwingen, desnoods ‘met behulp van de sterke arm’, staat in het plan.
2 reacties

De provincie Overijssel dreigt natuurorganisaties te dwingen jagers op hun terrein toe te staan op ganzen te jagen. Dat staat in het faunabeheerplan dat woensdag door Provinciale Staten besproken wordt. Ganzen brengen de laatste jaren in Overijssel steeds meer schade toe aan gewassen van boeren. In het faunabeheerplan staat hoe dat aangepakt wordt.

Afdwingen
De natuurorganisaties stapten eerder al uit het overleg: ze staan niet toe dat op hun terrein ganzen geschoten worden zolang ook in de winter gejaagd wordt. Een meerderheid van Provinciale Staten ging woensdag akkoord met het plan voor de ganzenjacht, ondanks veel verzet van natuurbeschermende organisaties. Gedeputeerde Hester Maij zei woensdag dat de provincie momenteel niet overweegt om natuurbeheerders desnoods met hulp van de politie te gaan dwingen jagers toe te staan. In het faunabeheerplan staat dat volgens haar ,,slechts als wettelijke optie'' genoemd. Als Overijssel de politie wil gaan inschakelen, dan worden de Staten van tevoren geïnformeerd, beloofde Maij.


Winterrust
In 2005 waren er nog circa 14.400 ganzen in Overijssel, en vorig jaar al 25.000. Met het afschieten van ganzen wil de provincie terug naar de aantallen uit 2005. De natuurorganisaties willen vier maanden winterrust, zoals in veel provincies is afgesproken. Natuurmonumenten noemt het ,,een unieke toestand'' als de politie tussen een particuliere natuurbeheerder en de overheid zou moeten komen. De vereniging wacht af of Overijssel echt zo ver zal gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arrest Vermeulen/Lekkerkerker (jurist) op
Elke eerstejaars rechtenstudent kent het arrest Vermeulen/Lekkerkerker. Ook wel 'Vogelplaagarrest'.
De provinciale natuurorganisaties zijn m.i. gewoon aansprakelijk voor de opgetreden landbouwschade.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Goed idee van de provincie, want ik wil na een forse wandeling door bos en over de heide best een lekkere ganzenpâté met noten eten en er een goed glas wijn bij drinken. Er zijn veel te veel ganzen en laten er we dan ook op gepaste wijze van genieten.

Afbeelding