Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ondernemers Molenwaard pakken zelf de leegstand aan

Ondernemers van een winkelcentrum in de gemeente Molenwaard ontwikkelden zelf een plan om hun winkelgebied op te knappen.

25 maart 2014

Ondernemers van een winkelcentrum in de gemeente Molenwaard ontwikkelden zelf een plan om hun winkelgebied op te knappen. Nadat een ambitieus project van de gemeente en een ontwikkelaar spaak liep, kwamen de winkeliers met een eigen voorstel. De lokale supermarkt stopt er 4 ton in en ook de woningbouwvereniging betaalt mee.

Ambitieuze plannen liepen spaak

Het college van burgemeester en wethouders van Molenwaard is eveneens bereid mee te betalen aan een grondige herinrichting van het winkelgebied. Wethouder Piet Vat is blij dat er weer uitzicht is op een oplossing voor het verouderde winkelgebied, waar tien jaar geleden al de eerste plannen voor werden ontwikkeld. Net als veel andere gemeenten zag hij die plannen spaak lopen. De crisis sloeg een gat in de exploitatie, die deels op woningen was gebouwd. Bovendien ontbrak bij de lokale winkeliers draagvlak voor de plannen, die zij te ambitieus en ‘niet-passend bij de kern Nieuw-Lekkerkerk’ vonden, aldus Vat.

Geld zijn we kwijt

Onlangs ontbond de gemeente de samenwerkingsovereenkomst met de ontwikkelaar. De vergeefse jarenlange voorbereiding kostte Molenwaard 500.000 euro. ‘We hebben voor geen verrekening van kosten gekozen, dus dat geld zijn we kwijt’, zegt Vat. In totaal reserveerde de gemeente destijds voor de revitalisering van dit en een tweede winkelcentrum een miljoen euro. Met de helft die daarvan nu nog over is, wil de gemeente de plannen van de winkeliers ondersteunen, dat wordt gebruikt voor de herinrichting van het openbaar gebied in beide winkelcentra.

Nog niet alle kosten gedekt

Met die bijdrage en de 500.000 euro van de supermarkt en de woningcorporatie, zijn nog niet alle kosten gedekt. Er is een onrendabele top van 214.000 euro, zegt Vat. Samen met de winkeliers gaat de gemeente die proberen omlaag te brengen, maar de raad moet er rekening mee houden dat het allemaal wat meer gaat kosten dan ooit begroot. Ook doordat de gemeente in een eerder stadium al vier panden aankocht, die nu niet nodig blijken te zijn. De verkoop zal als gevolg van de crisis minder opleveren dan het aankoopbedrag, verwacht de wethouder.

Trots op winkeliers

Toch is hij al met al heel tevreden over de oplossing die nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. ‘De winkeliers zijn laaiend enthousiast om er weer iets moois van te maken. Diverse panden worden gesloopt en herbouwd en het winkelcentrum krijgt ook weer een pleinfunctie, wat de ondernemers graag willen.’ Het college is trots op de winkeliers, die in moeilijke tijden zelf een plan bedachten en daar ook aan bijdragen, zegt Vat. ‘Het geeft aan hoe belangrijk de winkeliers en de woningbouwvereniging het vinden om dit gerealiseerd te krijgen. Als je die mee hebt en ze komen in een flow, dan kun je heel veel bereiken.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
De laatste jaren horen we dit vaker. Bij marktfalen moet de gemeente het maar zien op te lossen wat door de woningbezitter wordt betaald. Als winkelier zou ik daar ook blij mee zijn want ik hoef dan niet de volle mep te betalen. De werkelijke vraag is hoe lang de gemeentes dit gaan volhouden want momenteel moet er door afschrijvingen op de grondpositie jaarlijks al dik geld bij. En dan komen er nog nieuwe taken zonder voldoende budget bij. Ik vermoed dat er straks een nieuwe lokale tegenhanger van Gemeentebelangen komt en dat is een politieke variant van de Ver. Eigen Huis met slechts een doel: een beperkte aanslag op de woningbezitter voor dit type staatssteun aan bedrijven.
JaapvV / adviseur
Hulde voor dit initiatief. Door alle partijen gedragen samenwerking en commitment is essentieel tegen leegstand.
Advertentie