Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nuth weigert overleg met provincie om Buitenring

De gemeente wil dat de Buitenring bij Nuth deels verdiept wordt aangelegd. De provincie houdt dat tegen. Wethouder Funs Pluijmaekers is teleurgesteld.

29 juni 2012

De gemeente Nuth schort de besprekingen met de provincie Limburg over grondaankoop op. Nuth wil dat de provincie de rondweg door Parkstad Limburg op haar grondgebied deels verdiept aanlegt en voert de druk op.

Kan niet

De Parkstad Buitenring kan volgens de provincie bij de dorpskern Vaesrade niet verdiept worden aangelegd. Dit heeft de provincie afgelopen dinsdagavond in de commissievergadering van Provinciale Staten meegedeeld. De gemeente Nuth heeft de realisatie van de verdiepte ligging altijd als een voorwaarde gesteld voor medewerking aan de aanleg van de Buitenring. De weg geeft veel overlast voor bewoners die er veertig meter bij vandaan wonen. De gemeente is dan ook zeer teleurgesteld in de uitspraak van Gedeputeerde Staten, meldt wethouder Funs Pluijmaekers.

Ineens ander argument

Vooral omdat Limburg daar ineens een heel ander argument voor aanvoert. Aanvankelijk was een verdiepte aanleg te duur, maar nu blijkt de tijdsplanning het grote struikelblok voor Limburg. Pluijmaekers: ‘Ze gooien het over een andere boeg.’ Beide argumenten heeft de gemeente overigens weerlegd. De meerkosten, 3.7 miljoen euro volgens de aannemer, bedragen volgens een analyse van de gemeente hooguit 1,7 miljoen. Dat moet uit de post onvoorzien van 40 miljoen wel op te brengen zijn, vindt Pluijmaekers.

Inpassingsplan

En ook de planning hoeft niet in gevaar te komen, zegt de wethouder. ‘De partiële herziening van het Inpassingsplan zou veel tijd vergen door mogelijke bezwaarprocedures. Maar dat is helemaal niet nodig. Deze aanpassing is zonder vertraging planologisch te regelen met het vast te stellen Inpassingsplan.’ Gedeputeerde Staten hebben daarin de bevoegdheid om met een omgevingsvergunning af te wijken van de plannen.

Miljoenenverslindend

Nuth laat zich niet opzij zetten, zegt de wethouder, die zich gesteund weet door collega-gemeenten. Of Provinciale Staten de kleine Limburgse gemeente in de Statenvergadering vanmiddag ook steunen, is echter maar de vraag. Zij hebben weinig zin om nog een euro extra te steken in het miljoenenverslindende project van de Buitenring Parkstad, realiseert de wethouder zich.

Hun speeltje

Hij hoopt op het gezonde verstand van de Statenleden. ‘We hebben ze nu deze tip over de vergunningsprocedure gegeven. En we kunnen nog eens met elkaar om tafel om naar de kosten te kijken, want er zit nogal verschil tussen die twee berekeningen. Maar uiteindelijk kunnen we een besluit van de provincie niet tegenhouden, het is hun speeltje.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruben Royen / geen
Ik begrijp politiek den Haag als de Provincie Limburg niet. Het natuurgebied is een beschermd gebied en toch wil de overheid zinnen zetten op iets wat niet niet meer rendabel is. Ten eerste leven wij een tijd van recessie waar nog geen eind in zicht is en ten tweede sluit het niet aan op het grensoverschrijdend verkeer met de Regio Aachen (D) Groen Links als de actiegroep kan wel bezwaren aantekenen maar dan moet het gebeuren bij de desbetreffende EU Comissie. Voor mij hoeft om Milieredenen als de recessie de Buitenring niet.
Advertentie